TV: Tusindvis af bilister går i krig mod øget fartkontrol

Interessen for at sladre om politiets fartkontroller er steget massivt på få dage, lyder det fra folk bag apps, som deler fartkontrollernes lokationer

Kom med ind i de nye fotobiler her. (Foto og redigering: Maria Haargaard)
Følg Krimi

Den danske stat forventer, at bødeindtægterne fra blandt andet fart- og parkeringsbøder vokser til 2,6 milliarder kroner i 2015. Det er en stigning på knap 608 mio. kroner sammenlignet med 2014.

Det er blandt andet politiets spritnye ATK-biler (Automatisk Trafik Kontrol), der skal være med til at indkassere bøderne. Politiet har netop sendt 75 nye ATK-biler ud i flere danske politikredse, og dermed øges fartkontrollen massivt, fordi antallet af ATK-biler stiger fra 25 til samlet 100.

I dag kommer de: 75 nye ATK-biler

Ottedobling
Og det er noget, der bekymrer bilisterne.

I hvert fald hvis man skal tro udviklerne bag en række apps til smartphones, som hjælper brugerne med at advare hinanden om, hvor politiets fartkontroller befinder sig netop nu.

- Jeg skal love for, at vi kan mærke en øget interesse. Vi har otte gange så mange, som tilmelder sig vores abonnement i øjeblikket, sammenlignet med hvad vi normalt har, siger Klaus Thuesen, der står bag app’en Trafik Alarm, som i øjeblikket er den mest downloadede app på danske iPhones.

Samme besked får Ekstra Bladet fra Martin Bay Pedersen, som står bag den lignende app Fartkontrol.nu.

- Jeg vil skyde på at antallet er ottedoblet i løbet af de seneste dage. Det er eksploderet henover weekenden, efter der har været fokus på det i medierne, siger han.

Sladre-apps om fartkontroller ligger højtplaceret i Apples Appstore på iPhones mandag 2. februar.
Sladre-apps om fartkontroller ligger højtplaceret i Apples Appstore på iPhones mandag 2. februar.
 

'Panikken breder sig'
Trafik Alarm vil ikke oplyse præcist, hvor mange brugere de har, mens Fartkontrol.nu oplyser, at de normalt har omkring 10.000 brugere dagligt, og at antallet lige nu er tredoblet.

Den øgede interesse skyldes ifølge Trafik Alarm, at bilisterne er trætte af at få bøder for at køre lidt for stærkt i ikke-trafikkerede områder.

- Som en af mine venner sagde, 'panikken breder sig.' Jeg tror, at det handler om, at dem, som kontrollerer fotovognene, giver indtryk af at være pengemaskiner frem for at stå med et ønske om at øge trafiksikkerheden.

- Folk er trætte af at få bøder for at køre for stærkt med syv-otte kilometer i timen på en øde landevej på en søndag. Men når børnene så skal i skole mandag morgen, så er der ingen kontrol, siger Klaus Thuesen fra Trafik Alarm til Ekstra Bladet.

På søndag kan andres fartbøder lande hos dig  

Nyt udstyr sværere at spotte
Trods politiets øgede indsats, samt nye udstyr, som nemmere kan flyttes ud af bilerne og ind i sværere tilgængelige områder, er der ingen nye teknologiske tiltag hos udviklerne af sladre-apps’ne.

- Vores app fungerer, som den hele tiden har gjort. De nye fotovogne kører rundt med gule plader og ser mere anonyme ud. Men dem har de brugt i et stykke tid, så nu er vores brugere opmærksomme på det, og vi modtager stadig et trecifret antal indrapporteringer dagligt, siger Klaus Thuesen.

- Det nye udstyr svarer størrelsesmæssigt til at sætte en mikroovn i vejkanten, og derfor kan de være sværere at få øje på. Jeg tror bare, at vores brugere skal vende sig til, at de kan være mindre og sværere at spotte, siger han.

Hos Fartkontrol.nu estimerer man, at de fleste opstillede fartkontroller bliver opdaget i løbet af få minutter.

- Der er ikke noget, vi kan gøre som et direkte svar på politiets nye smarte teknologi. Men folk skriver ofte i kommentarer til lokationerne, allerede når politiet er i gang med at sætte udstyret op. Og når vi så samtidigt får så mange flere brugere, så opdager vi det med det samme, siger Martin Bay Pedersen.

- Jeg har ikke et præcist tal på, hvor lang tid det tager, men ud fra mine data er mit bud, at der oftest ikke går over tre minutter, siger han.

Nu skal danskere også betale fartbøder i EU

(Foto: Mogens Flindt)
(Foto: Mogens Flindt)

Politiet: Vi er ikke kratluskere
Hos Københavns Rigspoliti afviser man, at politiet ser nogle fordele i, at deres nye udstyr kan være sværere at få øje på for brugerne.

- Der er ikke kratluskeri. Det er et spørgsmål om, at vi nu kan lave fartkontrol på stedet, hvor det tidligere har været vanskeligt at gøre det, siger kommunikationsrådgiver Thomas Kristensen.

Det gamle udstyr kunne tages ud af bilerne akkurat lige som det nye, men det nye er nemmere at håndtere.

- Vi kan jo eksempelvis ikke holde i et nødspor, men nu har vi mulighed for at sætte udstyr op på svært tilgængelige steder, siger Thomas Kristensen til Ekstra Bladet.

Fartbøder skal give staten større indtægter

Påfaldende hvem der kører for stærkt
Rådet for Sikker Trafik har lavet systematiske brugerundersøgelser om danskernes indstilling til fartkontrol, og her mener man, at det er påfaldende, hvem der ikke bryder sig om den øgede fartkontrol.

- Undersøgelserne viser, at omkring halvdelen af de adspurgte er positive over for fartkontrollerne, siger dokumentationschef Jesper Sølund til Ekstra Bladet.

- Og omkring en tredjedel siger, at det bare er pengemaskiner. Og her er det påfaldende, at det er den samme tredjedel, som kører for stærkt. Og så er der den sidste klump, som bare synes, at det er skidt med mere fartkontrol, siger han.

Hos rådet er man generelt positivt indstillet over for apps, der deler fartkontrollernes lokationer. Undersøgelser har nemlig også vist, at frygten for at få en bøde får bilister til at sænke farten.

- Helt overordnet synes vi, at det er glimrende, så længe bilisterne sænker hastigheden, siger Jesper Sølund.

- Men vi anbefaler, at man bruger andre apps, som simpelthen giver dig en auditiv advarsel, når du kører for stærkt. Det er der mange GPS, som allerede kan, og så er du også mere sikker, end hvis du eksempelvis skal sidde og tjekke en app eller Facebook for at finde ud af, om der er fartkontrol i nærheden, siger han.

Lovløse diplomater: Slipper for fartbøder og klip i kortet

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind