Tyveknægtenes fest: Vi er for dårlige til at sikre os

Højtid for indbrud - danskere er for dårlige til at sikre boligen mod ubudne gæster

Tyveknægte er glade for julen - her er der op til fire gange så mange indbrud.
(Foto: Andreas Szlavik)
Tyveknægte er glade for julen - her er der op til fire gange så mange indbrud. (Foto: Andreas Szlavik)
Følg Krimi

Har du haft indbrud i julen, eller kender du nogen, der har, så tip os på sms 1224 (alm. takst) eller skriv til 1224@eb.dk

Den søde juletid kan hurtigt gå hen og blive rigtig træls.

For antallet af indbrud i danskernes hjem er helt op til fire gange højere i juledagene end normalt. Det viser en opgørelse over antallet af juleindbrud fra brancheorganisationen Forsikring & Pension.

Mindst 200 hjem har haft ubudne gæster juleaften

De tre juledage er højsæson for indbrud. I forhold til dagene umiddelbart før og efter jul bliver der i juledagene begået op til fire gange så mange indbrud.

Det viser en oversigt over antal indbrud i julen de seneste fem år. Også omkring nytåret sker der en stigning, men den er dog langt fra så markant.

Sidste år blev der i alt anmeldt 174 indbrud den 23. december. Det steg til 269 juleaften, 458 juledag og 244 anden juledag.  Den 27. december var antallet af indbrud tilbage på det normale niveau.

Mønstret er det samme år efter år. I juledagene begås som minimum dobbelt så mange indbrud som normalt, og somme tider helt op til det firdobbelte.

Så, der er god grund til at tage sine forholdsregler. Og her gælder det ikke kun nabohjælp og tændt lys, der tæller.

- Vi har flere indbrud pr indbrud pr i Danmark end Tyskland, Norge, Finland og Sverige til sammen. Det er rimeligt vildt, siger Jacob Nisgaard Larsen, chefkonsulent, brancheorganisationen Forsikring & Pension.

- I gennemsnit er der fire gange så mange indbrud juleaften, som på en anden almindelig dag, siger han.

Dårlig sikring af hjemmet
I følge ham er den primære grund, at vi i Danmark ikke sikrer vores hjem ordentligt.

- Et typisk dansk vindue kan man bryde på under otte sekunder. Vi har blandt andet kigget på Holland fordi, de også har haft mange indbrud, fortæller Nisgaard Larsen.

Han beskriver, hvordan de i Holland har indført en såkaldt tre-minutters standard. Altså, hvor det tager mindst tre minutter at opbryde et vindue eller en dør.

- Tre minutter, det er rigtigt lang tid. Og det reducerede indbrudsraten med 50 procent i de boligområder, hvor de nye sikrede vinduer og døre er brugt, siger han.

Ud over det rent økonomiske, så er indbrudskriminalitet noget, der i følge Nisgaard Larsen er det, der skaber allermest utryghed i et givent boligområde.

- Indbrud skaber utryghed på samme måde som voldelige overfald i nabolaget, siger han.

Geografisk set er der ifølge chefkonsulenten ikke den store forskel.

- Det er en skrøne, at det særligt er i by-områderne. sidste år, var region Sjælland, den mest indbrudsramte. Men Sønderjylland havde også mange indbrud. Generelt set følges det nogenlunde ad i hele landet, siger han.

Har du haft indbrud i julen, eller kender du nogen, der har, så tip os på sms 1224 (alm. takst) eller skriv til 1224@eb.dk

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind