Udenrigsministeriet: Ingen melding om danske tilskadekomne i Berlin

Udenrigsministeriets globale vagtcenter er i tæt dialog med den danske ambassade i Berlin og har foreløbig ikke fået melding om, at der skulle være danskere blandt de dræbte eller tilskadekomne i Berlin

Ni er dræbt og flere end 50 kvæstet, efter at en lastbil er kørt ind i en folkemængde på et julemarked i Berlin. Foto: AP
Ni er dræbt og flere end 50 kvæstet, efter at en lastbil er kørt ind i en folkemængde på et julemarked i Berlin. Foto: AP
Følg Krimi

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Udenrigsministeriets globale vagtcenter har ikke fået melding om, at der skulle være danskere blandt de ni dræbte og flere end 50 tilskadekomne, som mandag aften blev ramt af en lastbil med anhænger, som pløjede ind i en menneskemængde under julemarkedet City Weihnachtsmarkt tæt på Kurfürstendam og Die Gedächtniskirche i Berlin.

Det fortæller Udenrigsministeriets pressevagt til Ekstra Bladet.

På Twitter og Facebook opfordrer de danske myndigheder danskere, som er i Berlin i disse dage, om at kontakte pårørende og gøre dem opmærksomme på, at de har det godt. Og at følge de lokale myndigheders råd.

Ambassade i kontakt med hospitaler
Chef for Udenrigsministeriets Borgerservice, René Dinesen, fortæller til Ekstra Bladet, at de danske myndigheder allerede hurtigt efter meldingen fra Berlin satte sig i forbindelse med den danske ambassade i byen.

Både politi, ambulancer og redningsberedskab er massivt til stede i et større afspærret område centralt i Berlin. Foto: AP
Både politi, ambulancer og redningsberedskab er massivt til stede i et større afspærret område centralt i Berlin. Foto: AP

- Det vi gør i den slags sager er, at vi med det samme tager kontakt til den danske ambassade i Berlin. I samarbejde med dem har vi så dialog med de tyske myndigheder. Ambassaden er typisk i kontakt med lokale hospitaler og med politiet for at finde ud af, om der er danskere, der er berørt, siger René Dinesen.

Vidne: Vi så lastbilen køre over folk og rive alt ned

Indtil videre er der ikke kommet tilbagemeldinger om, at der skulle være danske statsborgere blandt de tilskadekomne.

- Men det er vigtigt at understrege, at det ikke betyder, at der skulle være danskere, der er berørt. Vi kan ikke udelukke det, forklarer René Dinesen.

Ni dræbt
René Dinesen fortæller også, at Borgerservice allerede nu har fået en del henvendelser fra bekymrede pårørende i Danmark, som af den ene eller anden årsag ikke kan få forbindelse til pårørende, som er i Berlin.

- Nogle forstår ikke tysk og har ikke hørt, hvad de tyske myndigheder har sagt. Blandt andet, at folk skulle holde sig inden døre, siger chefen for Borgerservice.

Københavns politi om Berlin-angreb: Vi er massivt til stede ved vore julemarkeder

Ifølge tysk politi har ni mistet livet og mange mennesker er såret. Det oplyser politiet i Berlin på Twitter.

Vidner fortæller, at lastbilen kørte med stor kraft direkte ind i mennesker og boder ved julemarkedet. Foto: AP
Vidner fortæller, at lastbilen kørte med stor kraft direkte ind i mennesker og boder ved julemarkedet. Foto: AP

- Vi har ni døde og mange sårede bekræftet. Mange kolleger er til stede på Breitscheidplatz i en indsats for at deltage i efterforskningen, skriver Berlins politi på sin Twitter-profil.

Tidligere har politiet anslået, at mindst 50 mennesker kan være kommet til skade efter lastbilens kørsel gennem menneskemængden.

- Der er mindst 50 sårede. Nogle alvorligt. Nogle er døde, sagde en talskvinde fra politiet ifølge nyhedsbureauet AFP.

Et angreb og ikke et uheld
De første indikationer tyder på, at lastbilens kørsel var et angreb og ikke et uheld, siger politi på stedet ifølge lokale medier. Det står dog ikke klart, hvad baggrunden for påkørslen er.

Ifølge aviserne Berliner Morgenpost og Bild er politi og ambulancer massivt til stede ved markedet, der ligger for enden af Kurfürstendamm på pladsen ved Gedächtniskirche.

Markedet var placeret på Breitscheidplatz foran Kejser Wilhems Mindekirke i det centrale Berlin nær Bahnhof Zoo.

- Jeg hørte en høj lyd, og jeg gik ned mod julemarkedet og kunne se kaos ... mange tilskadekomne mennesker, siger Jan Hollitzer, der er viceredaktør på Berliner Morgenpost til CNN.

- Det var virkelig traumatisk.

Lastbil torpederer julemarked i Berlin: Ni dræbt

Videooptagelser fra stedet, der er lagt op på sociale medier, viser kaotiske scener med smadrede boder. Man kan også se tilskadekomne, der bliver tilset på jorden.

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Lad os hermed rose de radikale
LIGE NU