Udspioneret var bekymret for sin sikkerhed

Fund af luftpistol og kniv skærpede politiets interesse for 40-årig tiltalt for spionage og medvirken til planlægning af drabsforsøg

Video: Ritzau Scanpix

RETTEN I ROSKILDE (Ekstra Bladet): Offeret for et formodet drabsattentat orkestreret af en iransk efterretningstjeneste rettede selv henvendelse til de danske myndigheder af bekymring for sin sikkerhedssituation.

Det forklarede anklager Søren Harbo under sin fremlæggelse i Retten i Roskilde fredag formiddag. Her er en 40-årig norsk-iraner under massive sikkerhedsforanstaltninger tiltalt for at bistå en iransk efterretningstjeneste med at planlægge et drabsattentat i Danmark.

Den tiltalte nægter sig skyldig og ønsker på nuværende tidspunkt ikke at udtale sig. Han er beskyttet af navneforbud.

Det formodede offer skal på et senere tidspunkt afgive forklaring i retten.

40-årig i retten: Tiltalt for spionage og drabsattentat

Ifølge anklagemyndigheden har den 40-årige skygget en mand på dennes bopæl i Ringsted. Den tiltalte optog ifølge anklageskriftet også video af mandens kone. Det hele foregik ifølge de danske myndigheder på ordre fra en iransk efterretningstjeneste.

Oplysningerne blev videregivet til efterretningstjenesten, som skulle bruge det i planlægningen af et attentat mod manden, som er del af en iransk separatistbevægelse, der kæmper for selvstændighed til regionen omkring byen Ahvaz.

Det formodede offers henvendelse til de danske myndigheder medførte, at der blev opsat såkaldt 'teknisk overvågning' på hans bopæl. Overvågningen bestod i et kamera rettet mod adressen.

Sæt lyd på Bandeland

Bandeland er Ekstra Bladets nye podcastserie af samme navn. Første sæson går bag en af Danmarks mest berygtede bander, Loyal to Familia.

Du kan gratis lytte til alle afsnit i serien her:
Læs mere på bandeland.dk.

Fandt luftpistol og kniv
Anklager Søren Harbo har i retten fremvist billeder fra overvågningskameraet. Ud over billeder af det, der menes at være den forurettedes hustru, ser man en person, som anklager mener, er den tiltalte. Billederne er fra 25. september 2018.

Personen menes blandt andet at tage billeder af dørtelefonanlægget på det formodede offers adresse.

Efterfølgende tog den pågældende til Hotel Scandic i Ringsted, hvor han bookede et værelse.

To dage senere, 27. september 2018, ransagede politiet en bil, som den nu tiltalte anvendte. I en kasse fandt man blandt andet en Walther CP 22-luftpistol og en 'friluftskniv'. Der var tale om lovlige våben, men fundene førte alligevel til, at politiet ransagede den nu tiltaltes hotelværelse, mens denne spiste morgenmad.

På værelset fandt man blandt andet et Nikon-kamera med et SD-hukommelseskort, som der blev taget kopi af, inden det blev lagt tilbage. Billedet indeholdt 1500 slettede billeder optaget i Iran og 83 synlige. Samtlige synlige billeder var af den forurettede bopæl samt veje til og fra stedet.

Tiltalte vil ikke udtale sig
Forsvarer Michael Juul Eriksen har i sin gennemgang af sagen sagt, at den tiltalte erkender at have taget billederne på det fundne SD-kort. Men han bestrider at have samarbejdet med en iransk efterretningstjeneste.

Efter morgenmaden forlod den nu tiltalte hotellet og kørte til Sverige. Herfra rejste han til Iran med planer om rejse tilbage 7. oktober, hvilket dog ikke blev til noget.

Selvom hele dagen var afsat til retsmødet, har dommeren ved middagstid hævet retten, da den tiltalte mod forventning ikke ønsker at udtale sig.

Sagen fortsætter mandag.