Annonce:
Annonce:

Ulovlig fælde med levende lokkemad på K-politikers gods

En ulovlig rovfugle-fælde er mandag blevet beslaglagt på Svenstrup Gods ved Borup

Politiet rykkede ud til fælden mandag formiddag i en af godsets skove. Foto: Knud Flensted/DOF
Politiet rykkede ud til fælden mandag formiddag i en af godsets skove. Foto: Knud Flensted/DOF
Annonce:
Følg Krimi

Med hjælp fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF) beslaglagde Midt- og Vestsjællands Politi mandag en ulovlig rovfugle-fælde på Svenstrup Gods i Køge Kommune. Godset ejes af den tidligere MF’er og miljøordfører for Det Konservative Folkeparti Christian Wedell-Neergaard.

Biolog Knud Flensted fra DOF var med, da politiet rykkede ud og sigtede en skytte på godset. Han fortæller, at skytten på stedet erkendte, at han var ansvarlig for fælden.

Fælderne bruges typisk for at fange fredede rovfugle, som tager jægerens vildt.

- Alle fælder til fangst af fugle er ulovlige. Man kan få specielle tilladelser til fælden til fangst af krager og husskader om foråret, men det her er en rovfugle-fælde. Det er det, man kalder en klassisk høgefælde, siger biologen.

Her ses de fugle, som DOF og politiet stødte på, da de ankom til fælden. Foto: Knud Flensted/DOF
Her ses de fugle, som DOF og politiet stødte på, da de ankom til fælden. Foto: Knud Flensted/DOF

Annonce:

Ulovlig på flere måder
Fælden var ulovlig på flere måder. Dels var der levende lokkefugle i fælden, derudover var der ikke navn og telefonnummer på, som der skal være.

- Der er mange paragraffer, der er blevet overtrådt. Og det er ikke mindst alvorligt, fordi det er så kæmpestort et jagtområde. Det er et af Sjællands største. Det strækker sig næsten helt fra Roskilde til Ringsted, siger Knud Flensted.

Sådan virker fælden

I bunden af fælden er der et net, som sikrer, at lokkefugle ikke kan slippe væk. De lokker en rovfugl til fælden. Nede i fælden er der nogle tværpinde, som sikrer at låget lukker, når rovfuglen skubber til dem. En jæger kan derefter nemt aflive fuglen.

Rovfulgene jages for at sikre, at de ikke dræber og æder andet vildt i området - eksempelvis fasaner, som jægerne selv er ude efter.

Han kender reglerne
Det er ifølge DOF særligt alarmerende, fordi der er tale om en skytte, som blandt andet opdrætter vildt og arrangerer jagter for godsets besøgende. Han kender derfor med sikkerhed reglerne og lovgivningen gennem sin uddannelse.

- Det er ikke bare en ’dum’ jæger, som ikke kender reglerne. Det er simpelthen en, som gør det professionelt. Så vi håber han får en stor bøde og får frataget retten til at gå på jagt, siger biologen.

Annonce:

Bygget til fredet art
Fælden på Svenstrup Gods var primært bygget til at fange duehøge, som er en fredet art. Der er ifølge DOF kun omkring 300 par duehøge tilbage i landet, og de har været i tilbagegang de seneste 20-30 år.

- Og det regner man med at ulovlig bekæmpelse er skyld i, siger Knud Flensted.

Overfor for Ekstra Bladet bekræfter vagtchef fra Midt- og Vestsjællands Politi Thomas Jørgensen, at man har sigtet en person i forbindelse med sagen, og at fælden er blevet sikret og fjernet fra stedet.

- Dybt rystet og chokeret

Christian Wedel-Neergaard, som ejer Svenstrup Gods, er medlem af Region Sjællands Regionsråd for Konservative og tidligere formand for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg. Han fortæller til Ekstra Bladet mandag aften, at han er meget overrasket over fundet.

- Vi naturligvis dybt rystet og chokeret over det, der er sket. Og det må ikke finde sted. Vi accepterer naturligvis ikke ulovligheder af nogen art. Og vi er glade for politianmeldelsen og ønsker klarhed på det her område. Vi har nu henvendt os til Midt- og Vestsjællands Politi for at få en redegørelse. Og vi tager det virkelig alvorligt, og det kommer bag på os, at det kunne ske, siger godsejeren.

Så du kender ikke til opsætningen?

- Nej.

Så det er skytten selv, der har bygget den og sat den op i området?

- Det kender jeg ikke noget til. Jeg ved bare, at jeg i dag er blevet orienteret om, at der er blevet fundet en ulovlig fælde, og det tager jeg dybt afstand fra.

Men jeg kan ikke se, hvorfor skytten selv skulle have haft interesse i at opsætte fælden?

- Det er sådan, at jeg er blevet kontaktet af Dansk Ornitologisk Forening, og det var efter de (DOF og politiet, red.) havde været der. Og vi har 4000 hektar, så jeg er ude af stand til selv at være til stede over det hele.

Skytten har i forbindelse med snakken med politiet og Dansk Ornitologisk Forening fortalt, at han og andre fra godset kendte til opsætningen...?

- Det kan jeg ikke forestille mig, at han har sagt.

- Men det tager jeg klart afstand fra, og jeg tager i øvrigt afstand fra ulovligheder.

Så det ville undre dig meget, hvis det er sket tidligere?

- Altså det er rene gætterier. Der er fundet en ulovlig rovfuglefælde i dag, og det beklager jeg meget. Nu har jeg fortalt dig, hvordan vi har reageret.

Er der noget, du gerne vil tilføje til det her?

- Jamen, for at det hele ikke skal være sort, så har vi jo mange projekter med både Naturfredningsforeningen og Dyrenes Beskyttelse. Vi har blandt andet haft studerende tilknyttet godset i en længere periode med henblik på at finde spændende projekter i naturen. Så det ligger helt uden for vores gebet, eller det vi arbejder med, at der skulle kunne foregå noget ulovligt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Politiske skandaler har siden 2003 udløst 12 kommissioner
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: