Ubådsmysteriet: Nu er Nautilus blevet scannet

En såkaldt containerscanner fra SKATs toldafdeling er nu taget i brug i forbindelse med undersøgelser af den bjærgede ubåd

Ubådsmysteriet: Nu er Nautilus blevet scannet

Kender du noget til sagen, tip os på 1224@eb.dk/sms til 1224 (alm. smstakst)

Siden ubåden Nautilus blev bjærget fra syv meters dybde i Køge Bugt for to uger siden, har den været genstand for omfattende kriminaltekniske undersøgelser.

Hvad undersøgelserne har afsløret af mulige spor er ikke offentlig kendt andet end, at politiet i sidste uge meddelte, at man havde fundet noget blod.

På trods af at ubåden havde rummet 38000 liter saltvand, lykkedes det at få et dna-match, som viste at blodet tilhørte den svenske freelancejournalist Kim Wall.

I dag har Københavns Politi så fået hjælp af SKAT i de videre undersøgelser af Nautilus.

På området i Nordhavn, hvor ubåden står og bliver undersøgt, blev en af SKATS såkaldte mobile scannere med navnet 'Ravnen' i formiddag kørt ud, oplyser Ekstra Bladets mand på stedet.

Den har været i gang med at scanne hele ubåden.

Der er tale om en stor blå scanner, der kan føres frem og tilbage ved hjælp af en lastbil.

Drabschef Jens Møller, Københavns Politi siger til Ekstra Bladet:

- Vi har undersøgt ubåden. Men flere mener, at der i ubåde generelt set - ikke bare i denne her - kan være skjulte rum. Nu scanner vi og ser, om der er noget af interesse for sagen.

I en senere pressemeddelelse lyder det opfølgende fra politiet:

- Scanningen gennemføres på baggrund af mange forskellige henvendelser om mulige hulrum i ubåde generelt og konkret også i forhold til Nautilus. Der søges i sagens natur efter spor efter en forbrydelse samt muligt gerningsvåben med mere. Det skal understreges, at scanningen foretages for at udelukke, at der kan findes uafsøgte rum, og ikke på baggrund af en konkret mistanke om dette.

Klokken 1230 var scanningen overstået, og hegnet blev atter sat for Nautilus, fortæller Ekstra Bladets udsendte.

'Munin' og 'Ravnen'

I generelle vendinger forklarer SKAT, at de i øjeblikket har to mobile scannere, ’Munin og ’Ravnen’.

’Ravnen’ er den nyeste.

Preben Buchholtz, der er underdirektør i SKAT fortæller, at ’Ravnen’ og ’Munin’ bliver sat ind forskellige steder i landet enten i forbindelse med strikprøvekontrol eller ved målrettede aktioner i havne eller ved grænseovergange.

- Det er et godt alternativ til, at tolderne ellers skal åbne op og kravle rundt for eksempel inde i en lastbil. Autocampere, trailere, lastbiler og skibscontainere scannes efter skjult narko, våben, doping eller mennesker, der ligger skjult.

- Og hvis en chaufførs papirer viser, at en lastbil rummer tøj, men scanningen afslører nogle hårde firkantede jern-genstande, så bliver køretøjet naturligvis undersøgt nærmere, siger han.

Hjalp Forsvaret

’Munin’ har også været indsat som hjælp til Forsvaret i en international aktion i Syrien, hvor den scannede alle containere med kemiske kampstoffer, så lasten kunne blive gennemgået uden, at personer blev udsat for en sikkerhedsrisiko.

Preben  Buchholtz vil ikke udtale sig, om ’Ravnens indsats i forhold til ubådssagen, eller om de mobile scannere fra SKAT har været brugt i forbindelse med tidligere kriminalefterforskninger.

Fængslet

Ubådskaptajnen Peter Madsen sidder varetægtsfængslet, sigtet for drab, subsidiært uagtsomt manddrab og usømmelig omgang med lig.

Bag tremmer i Vestre: Her er Peter Madsens liv i fængslet

Han nægter sig skyldig og har sagt, at der skete en ulykke om bord den 10. august, som førte til hans passager Kim Walls død.

Hendes torso blev fundet ved Amager for en uge siden. De resterende ligdele er endnu ikke fundet.

Læs mere om hele sagen og de involverede her:

Det ved vi om mysteriet på UC3 Nautilus

 

Foto: Kenneth Meyer.
Foto: Kenneth Meyer.