Ubådsmysteriet fortsætter: Sådan ser den ud indvendig

Se her, hvordan Raket-Madsens hjemmebyggede ubåd ser ud indefra

I går var politiet i fuld gang med at efterforske ubåden

Siden opfinder Peter Madsens ubåd Nautilus fredag sank i Køge Bugt er sagen kun blevet mere og mere mystisk. I første omgang blev han fredag sigtet for drabet på den svenske journalist Kim Wall, som var ombord på båden.

Lørdag blev opfinderen så varetægtsfængslet i 24 dage på baggrund af en mistanke om uagtsomt manddrab og altså ikke drab. Han nægter sig skyldig i alle anklager.

Kom indenfor
Omdrejningspunktet for den mystiske sag er ubåden, som Peter Madsen selv har bygget. 'UC3 Nautilus' er en af verdens største hjemmebyggede ubåde og har til daglig ligget på Holmen i et bassin i Københavns Havn. Og siden 2008, hvor ubåden først blev søsat, har opfinderen fået besøg af flere medier og fotografer.

De billeder er i dag ekstra fascinerende med den verserende sag i baghovedet. Hvad skete der i ubåden, da den sank i Køge Bugt, og hvad er der gået forud i rummene i ubåden?

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Peter Madsen har tidligere fortalt til Ingeniøren, hvordan han har brugt det meste af sin vågne tid på at bygge ubåden, som er konstrueret af en oversavet vindmøllemast. Sammen med 24 andre har han op til søsætningen arbejdet på fuld kraft for at realisere drømmen om en af verdens største hjemmelavede ubåde. I perioder sov Madsen på en madras i værkstedet i jagten på det, han kaldte for et 'politisk budskab om frihed.'

- Du kan bare dykke ned i uger, og så er du bare væk for omverdenen. Der er ikke fundet en sikker måde at spore ubåde på endnu. Du kan bevæge dig frit og ubemærket. Det er ren anarkisme, sagde Peter Madsen dengang til Nyhedsavisen.

Flere skibsproducenter var med til at sponsorere dele af ubåden, som endte med en slutpris på omkring 1,5 millioner kroner.

Ubådsmysteriet minut for minut

Sagen om den hjemmebyggede ubåd "UC3 Nautilus" begyndte med en storstilet eftersøgning og er foreløbig endt med en fængsling af ubådsejeren Peter Madsen, kaldet "Raket-Madsen", for uagtsomt manddrab.

Her er et overblik over forløbet:

Torsdag:

Omkring klokken 19 sejler den 30-årige svenske journalist Kim Wall sammen med Peter Madsen ud fra Refshaleøen i ubåden "UC3 Nautilus". Vidner ser kvinden og ubådsejeren stå sammen i ubådens tårn.

Omkring klokken 22.30: Ejeren af ubåden har oplyst, at det er omkring dette tidspunkt, at han satte kvinden af ved restaurant Halvandet på Refshaleøen i København.

Fredag:

Omkring klokken 02.30 kontakter kvindens kæreste Forsvarets søredningstjeneste, JRCC, efter at hun ikke er vendt tilbage fra prøvesejladsen.

Klokken 02.51 forsøger Lyngby Radio at kontakte ubåden, men der er intet svar.

Klokken 03.39 kontakter JRCC Københavns Politi og fortæller, at der er sket en mulig søulykke.

Klokken 07.11 udsender Lyngby Radio en alarm til skibsfarten i Øresund og den østlige Østersø om, at man skal holde udkig efter den savnede ubåd.

Klokken 10.14 får JRCC besked fra skibe og både i området syd for Drogden Fyr om, at ubåden befinder sig i Køge Bugt.

Klokken 10.30 er der radiokontakt med ubåden, og ejeren forklarer, at ubåden havde tekniske problemer, men at der ikke var nogen tilskadekomne. Ubåden sætter kurs mod havn.

Omkring klokken 11 ser et vidne på en båd Peter Madsen stå i ubådens tårn. Ubådsejeren går ned i ubåden i kort tid, hvorefter han kommer til syne igen. Herefter begynder ubåden at synke, og Madsen springer i havet. Kort efter er ubåden forsvundet under havoverfladen. Peter Madsen bliver reddet af en privat motorbåd, der sejler ham i land.

Omkring klokken 11.30 ankommer Peter Madsen til Dragør, hvor han forklarer, at der havde været problemer med ubådens ene ballasttank. Da han forsøgte at reparere problemet, gik det galt, og ubåden sank.

11.36 bliver Peter Madsen anholdt og kørt til politiets Station City på Halmtorvet i København til søforhør.

Klokken 13.30 melder Københavns Politi ud, at de vil sende dykkere ned i ubåden, der ligger på syv meters dybde. Det er ikke muligt at komme ind i den, fordi den ligger ustabilt og rokker fra side til side.

Klokken 17.44 udsender Københavns Politi en pressemeddelelse om, at ubådsejeren er anholdt og sigtet for drab på den svenske kvinde. I forbindelse med anholdelsen sikrede man sig ubådsejerens tøj, som undersøges for spor, der kan hjælpe med opklaringen af sagen.

Lørdag:

Københavns Politi oplyser, at man vil tjekke overvågningskameraer på Refshaleøen for at se, om kvinden blev sat af torsdag ved 22.30-tiden, som ubådsejeren har forklaret.

Kort før klokken 10 begynder bjærgningen af ubåden.

Klokken 10 bliver Peter Madsen stillet for en dommer i Københavns Byret. Sigtelsen mod ham hævder, at han på ukendt måde og på et ukendt sted torsdag efter klokken 19 har dræbt Kim Wall. Han nægter sig skyldig.

Klokken 15 fortsætter grundlovsforhøret, efter at retten har været hævet for at behandle andre hastende sager. Dommer Kari Sørensen vælger at lukke dørene af hensyn til Kim Walls pårørende og politiets efterforskning.

Klokken 16.45 afsiger Kari Sørensen kendelse. Peter Madsen bliver varetægtsfængslet, men ikke for drab. Bag de lukkede døre har han afgivet forklaring, og anklager Louise Nielsen har rejst en underordnet sigtelse om uagtsomt manddrab. Det er netop sigtelsen for uagtsomt manddrab, som danner grundlag for fængslingen.

Søndag:

Omkring klokken 2.30 bliver ubåden bragt i land. Efter at være blevet tømt for vand er den klar til at blive undersøgt af politiet. Mange spor kan være gået tabt i det døgn, hvor ubåden har været under vand.

Klokken 11.30 er de første undersøgelser af ubåden i gang. Vicepolitiinspektør Jens Møller fortæller på et pressemøde, at der ikke er fundet personer eller lig i ubåden. Den betragtes stadig som et muligt gerningssted, og Jens Møller siger, at det ser ud til, at ubåden er gået ned som følge af en bevidst handling.

Mandag:

Peter Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, oplyser til tv2.dk, at hendes klient accepterer varetægtsfængslingen og ikke ønsker at kære afgørelsen til landsretten.

Københavns Politi konkluderer i en pressemeddelelse, at ubådens forlis "angiveligt er sket som en bevidst handling". Samtidig skriver politiet, at de tekniske undersøgelser stort set er færdige og ventes afsluttet i løbet af mandag.

Politiet meddeler, at man er ved at kortlægge ubådens rute og derfor har brug for oplysninger fra vidner, der kan have set ubåden torsdag aften og natten til fredag.

Eftersøgningen efter den forsvundne Kim Wall fortsætter. Det sker fra luften med fly fra Flyverhjemmeværnet.

Kilder: ritzau, jp.dk, eb.dk, TT, tv2.dk