TV: Spritrazzia - Hvem er fuld? Udover journalisten

Københavns Politi var morgenfriske denne lørdag og satte tidligt ind med en spritrazzia

Her kan du se reportagen fra spritrazziaen

Det er dagen derpå efter en god fest, men man har glemt at købe ind til at pleje tømmermændene. Så ligger man lidt på sofaen, til man føler sig klar til at bevæge sig ud i verden.

Men man skal huske at være påpasselig med at sætte sig bag rattet, selvom det er et stykke tid siden, man har fået sidste genstand.

En ny meningsmåling fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden viser, at hele 15 % af danskerne har kørt bil, selv om de var i tvivl om, hvorvidt de havde for meget alkohol i blodet til at kunne køre bil. Undersøgelsen er lavet af Epinion, og 3000 danskere er blevet spurgt.

Politiet er meget opmærksomme på problemet, og derfor prøver de nu alternative metoder for at få fat på folk, der kører rundt med for meget alkohol i blodet.

Ekstra Bladets udsendte tog med på en tidlig kontrol lørdag morgen. Dagen forinden havde der været julefrokost.

Se reportagen øverst på siden

Alene fra 2009 til og med 2013 har spritulykker på vejene kostet 219 mennesker livet, og 1266 personer er kommet alvorligt til skade, viser tal fra Vejdirektoratet.

- Hvis man er i tvivl, om man har drukket for meget, så bør man slet ikke sætte sig bag rattet. Det er risikabelt at sidde og tælle genstande og drikke til grænsen. Det bedste er, at man allerede inden festen eller middagen planlægger, hvordan man kommer hjem, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Samfund TV: Derfor skal du ikke cykle hjem fra julefrokosten

Fakta:

• 9 ud af 10 spritbilister er mænd.

• Der er flest unge og midaldrende spritbilister.

• Spritulykker sker oftest fredag, lørdag og søndag aften eller nat.

• De fleste spritulykker er eneulykker.

• Det er typisk biler eller knallerter, der er involverede i spritulykker.

• To ud af tre af de dræbte i spritulykker er spritbilisterne selv.

Du føler dig frisk, og du har ikke drukket siden aftenen før, men derfor kan der stadig være alkohol i blodet og så klapper fælden. Samfund Dagen efter julefrokosten: Er du i tvivl, så lad bilen stå