TV: Lejrskole-brand: Dramatisk oplevelse

De 100 danskere, som blev evakuerede, har det alle godt taget omstændighederne i betragtning

(TV: Truls Holter)

Er du en af de danskere, der var på lejrskolen? Skriv en sms til Ekstra Bladet på 1224 (alm. sms-takst) eller send en mail til 1224@eb.dk

- Hoveddelen af lejrskolen var fuldstændig antændt. Det var en eksplosiv brand med meget stor varmeudvikling. Derfor koncentrerede vi os kun om at redde de omkringliggende bygninger. Det var for sent at redde hovedbygningen, siger Ove Martin Stende, der er brandchef i Vang Kommune i Norge til NRK.

Brandchefen taler om den brand, som sent mandag aften sendte 97 danske studerende og deres tre undervisere ud på en hurtig evakuering, da lejrskolen Høgeset 260 kilometer nordøst for Oslo pludselig gik i brand.

Årsagen til branden er endnu ukendt, men den opstod i en bygning, hvor 67 af danskerne var. Nogle af dem måtte hoppe ud ad vinduerne for at komme væk.

- Branden startede i den ældre del af bygningerne, hvor hoveddelen var lavet af træ. Da vi var på vej mod branden, mødte vi hele flokken af elever, og jeg konstaterede hurtigt, at de havde optalt, at alle var ude. Det var det vigtigste i mit hoved, siger Ove Martin Stende til det norske medie.

Krimi Ild i lejrskole: 100 danskere evakueret

Selv om det efterhånden er mange timer, siden branden begyndte, er det norske brandvæsen tirsdag formiddag stadig på stedet for at sikre, at ilden ikke blusser op igen.

Hjem til Danmark i aften
Eleverne kommer fra Paul Petersens Idrætsinstitut i København, og de er alle i 20'erne. Ekstra Bladet har forsøgt at få kontakt med skolen, men de ønsker ikke at udtale sig. I stedet henviser de til en pressemeddelelse.

- 11 studerende måtte køres videre til det nærmeste sygehus til observation for lettere røgforgiftning. De forventes alle udskrevet i dag, tirsdag. Alle 100 køres hjem til København i løbet af tirsdag aften og tilbydes krisehjælp ved ankomsten onsdag morgen, skriver instituttet.

Skolen skriver desuden, at de ikke ønsker, at nogen af de 100 personer bliver kontaktet af andre end familie.

- Paul Petersen Idrætsinstitut tager hændelsen meget alvorligt, de danske udenrigsministerium er informeret og de nødvendige foranstaltninger vil blive taget i forhold til alle involverede, skriver skolen videre.

Borgmester: Dramatisk oplevelse
Borgmesteren i Vang Kommune, Vidar Eltun, tog i nat hen til brandstedet for at snakke med nogle af de unge, danske mennesker.

- De var glade for, at alt havde gået godt, og at ingen var alvorligt skadet. Det blev dog desværre en dramatisk oplevelse på et rigtig fint ophold i Filefjell, siger borgmesteren ifølge NRK.

Eleverne, som boede i hovedbygningen, mistede al deres oppakning i branden.

- Det hele skete jo meget hurtigt, så det handlede bare om at komme ud, siger Vidar Eltun.