Udvist kriminel: Hvis jeg vil tilbage, kan ingen stoppe mig

Mange af de kriminelle, som hvert år bliver udvist af Danmark, er ligeglade med deres udvisning og vender i stor grad tilbage. Miralem Durakovic er en af dem

Miralem Durakovic er 26 år og blev i oktober udvist fra Danmark i seks år. (Foto: TV2)
Miralem Durakovic er 26 år og blev i oktober udvist fra Danmark i seks år. (Foto: TV2)

Hvert år bliver flere kriminelle med udenlandske rødder udvist af Danmark, fordi de har begået grov kriminalitet.

Flere af dem accepterer ikke deres udvisning og vender tilbage. I nogle tilfælde kun få timer efter de danske myndigheder har sendt dem ud af landet. Det beskriver aftenens dokumentar fra TV2 kaldet 'De udviste vender tilbage'.

Dokumentaren beskriver, hvordan mange af de kriminelle vender tilbage, fordi de har venner og familie i landet, fordi det er så let for dem at komme tilbage, og fordi de ikke bliver straffet betydeligt, når de bliver opdaget af dansk politi.

Ingen kan stoppe mig
Miralem Durakovic er udvist fra Danmark i seks år for grov vold. Da Ekstra Bladet får fat på ham, befinder han sig hos sin familie i Bosnien.

– Hej Miralem, hvordan går det?

– Det går lidt op og ned. Det første stykke tid var meget sjovt. Men det er røvsygt. Jeg savner Danmark.

– Hvilken følelse sidder du med, når du tænker på, at du ikke skal tilbage til Danmark i seks år?

– Jeg vil helst ikke tænke for meget på det. Det giver mig total nedtur på. Jeg er jo opvokset i Danmark. Det er der jeg har mit liv.

– Kan du ikke godt forstå, at de mennesker, som du har udsat for den her grove vold, mener, at det er retfærdigt, at du er blevet udvist?

– Jeg kan godt forstå, at jeg skal straffes med fængsel. Selvfølgelig skal jeg det, men at udvise mig til et land, som jeg slet ikke kender, der er stor forskel. Man burde ikke kunne udvise folk på den måde.

– Fortryder du de ting, som har gjort?

– Jamen både ja og nej. Jeg fortyder at... For at være helt ærlig, så synes jeg at det er unfair, at jeg er blevet udvist.

– Kan du ikke se, at der er nogle regler og love for, hvordan vi behandler hinanden. Og hvis ikke man lever op til det, så bliver man smidt ud?

– Så må man hjælpe den person til at overholde de regler. Alt det lort jeg har været igennem, det har jeg været igennem i Danmark. Det er sgu jer der har skabt mig. Jeg har boet på institutioner og pis og lort. Det er bare, fordi jeg har lavet ballade. Det er der sgu ligeså mange andre, der har gjort. Rigtig mange danskere laver ballade, men de bliver ikke udvist. Jeg føler mig lige så dansk, som du gør og alle andre.

– Hvis du kommer tilbage til Danmark, ville du så komme til at begå kriminalitet igen?

– Jamen altså... Nårh jo jo.. For fanden.. Så ved jeg, nej men så.. Så er det helt sikkert, så vil jeg sgu ikke lave noget.

– Kunne du finde på at ignorere din udvisning?

– Ja, ja. Det er jeg da fuldstændig ligeglad med. Der er sgu ikke nogen, der kan forhindre mig i at tage til Danmark, hvis det er det, jeg har lyst til.

Stor udfordring for politiet

Hos det danske politi ser de det som en stor udfordring at finde de udviste kriminelle, som vender tilbage.

– Vi har at gøre med multikriminelle mennesker. De lever af at begå kriminalitet. Når de ikke indretter sig efter vores lovgivning i første omgang, så er der heller ikke særlig stor chance for, at de vil indrette sig efter en udvisning, siger vicepolitiinspektør Tormod Christensen fra det Nationale Efterforskningscenter.

Ifølge Tormod Christensen er det et vanskeligt fokusområde for politiet at holde øje med de kriminelle, som rejser ind igen. Til gengæld har de stort fokus på de former for kriminalitet, som de udviste begår. Derfor er det her, de blandt andet opdager og fanger de udviste.

– Vi samarbejder også med andre lande og er opmærksomme på, når de er på vej mod Danmark igen, siger han.

Kun fingeraftryk eller dnaprofil kan med sikkerhed afsløre en rumænsk kriminels identitet. Han kan nemlig frit skifte navn og officielt ID-kort seks gange om året. (Polfoto) Krimi Udviste rumænere retur til Danmark med ny identitet