Tyske medier: Uhyggelige detaljer i mystisk brev - sportsstjerner på 'dødsliste'

Tysk politi efterforsker i øjeblikket en 'islamisk forbindelse' efter eksplosioner ved spillerbus

Onsdag morgen fortæller tysk politi, at de undersøger en 'islamisk forbindelse', efter fodboldklubben Dortmunds spillerbus blev ramt af flere eksplosioner tirsdag kort før hjemmekampen mod AS Monaco. Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Et brev fundet tæt på gerningsstedet omtaler ifølge Süddeutsche Zeitung blandt andet angrebet på et julemarked i Berlin i december 2016. I brevet nævnes angiveligt også tyske soldaters indsats i Syrien. Samtidig beskyldes det tyske militær for at have medvirket til mord på muslimer i det - i brevet - såkaldte 'islamiske kalifat'.

I brevet forklares det, at sportsstjerner og kendte mennesker i Tyskland og 'korstogs-nationer' er på islamiske staters 'dødsliste'. Denne dødsliste er gældende, så længe de tyske soldater er udsendt, og så længe den amerikanske luftbase i Tyskland Ramstein er aktiv.

Politi foran spillerbussen kort efter angrebet tirsdag aften. (Foto: AP/Martin Meissner)
Politi foran spillerbussen kort efter angrebet tirsdag aften. (Foto: AP/Martin Meissner)
 

Brev kan være falsk spor
Brevet er ikke underskrevet, og politiet undersøger i øjeblikket muligheden for, at brevet kan være fabrikeret og en måde for gerningsmandens eller gerningsmændenes at skabe falske spor på.

Chefanklager i Karlsruhe fortæller, at myndighederne i øjeblikket har indledt en intensiv undersøgelse og analyse af brevet. Både retsmedicinske eksperter og eksperter i islam er taget i brug. Det understreges, at det endnu er for tidligt at bekræfte ægtheden af brevet.

Kameramand fanger skaderne på Dortmund-bussen tirsdag aften. (Foto: AP/Martin Meissner)
Kameramand fanger skaderne på Dortmund-bussen tirsdag aften. (Foto: AP/Martin Meissner)

Antifacister også under mistanke
Efter angrebet tirsdag er der ifølge dpa dukket endnu et tilståelsesbrev op på internettet. Denne besked kommer angiveligt fra det antifacistiske miljø i Tyskland. Brevet skulle omtale en utilfredshed med, hvordan Dortmund-klubben ikke bruger sin politiske indflydelse nok til at bekæmpe racister, nazister og højreorienterede.

På samme måde som det første brev, undersøges brevet lige nu for sin ægthed.

Efterforskes
Angrebet efterforskes på fuldt tryk i øjeblikket, og politiet fortæller, at der med alt sandsynlighed er tale om et målrettet angreb. Der er også tale om, at der er brugt 'alvorlig sprængstoffer', som formentlig har været placeret i en hæk.

- Vi mistænker, at der ligger et drabsforsøg bag gerningen. Vi undersøger fortsat, hvad baggrunden for angrebet har været, sagde statsanklager Sandra Lücke på et pressemøde kort efter angrebet.

Både sprængstofshunde og droner har været i spil for at undersøge gerningsstedet.

- Vi forbereder os på en stor indsats. Vi har stor fokus på spillernes sikkerhed, siger politichef Gregor Lange.

Klokken 14.00 vil tysk politi holde pressemøde, hvor de formentlig vil fortælle mere om efterforskningen af blandt andet brevene.

Det ved vi om angrebet

På vej til deres kvartfinale i fodboldens Champions League blev Borussia Dortmunds spillerbus ramt af tre eksplosioner. Dortmund skulle 20.45 spille det første af to opgør mod AS Monaco fra Frankrig.

Her er, hvad vi ved på nuværende tidspunkt.

* 19.15 Dortmunds spillerbus forlader hotellet.

* 19.16 Bussen når kun at køre få hundrede meter før tre eksplosioner rammer spillerbussen.

Dortmunds spanske forsvarsspiller, Marc Bartra, bliver såret ved eksplosionerne. Han brækker en knogle i hånden og får en masse glasskår ind under huden.

* 19.39 Dortmund informerer officielt medierne om hændelsen.

* 19.58 Præsidenten for fodboldklubben fortæller på Signal Iduna Park, stedet, hvor kampen skal spilles, om hændelsen, og at folk ikke skal gå i panik.

* 20.30 Klubben oplyser, at kampen er aflyst og vil blive spillet onsdag 18.45.

Stærkt bevæbnede betjente fører Dortmund-spillerne væk fra området, hvor eksplosionerne fandt sted.

* 22.00 På spillerhotellet opdages en genstand, der vækker politiets interesse. Den viser sig senere at være ufarlig.

* 23.16 På en pressekonference fortæller politiet, at de ikke kender motivet. Politiet fortæller samtidig, at de antager, at der var tale om et bevidst angreb mod fodboldholdet.

Det kommer samtidig frem, at man har fundet en slags tilståelsesbrev, som man nu vil kigge nærmere på.

Endeligt slår man fast, at der vil være et massivt sikkerhedsopbud til kampen onsdag.

* 23.40 Marc Bartra bliver opereret for sine skader.

ONSDAG:

Onsdag morgen fortæller tysk politi, at en betjent er kommet til skade i angrebet. Han her lidt akustiske traumer og gik i chok.

Onsdag morgen fortæller tysk politi, at man er kommet i besiddelse af to tilståelsesbreve. Dels er der fundet et brev nær gerningsstedet, som undersøges for relation til islamiske bagmænd, da det blandt andt omtaler angreb på julemarkedet i Berlin i 2016. Og dels er der på internettet dukket et brev op, som omtaler fodboldklubbens manglende engagement i at bekæmpe racisme.

Ingen af brevenes ægthed er blevet bekræftet af myndighederne. Og onsdag morgen fastholder politiet, at der kan være tale om falske spor.

* 14.00 Tysk politi fortæller, at man har anholdt en ud af to personer med islamistisk baggrund i forbindelse med angrebet.

Kilder: Bild.de, AFP, Ritzau, kicker.de, sueddeutsche.de