Udenlandske kriminelle overfalder rigmænd: Anders fik stjålet ur til 350.000 kroner

Igennem længere tid har omrejsende kriminelle overfaldet og stjålet kostbare ure fra danske rigmænd. Især slår de til i Indre By i København. - Vi gør, hvad vi kan, siger politiet

Det tager kun et øjeblik for tricktyvene at aflede ofrenes opmærksomhed og stjæle vedkommendes værdier. Modelfoto: Jakob Jørgensen
Det tager kun et øjeblik for tricktyvene at aflede ofrenes opmærksomhed og stjæle vedkommendes værdier. Modelfoto: Jakob Jørgensen
Følg Krimi

Forretningsmanden Anders Zorn når ikke at registrere, at noget er galt, før fire gerningsmænd med udenlandsk udseende og accent har vredet armen om på ham, og overfaldet er i gang.

I løbet af ingen tid er mændene forsvundet – og det samme er hans ur til 350.000 kroner.

- Tre af mændene holder mig fast, mens den sidste person går i gang med at flå uret af mit håndled. Jeg gør alt, hvad jeg kan, for at det ikke skal lykkes dem, for uret er et unikt samlerobjekt, men de er fire mod én, og på et øjeblik er de væk igen, fortæller Anders Zorn til Ekstra Bladet.

Anders Zorn fik stjålet et Patek Philippe-ur til en værdi af 350.000 kroner. Privatfoto
Anders Zorn fik stjålet et Patek Philippe-ur til en værdi af 350.000 kroner. Privatfoto
 

Den nat i maj sidste år er 48-årige Anders Zorn knap gået ud af døren fra Wessels Kro i Indre By, før de fire mænd tager kontakt til ham. De virker venlige og spørger på engelsk, om han ikke er skuespiller.

- Jeg griner lidt af det og tænker ikke, at de er ude på noget. Det er først, da mændene går helt op imod mig, at jeg tænker 'fuck'. Da overfaldet er overstået, og de er væk, har jeg stadig kontanter, telefoner og andre smykker på mig, så det er tydeligt, at de kun er gået efter uret, fortæller han.

Ikke det første overfald i omgangskredsen
Forretningsmanden, der til dagligt bor i Singapore, er ikke den eneste i omgangskredsen, der er blevet frarøvet et kostbart ur.

- Jeg kender personligt to andre, der har været udsat for det samme. Og det er da utroligt, at det kan fortsætte. Alle røverierne sker jo inden for samme område i Indre By, så hvis nogen gad tage det her seriøst, kunne man måske have undgået de nye episoder, siger han.

Et af de nyeste tilfælde sker natten til den 25. februar. Her får rigmanden Lars Seier Christensen stjålet et ur til 300.000 kroner, da han er på vej hjem fra Hotel d'Angleterre.

Lars Seier fik stjålet ur til 300.000 kroner: - Jeg løb efter dem

- 10-15 meter fra indgangen til hotellet bliver vi antastet af to mænd, der skubber den ene i selskabet omkuld. Fem-ti sekunder senere er gerningsmændene væk, og så beder de andre mig om at tjekke, om jeg har mit ur, har Lars Seier Christensen fortalt til Ekstra Bladet.

Men uret er væk, og tyvene har taget benene på nakken.

En stor del af de ofre, Ekstra Bladet har været i kontakt med, er blevet overfaldet foran Hotel d'Angleterre i København. Foto: Jakob Jørgensen
En stor del af de ofre, Ekstra Bladet har været i kontakt med, er blevet overfaldet foran Hotel d'Angleterre i København. Foto: Jakob Jørgensen
 

Overvågning filmer gerningsmændene
Da Anders Zorn bliver overfaldet, filmer flere overvågningskameraer gerningsmændene. Men fordi politiet først kategoriserer overfaldet som ’tyveri’, går der mere end 10 dage, før betjente kontakter Wessels Kro for at få udleveret materialet. På det tidspunkt er overvågningen blevet udskiftet, og eventuelle billeder af gerningsmændene er væk.

- Jeg havde en lang diskussion med politiet, om hvorvidt det var røveri eller tyveri, men de nægtede at høre på mig. Jeg er meget imod, at det bliver kaldt for tricktyveri, for selvom gerningsmændene bruger omvendt psykologi og ikke truer med en kniv i første omgang, ender det jo alligevel som et fysisk overfald, fortæller Anders Zorn.

Efter overfaldet har han klaget til Politiklagenævnet og Statsadvokaten, og han har nu fået medhold i, at sagen i første omgang blev fejljournaliseret.

Ville stjæle Andreas' Rolex

Forretningsmanden Anders Zorn er langt fra den eneste, der har været offer for hæmningsløse tricktyve. Ekstra Bladet har været i kontakt med et to-cifret antal ofre, der alle har fået stjålet dyre ure – enten ved tricktyverier eller overfald.

7. februar klokken 22:45 forsøger en mand med østeuropæisk udseende at vride et Rolex Explorer til 51.000 kroner af 41-årige Andreas Cavlings håndled.

- Jeg har lige sagt farvel til en ven på hjørnet af Dangle (Hotel d’Angleterre red.), da en fyr med hættetrøje kommer over til mig. Han spørger, hvilken vej metroen er, og da jeg peger med min venstre arm, kommer mit Rolex-ur til syne, fortæller han til Ekstra Bladet.

Gerningsmanden giver op
Manden med hættetrøje gør klar til at give Andreas Cavling hånden, da vedkommende i stedet tager fat om armen på ham og sætter sit ben i spænd mellem dem.

- Han holder fast i mig og begynder at rive uret af mig. Jeg råber alt, hvad jeg kan af ham, mens jeg forsøger at holde øje med, om han tager andre ting, husker Andreas Cavling.

Det var et Rolex magen til dette, Andreas Cavling var ved at få stjålet. Foto: Rolex
Det var et Rolex magen til dette, Andreas Cavling var ved at få stjålet. Foto: Rolex
 

Efter nogle lange minutter, hvor uret er halvt nede af hånden, giver gerningsmanden op.

- Det lykkes ham at få uret ned omkring mine knoer, men selvom han trækker meget hårdt, holder jeg fast om det. Til sidst råber han ’sorry’ og løber sin vej. Jeg prøver at følge efter ham, men han er lynhurtigt væk, fortæller Andreas Cavling.

Rolex-uret er på det tidspunkt fuldstændig smadret.

Flere venner er blevet overfaldet
Også i Andreas Cavlings omgangskreds er flere personer blevet franarret kostbare ure.

- Jeg har flere venner, der er blevet overfaldet eller forsøgt overfaldet i området omkring Dangle og Café Victor. Der er ingen tvivl om, at det er bestilt arbejde, for de går direkte efter urene, men hvad fanden skal man gøre, spørger han og fortsætter:

- Jeg forstår ikke, hvordan det kan stå på så længe, uden der sker noget. Det er super utrygt, at man ikke engang kan gå ud til en taxa uden at blive overfaldet.

Politiet: Vi har anholdt én

Ekstra Bladet har været i kontakt med Københavns Politi, der oplyser, at der var mindst otte lignende episoder alene i starten af januar.

I øjeblikket sidder en mand fra Nordafrika varetægtsfængslet.

- Vi kan se, at det typisk er flere grupper omrejsende kriminelle, der arbejder sammen. Langt de fleste kommer fra Nordafrika, selvom de af udseende ligner, at de kommer fra Østeuropa, fortæller kriminalkommissær Ole Randrup.

Overfaldsmænd er ’dansetyve’
I politikredse går gerningsmændene under betegnelsen 'dansetyve'.

Det skyldes, at gerningsmændene først skaber kontakt ved at spørge om noget på gebrokkent engelsk for så at aflede opmærksomheden på anden vis.

Hvorfor går gerningsmændene specifikt efter ofrenes ure? Mange af dem har også kontanter, telefoner og andre smykker på sig..

- En smartphone kan være gemt over alt på kroppen, mens et ur oftest sidder på venstre arm. Så først og fremmest er det lettest at stjæle, men derudover kan der være rigtig gode penge i det, siger kriminalkommissæren og understreger:

- Derfor kan det være en god idé at lade være med at flashe sine værdier.

På Hovedvagtsgade og Ny Østergade nær Kongens Nytorv i København slår tricktyvene især til. Foto: Jakob Jørgensen
På Hovedvagtsgade og Ny Østergade nær Kongens Nytorv i København slår tricktyvene især til. Foto: Jakob Jørgensen
 

Har I oplevet tilfælde, hvor gerningsmændene arbejder sammen med nogle af de ansatte i området?

- Jeg skal ikke kunne afvise, at de færdes i miljøet og arbejder sammen to og to.

Hvorfor er det kun lykkedes jer at anholde en person på et år?

- Vi arbejder hårdt på det her og kører stadigvæk daglige indsatser. Ved nytår, hvor koncentrationen af tyverier var størst, havde vi desuden operative hold på gaden.

Københavns Politi har ikke mulighed for at oplyse, præcis hvor mange anmeldelser af dens slags tyverier og røverier, de har modtaget.

Bliver en omrejsende kriminel dømt for tricktyveri, er straffen 40 dages fængsel og indrejseforbud i seks år.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Hotel d'Angleterre og Café Victor. Ingen af disse har ønsket at medvirke.

LIGE NU
BREAKINGBREAKING

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind