Tvivlen burde være kommet Jørgen til gode

Hvis der var kommet en ambulance til stedet, så var den 61-årige blevet kørt på skadestuen

Jørgen Kihle Christensen blev sidste weekend fundet død efter at alarmcentralen havde afvist at sende en ambulance for at hjælpe den blødende mand. (Video: Tariq Mikkel Khan)

Tvivlen burde være kommet den 61-årige Jørgen Kihle Christensen til gode, så Region Hovedstadens vagtcentral havde sendt en ambulance til ham. Tre voksne og ædru vidner stod ved ham, og de mente, at han havde brug for en ambulance. Men vagtcentralen lyttede kun til Jørgen selv, som i telefonen afviste, at han skulle have en ambulance.

Det vurderer flere sundhedsfaglige kilder, som Ekstra Bladet har talt med, men som af hensyn til deres arbejde, ikke kan stå frem med navn.

Kilderne mener, at det var et fejlskøn fra vagtcentralen, fordi Jørgen Kihle Christensen var fuld, såret, blødende og konfus, og han var derfor ikke i stand til selv at vurdere sin egen tilstand.

- Det er fuldstændig umenneskeligt og en frygtelig dårlig beslutning, siger Jørgens steddatter om Alarmcentralens beslutning om ikke at sende en ambulance. (Privatfoto) Samfund Jørgens steddatter: Min lillebror cyklede rundt en hel nat og råbte efter sin far

Regionen afviser, at vagtcentralen gjorde noget forkert, fordi regionen ikke må sende en ambulance, når patienten selv afviser, og han ikke er i åbenlys fare for sig selv eller andre eller er psykotisk.

Var endt på skadestuen
Men hvis vagtcentralen havde sendt en ambulance, så havde redderne været nødt til at køre ham på skadestuen, fordi den 61-åriges tilstand var sådan, at det ville have været i strid med regionens egne ambulanceinstrukser, hvis ambulancefolkene blot havde efterladt ham på stedet.

Jørgen blev 61 år gammel. Foto: Privat
Jørgen blev 61 år gammel. Foto: Privat
 

Så Region Hovedstaden afviste altså en ambulance over telefonen på det samme grundlag, som ville have forpligtet et ambulancemandskab til at køre Jørgen Kihle Christensen på skadestuen.

Det viser Ekstra Bladets undersøgelser af den tragiske sag, hvor de tre vidner, som forsøgte at hjælpe Jørgen Kihle Christensen til sidst blot måtte lade ham gå alene fra stedet, så han selv kunne finde hjem.

Coma-skalaen
Ambulancepersonale og akutlæger bruger den såkaldte ’Glasgow Coma Scale’, GCS, til at vurdere en patients bevidsthedsniveau, og om der er symptomer på en hovedskade. Ambulancepersonale må kun ’afslutte’ en patient på stedet og efterlade ham til sig selv, hvis han scorer de maksimale 15 point på GCS-skalaen.

Hvis patienten har færre GCS-point end 15, så skal ambulancepersonale køre patienten til undersøgelse på skadestuen. Det kræver Region Hovedstadens ambulanceinstruks.

Ekstra Bladet har bedt to sundhedsfaglige personer om at vurdere Jørgen Kihle Christensens tilstand på GCS-skalaen ud fra de oplysninger, som vidnet Pernille, der ringede 1-1-2, har givet:

Han var meget fuld, havde slået hovedet, blødte kraftigt fra et øjenbryn, han vidste ikke selv, at han blødte og vidste ikke hvor han var, eller hvordan han var kommet til skade. Han var træt, og selvom han kunne tale klart, talte han også utydeligt ind i mellem. Han kunne ikke først huske sin søns navn.

Jørgen Kihle Christensen lå druknet i dette vandreservoir. Han nåede kun at gå få hundrede meter fra Vestamager Station før han på ukendt møde endte i vandet. (Foto: Tariq Mikkel Khan) Krimi Obduktion: Sådan døde Jørgen

Ekstra Bladets kilder siger, at Jørgen Kihle Christensen ud fra disse oplysninger næppe ville score mere end 13 eller 14 point på GCS-skalaen, og derfor ville en ambulance have kørt ham på skadestuen. For at ambulancepersonale må efterlade en patient til sig selv er kravet, at han er ’vågen, klar, orienteret om tid og sted og egne data’ og altså scorer 15 point på GCS-skalaen.

Ambulancefolk vil også tjekke blandt andet blodsukker, blodtryk og pupilreaktioner for at vurdere patientens tilstand, noget som naturligvis ikke kan gøres over telefonen.

Et svært skøn
Tidligere narkoseoverlæge på Hvidovre Hospital og mangeårig ambulancelæge i København Hanns Reich siger til Ekstra Bladet, at set i bakspejlet skulle vagtcentralen måske have sendt en ambulance, fordi den 61-årige blødte og var omtåget:

– Det er problematisk, hvis han helt klart siger, at han ikke vil have en ambulance. Det er et svært skøn. Men det optimale havde nok været, at hans tilstand var blevet vurderet på stedet af ambulancepersonale og ikke blot over telefonen, siger Hanns Reich.

Det er meget almindeligt, at patienter ikke vil med en ambulance, selvom de har behov for det:

– Nogle gange er vi nødt til at tale med store bogstaver til patienterne for at få dem med i ambulancen, og nogle gange må vi tilkalde politiet. Det hjælper som regel, når der kommer et par betjente til stedet, siger Hanns Reich.

Hjemløse Daniel døde, mens han ventede på ambulancen. Privatfoto Krimi Når 112 ikke kommer: Daniel døde på åben gade

  I februar sidste år blev der ringet efter hjælp til en næsten bevidstløs mand, der opholdt bag en 7-eleven i Hvidovre. Hverken politi eller ambulance rykkede ud og manden døde. Foto Sofia Busk Krimi Når 112 ikke kommer: 'Hjemløs' døde bag 7-eleven

  Krimi 12-årig dreng faldt om - døde to dage senere