Ulåste skraldebiler udgør terrorrisiko

Københavns Politi indskærper nu over for skraldefirmaer, at de skal låse bilerne, når de forlader dem

Det frygtes at stjålne skraldebiler kan bruges til terrorangreb i København. Her suser en stjålet lastbil forbi en butik kort inden den påkører en menneskemængde i Stockholm.

Store betonklodser spærrer lige nu indgangene til Strøget og Købmagergade i København for at forebygge potentielle lastbilangreb.

Men nu viser en undersøgelse, som Efterforskerne på P1 har lavet, at skraldebilerne i det indre København udgør en stor terrorrisko på trods af, at betonklodserne er opstillet.

Skraldebilerne står nemlig ulåste og med tændte motorer i gaderne i det indre København, mens skraldemændene går ind i baggårde for at hente affaldscontainere. Årsagen er, at lastbilens motor driver liften bag på skraldevognene, og derfor lader man bilen stå tændt.

Københavns Politi bekræfter over for Danmarks Radio, at der er tale om et problem, og at de nu indskærper over for skraldefirmaerne, at chaufførerne skal huske at låse bilerne.

- Det er farligt, hvis nogen tager dem og bruger dem til noget kriminelt. Efter det, der er sket rundt om i Europa, har vi rettet henvendelse til renovationsselskaberne og opfordret dem til at sikre, at bilerne ikke kan stjæles, siger Henrik Møller Jakobsen, vicepolitiinspektør hos Københavns Politi.

Fire terrorangreb med lastbiler
I løbet af det sidste år har der være fire terrorangreb, hvor der er blevet brugt lastbiler. Alle lastbilerne er blevet stjålet, inden de er blevet brugt til dødskørslen.

Da en 39-årig mand i april kørte ned af Drottningsgatan i Stockholm, stjal han lastbilen, da bilens chauffør var inde i et par minutter for at aflevere varer til en restaurant. Han nåede at dræbe fem mennesker og såre 14.


Her flygter folk umiddelbart efter angrebet i Stockholm. Video: AP

Et af de firmaer, som fast kører i det indre København, bekræfter over for Danmarks Radio, at de har fået en henvendelse fra Københavns Politi omkring den mulige sikkerhedsrisiko.

- Ja, vi har hørt fra politiet. Og vi har selv haft tankerne inden, for vi skal selvfølgelig gøre, hvad vi kan for at sikre, at de ikke kaprer vores biler, siger direktør René Hansen fra City Container Cph.

Han forklarer, at de er i gang med at undersøge, om der muligt at få en fjernbetjening til alle bilerne, så skraldemændene nemt og hurtigt kan låse bilen, når de forlader den.