Tysk butiksejer frifindes for pirateri på sit netværk

Man kan ikke holdes ansvarlig for, hvad folk gør af ulovlige ting på ens offentlige netværk, siger EU-domstol

Følg Krimi

En tysk butiksejer er ikke ansvarlig for, at musikpirater ulovligt downloadede musik på hans offentligt tilgængelige trådløse netværk.

Sådan lyder det torsdag i en afgørelse fra EU-Domstolen.

Sony havde oprindeligt krævet en bøde på 800 euro (cirka 6000 kroner) af manden for at bryde copyright-reglerne, selv om det ikke var ham, der havde downloadet det ulovlige materiale.

Men det kan man ikke, lyder det fra EU-Domstolen.

- Indehaveren af copyrighten er ikke berettiget til at afkræve kompensation på det grundlag, at netværket blev benyttet af en tredjepart til at krænke copyrighten, lyder det i afgørelsen.

Domstolen understreger dog, at ejeren af det netværket er forpligtet til at sikre netværket ordentligt med en sikker adgangskode.

Sagen blev oprindeligt indbragt for retten i München. Men her var man i tvivl om, i hvor høj grad netværksejerne kan drages til ansvar for brugernes handlinger.

Derfor bad den tyske domstol EU-Domstolen vurdere, hvordan sagen står i til EU-direktivet for internethandel, som regulerer af offentlige, trådløse netværk.

Men Malcolm Hutty, der er talsmand i Euroispa, der er en EU-lobbyorganisation for internetudbydere, venter ikke frit spil for sine medlemmer.

Dommen betyder ikke, at alle restaurant-, bar- og butiksejere rundt om i EU nu bare kan tilbyde wi-fi til alle gæster uden juridiske konsekvenser, som han ellers gerne så.

Det er den indskudte sætning omkring, at det altid er internetudbydernes ansvar at sikre deres netværk, der bekymrer ham.

- På den måde lader EU-Domstolen det være op til de nationale retsinstanser at vurdere, om det har været tilfældet i de enkelte sager, siger Malcolm Hutty.

Generelt er han dog glad for, at den tyske butiksejer blev frifundet. Euroispa mener, at internetudbydere i EU er bundet af alt for meget jura og regler.

- Den her dom giver dog en større grad af juridisk sikkerhed. Den kan bevirke, at vi nu vil se en dramatisk udvidelse af gratis wi-fi-udbydere over hele EU, siger han.

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.