Tyrkisk politi anholder støtter af Erdogans rival

Politiet har udført razziaer i 13 byer landet over, og mindst 14 personer er anholdt, deriblandt tv-chefer

Tyrkisk politi gik søndag grundigt til værks i en operation, hvor myndighederne har anholdt støtter af præsident Recep Tayyip Erdogans værste rival, den i USA-bosatte imam Fetullah Gülen.

Blandt andet den populære avis Zaman, der er knyttet til Gülen, fik besøg af politiet.

Antiterror-betjente udførte tidligt søndag morgen razziaer i 13 byer over hele landet, deriblandt Istanbul, og mindst 14 personer er anholdt.

Blandt de anholdte er chefer og producere på en tv-kanal, der har forbindelse til Fetullah Gülen, skriver det tyrkiske nyhedsbureau Anatolia.

En stor folkesamling foran Zamans redaktion i udkanten af Istanbul protesterede imod razziaen, og politiet forlod bygningen uden at foretage anholdelser.

- Den frie presse kan man ikke gøre tavs, råbte forsamlingen.

Politiet har udsendt arrestordre på i alt 32 personer, deriblandt Zamans chefredaktør Ekrem Dumanli. Zaman er landets største avis.

Som det har været tilfældet med det seneste års mange anholdelsesaktioner i Tyrkiet, blev detaljerne også denne gang afsløret på en Twitterkonto under navnet Fuat Avni, før de blev effektueret.

I sidste uge skrev Fuat Avni, at politiet ville anholde 400 personer, deriblandt 150 journalister.

Søndagens anholdelser er blot de seneste i en serie mod Gülens støtter, som ifølge Erdogan udgør et helt parallelsamfund med planer om at vælte hans regering.

Sidste år var det Erdogans egen regering, der stod for skud under en omfattende korruptionsundersøgelse, der kostede flere af hans ministre deres poster, og mange Erdogan-støtter blev dengang anholdt.

Erdogan, som beskyldte Gülen-støtter for at stå bag, fik stoppet lavinen af anholdelser, der truede hans regering, ved at fyre tusindvis af betjente og dommere landet over.

Gülen, som oprindeligt var med til at bane vejen for Erdogans politiske karriere, er en 73-årig imam og leder af en navnløs bevægelse - kaldet Hizmet - som kontrollerer medier, driver skoler og kulturinstitutioner i og uden for Tyrkiet.