Tyrkiet ikke i tvivl: Khashoggis lig blev opløst i et syrebad

Saudisk regime brugte syre til at få kritisk saudisk journalists lig til at forsvinde på konsulat i Istanbul, hævder det tyrkiske regeringsparti AK nu

Tyrkiet mener, at Khashoggi blev kvalt i samme øjeblik, han trådte ind på konsulatet. Foto: Hasan Jamali/AP
Tyrkiet mener, at Khashoggi blev kvalt i samme øjeblik, han trådte ind på konsulatet. Foto: Hasan Jamali/AP

Liget af Jamal Khashoggi blev opløst, siger en repræsentant for det tyrkiske regeringsparti til avisen Hürriyet.

Efter at have dræbt og parteret liget af den saudiarabiske journalist på hans hjemlands konsulat i Istanbul i Tyrkiet, opløste man ligdelene i syre.

Det beretter flere internationale medier som The Guardian, BBC og CNN også fredag.

Mordet på den kritiske journalist har udløst vrede og raseri mod Saudi-Arabien. Det har fået en række lande til at overveje at nægte at sælge våben til det arabiske kongedømme.

De tyrkiske myndigheder har tidligere oplyst, at der blev fløjet 15 agenter ind fra Saudi-Arabien tidligt om morgenen 2. oktober. De myrdede Khashoggi, da han senere på dagen mødte op på konsulatet. Her skulle han have udfyldt papirer, inden han skulle giftes.

Tyrkiets chefanklager bekræftede onsdag for første gang officielt, at Khashoggi blev kvalt, i samme øjeblik han trådte ind på konsulatet.

- Vi indser nu, at det (Khashoggis lig red.) ikke bare blev skåret i stykker. De skaffede sig af med liget ved at opløse det, siger Yasin Aktay, der er en fremtrædende repræsentant for det tyrkiske regeringsparti AK.

Tyrkiske embedsmænd har tidligere over for avisen Washington Post, som Khashoggi arbejdede for, antydet, at han kunne være forsvundet i et syrebad.

- Ifølge de seneste informationer, vi har fået, så var grunden til at skære liget op, at det var lettere at opløse det, siger Aktay.

Medlemmer af menneskerettighedsgruppen Amnesty International omdøbte fredag den gade, hvor den saudiarabiske ambassade ligger i London, til "Khashoggi Street". Det skete for a markere, at der er gået en måned, siden journalisten blev dræbt.

Aktivister fra Amnesty, som har hovedkvarter i London, rejste et nyt vejskilt foran ambassaden i det velhavende kvarter Mayfair.

- Dette er blot en hurtig aktion for at vise solidaritet med Jamals venner og familie, siger Amnestys britiske kampagnechef, Kristyan Benedict.

Han siger, at Khashoggis nære venner og familie har opfordret til protestaktioner i lande, der er tæt på det saudiarabiske regime og dækker over landet diplomatisk.

Amnesty International opfordrer FN's medlemslande til at drage Saudi-Arabien til ansvar for menneskerettighedskrænkelser - både i Yemen og inden for landets egne grænser.

/ritzau/AFP

Det skriver flere internationale medier som The Guardian, BBC og CNN.

Chefanklager: Drabet på Khashoggi var planlagt

Viborg-firma boykotter Saudi-Arabien

Saudi-Arabiens udenrigsminister: Mediedækningen af Kashoggi-drab er hysterisk

Tyrkiet kræver 18 anholdte i Khashoggi-sag udleveret