Udelukker intet: Jagten på Lisas gerningsmænd fortsætter

Svensk politi fortsætter med at efterforske drabet på 17-årige Lisa Holm og udelukker ikke, at der kan komme nye spor, der peger på andre gerningsmænd end de tre fængslede litauere

Politiet efterforsker fortsat drabet på Lisa Holm og udelukker ikke nye spor. (Video: Rumle Skafte)
Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Klik og læs mere i grafikken herover - eller se den omfattende tidslinje over hele sagen nederst i artiklen

Svensk politi vil ikke udelukke, at der kan være andre gerningsmænd end de to mænd og en kvinde fra Litauen, der tirsdag blev fængslet mistænkt for mordet på den 17-årige Lisa Holm.

Politiets teknikere har torsdag været tilbage i en udbygning af en lade overfor den café i Blomberg, hvor den unge pige arbejdede ind til sin død. Her har de ledt efter nye spor i drabssagen, der har sat Sverige på den anden ende.

Teknikerne har plastret vinduerne til med sorte sække, så nysgerrige ikke kan se, hvad der foregår derinde.

- Vi skal stadig forsøge at finde nye spor. Eventuelle ting skal analyseres og kan måske give os nye spor, der kan sende efterforskningen i en ny retning, siger politiets pressetalsmand Thomas Fuxborg til Expressen.

Det svenske medie rapporterer, at teknikerne har samlet flere brune papirsposer med materiale, der nu skal analyseres.

Dansk drabseksperts tre teorier om Lisa-mordet

Onsdag fjernede politiet flere afspærringer i området og derfor koncentrerer politiet sig udelukkende om laden overfor caféen, hvor Lisa sidste gang blev set i live den 7. juni.

- I en normal sag, kan der sagtens være flere mistænkte. Så det kan, der selvfølgelig også være her. Vi skal i gang med at analysere, alt det vi har fundet, og det kan give os nogle nye spor, der sender os i en anden retning, siger Thomas Fuxborg fra svensk politi.

- Tænker du på DNA-spor, spørger journalisten fra Expressen.

- Ja, eller andre typer af tekniske beviser, som vi skal analysere og undersøge, siger han.

Ikke sikre gerningsmænd
De nye undersøgelser sætter yderligere spørgsmålstegn ved, om politiet har fået fat i de rigtige gerningsmænd. Onsdag luftede den anerkendte svenske kriminolog Leif GW Persson sin bekymring og satte for alvor gang i spekulationerne.

- Jeg er ikke 100 procent sikker på, at de har fat i den rigtige, sagde han til Expressen og fortsatte:

- De tre personer, der er anholdt, er ustraffede og nægter at stå bag. Den tidlige indgriben i forbrydelser som denne er langt fra altid den rigtige. Jeg er ikke helt tryg ved det, sagde han.

Kæmpe overblik: Lisa-mysteriet rystede Sverige

Leif GW Persson peger på, at de tre lituaere er blevet fængslet ud fra, at det er sandsynligt, at de står drabet. Han fortæller, at der ikke er håndfaste beviser, der knytter dem til den 17-årige Lisa Holm.

- I sager, hvor folk er anholdt på 'sandsynligt grundlag' (det stærkeste mistankegrundlag i det svenske retssystem, red.), er der mere en 50 procents sandsynlighed for, at de står bag. Men finder man intet, der binder dem direkte til handlingen, og de fortsat nægter sig skyldige, så tror jeg godt, du kan glemme alt om en succesfuld retsforfølgelse, fortalte han til det svenske medie.

Derfor giver kriminologen politiet et godt råd til i hvilket fokus politiet skal have i forhold til den fortsatte efterforskning.

- Jeg ville lede efter én person på omkring samme alder som Lisa, som har en plettet straffeattest, og som kender kende i forvejen, sagde krimi-professoren, som i hvert fald føler sig rimelig sikker på én ting:

- Det virker til at være en person, der kender området. Det kan være en anden fra byen, siger han og tilføjer, at han ikke har et konkret bud på en gerningsmand, men blot kan konstatere, at sporet med de to litauiske brødre 'ikke følger de normale mønstre og statistik'.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.