Tysk domstol afviser Erdogan i sag om spottende digt

Tyrkiets præsident ville have domstole til at reagere over for tysk mediechef, som støttede komiker

En domstol i den tyske by Köln har afvist en anmodning fra Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan(billedet), om et retligt påbud mod den øverste chef for medievirksomheden Axel Springer. (Foto: AP)
En domstol i den tyske by Köln har afvist en anmodning fra Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan(billedet), om et retligt påbud mod den øverste chef for medievirksomheden Axel Springer. (Foto: AP)

En domstol i den tyske by Köln har afvist en anmodning fra Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, om et retligt påbud mod den øverste chef for medievirksomheden Axel Springer.

Det oplyser en talskvinde for domstolen.

Erdogan havde krævet, at der blev grebet ind over for Mathias Döpfner, fordi den tyske mediechef havde hyldet komikeren Jan Böhmermann.

Det var Böhmermann, som 31. marts udløste en diplomatisk krise mellem Tyskland og Tyrkiet ved at oplæse et smædedigt mod Erdogan.

Döpfner skrev et åbent brev til Böhmermann, hvor han roste digtet, som blandt andet indeholdt hentydninger til, at den tyrkiske præsident ser børneporno og dyrker sex med dyr.

Samfund DR-vært risikerer straf for Erdogan-penisdrilleri

Jan Böhmermann. (Foto: AP) Krimi Merkel: Tyrkiet kan retsforfølge tysker for at håne præsidents testikler

- Jeg lo højt, skrev Döpfner i avisen i Die Welt og kaldte smædedigtet ubetaleligt. Han udtrykte samtidig solidaritet med komikeren, som Erdogan havde stævnet ved en tysk domstol for bagvaskelse.

Ifølge Axel Springer-selskabet havde Döpfners brev til formål at støtte Böhmermanns kunstneriske og satiriske frihed.

Forbundskansler Angela Merkel valgte at lade anklagemyndigheden indlede en efterforskning mod komikeren med henvisning til en næsten ukendt paragraf i straffelovgivningen.

Paragraffen gør det muligt at straffe personer, der fornærmer andre landes ledere. Men regeringen i Berlin har ladet forstå, at man ønsker snarest at slette denne del af loven.

Sagen mod Böhmermann udløste en stor debat i Tyskland om grænserne for ytringsfriheden, og det fik mange til at sætte spørgsmålstegn ved den aftale, som EU har indgået med Tyrkiet om tilbagesendelse af migranter og flygtninge fra Grækenland.

Mange mener, at Merkel i denne sag er blevet snøret af den tyrkiske præsident i sin iver efter at forhindre en gentagelse af 2015, hvor godt en million flygtninge og migranter kom til Tyskland.