Ulrich fik 60 dages fængsel for salg af cannabisolie: - Staten kører fantasipriser

Ulrich Vestergaard fik 60 dages fængsel for at sælge cannabisolie ulovligt. Med regeringens forsøgsordning er det lovligt at tage cannabismedicin på recept og for firmaer at producere det

Ulrich Vestergaard fik en dom på 60 dages betinget fængsel for besiddelse og at viderebringe hash og cannabisolie. FOTO: René Schütze.
Ulrich Vestergaard fik en dom på 60 dages betinget fængsel for besiddelse og at viderebringe hash og cannabisolie. FOTO: René Schütze.
Følg Krimi

Ulrich Vestergaard blev i 2017 dømt for at have været i besiddelse af hash og cannabisolie og at have videreoverdraget det.

Selv har han fremskreden leverkræft og har medicineret sig med cannabisprodukter de sidste syv år. Et middel han har fundet så effektivt, at det er blevet en regulær del af hans liv.

Han forsyner ikke længere andre syge med cannabisolie, men holder stadig foredrag om oliens påståede virkninger. Kun et år efter hans dom, er virkeligheden en ganske anden. Nu kan læger ordinere medicinsk cannabis, og medicinen skal tilmed produceres på Fyn.

Rene og Flemming skal dyrke 230 kilo 'fed' om ugen

Man skulle tro, at regeringens nye forsøgsordning ville være en gave til Ulrich, men sagen er en helt anden.

- Jeg er så ked af, at det drejer sig om kroner og ører og ikke menneskers velbefindende. Staten kører fantasipriser. På det sorte marked kan man få rigtig god, testet olie, som koster en tiendedel, af hvad det koster på apoteket, siger han til Ekstra Bladet.

Fakta om forsøgsordningen

- Det var den daværende Venstre-regering, som i tilknytning til satspuljeaftalen 2017-2020 indgik en delaftale med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om at igangsætte en 4-årig forsøgsordning med medicinsk cannabis fra 2018.

- Der er afsat 22 mio. kr. til forsøgsordningen, og fem mio. kr. skal bruges til forskning og vidensopsamling. I satspuljeaftalen for 2018-2021 blev der afsat yderligere 5 mio. kr. til at skaffe øget viden om brug og effekt af medicinsk cannabis.

- Det er apotekerne og sygehusapotekerne, der udleverer cannabisprodukterne.

- Fra 1. januar 2019 vil patienter kunne få tilskud til medicinsk cannabis. Ordningen kommer i effekt med tilbagevirkende kraft.

- Aftalepartierne får en midtvejsstatus for ordningen to år efter starten.

- Regeringen har besluttet at tillade private aktører at dyrke cannabis herhjemme til medicinsk brug i en særordning sideløbende med forsøgsordningen.

- Det kræver en tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen at få lov til at dyrke cannabis i Danmark.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet.

Der kommer tilskud
Da forsøgsordningen trådte i kraft, var der ingen tilskudsordning, men det blev der lavet om på 22. april 2018. Ifølge Ulrich Vestergaard vil prisen på det sorte marked dog stadig være langt billigere.

- Enhver idiot kan gå ud og købe olien hos en bondemand for 200 kroner, og så har han endda betalt godt for det, siger han.

Lige nu er der to godkendte produkter i forsøgsordningen. Begge produkter er urtete og koster, uden tilskud, 788, 20 kroner for fem gram.

Artiklen fortsætter under billederne.

Ulrich medicinerer sig selv med adskillige cannabisolier. Han bruger også anden uortodoks medicin. FOTO: René Schütze.
Ulrich medicinerer sig selv med adskillige cannabisolier. Han bruger også anden uortodoks medicin. FOTO: René Schütze.

Ulrich Vestergaard mener ikke, at det legale marked vil kunne konkurrere med det sorte marked på pris. FOTO: René Schütze.
Ulrich Vestergaard mener ikke, at det legale marked vil kunne konkurrere med det sorte marked på pris. FOTO: René Schütze.
 

Kan man få tilskud til medicinsk cannabis?

Ja. Fra 1. januar 2019 kan man få tilskud til medicinsk cannabis. Det er med tilbagevirkende kraft, hvilket vil sige at de, der har købt medicinsk cannabis i 2018 også kan kræve tilskud fra deres tidligere køb fra 1. januar 2019.

- Ikke terminale patienter kan få 50 procent tilskud - men højst op til 10.000 kroner om året.

- Terminale patienter får 100 procent tilskud. Begrundelsen er, at døende patienter, som vælger at tilbringe den sidste tid i eget hjem eller på et hospice, ikke skal stilles økonomisk ringere end patienter, der forbliver indlagt på hospital, hvor medicinudgifter dækkes fuldt ud. 

- Patienter, som bruger magistrelle lægemidler, der indeholder cannabis, vil som i dag kunne få enkelttilskud efter det almindelige medicintilskudssystem.

- Det skønnes, at de samlede udgifter til ovenstående tilskudsmodel over forsøgsordningens fire år udgør 64,2 mio. kr. Dette under forudsætning af, at der vil indgå 500 patienter i forsøgsordningen i 2018, 1.000 patienter i 2019, 1.200 patienter i 2020 og 1.500 patienter i 2021, samt at priserne på produkterne holder niveau.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har også fokus på det sorte marked, hvilket er en af grundene til, at hun støtter forsøgsordningen.

- Vi har rigtig mange patienter, som er blevet skubbet ud på et kriminelt marked, fordi de ikke har haft adgang til medicinsk cannabis i Danmark.

Men hun deler ikke Ulrichs bekymring for, at det illegale marked vil udkonkurrere den legitime medicin. Sundhedsministeren henviser til både Israel og Canada, hvor man har formået at skabe et reelt alternativ til det sorte marked.

Det mener hun, at blandt andet tilskudsordningen vil hjælpe til med, men også helt almindelig konkurrence vil spille en rolle.

- Vores håb er, at vi får flere produkter ind i ordningen, så vi får en priskonkurrence, hvilket vil få priserne til at falde. Både at vi får en dansk produktion op, men også at flere udenlandske produkter bliver godkendt i den danske ordning. Derudover er tilskudsordningen en håndsrækning til rigtige mange patienter, siger hun til Ekstra Bladet.

Ulrich Vestergaard har svært ved at se forsøgsordningen blive en succes og mener, at det illegale marked er det eneste rigtige alternativ lige nu. Derfor har han svært ved at se problemet i sin tidligere lovovertrædelse.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det sidste foredrag Ulrich holdt var for 3F. Ifølge ham selv brugte 21 ud af de 32 fremmødte medicinsk cannabis. Her fremviser han en planche med information om planten. FOTO: René Schütze.
Det sidste foredrag Ulrich holdt var for 3F. Ifølge ham selv brugte 21 ud af de 32 fremmødte medicinsk cannabis. Her fremviser han en planche med information om planten. FOTO: René Schütze.
 

Det er ingen forbrydelse
Trods det at have fået en dom, ser Ulrich Vestergaard ikke noget galt i sine handlinger.

- I min verden er det ikke ulovligt at hjælpe andre mennesker, der er i nød. Og vi har hjulpet rigtig mange mennesker med at finde vej i det her og få lindring.

Han oplyser dog, at han hverken selv forsyner folk med cannabisolie eller siger, hvor de kan købe det.

- Der kommer ofte folk og spørger, men der må jeg desværre sige, at jeg ikke er ude og holde salgsmøder. Jeg kan kun fortælle dem, hvad der måske passer bedst til dem, siger han.

Ulrich Vestergaard har valgt at sætte sine foredrag på pause, da sygdommen er blevet værre. Han oplyser, at hvis helbredet bliver til det, vil han starte sine foredrag op igen.

Rene og Flemming skal dyrke 230 kilo 'fed' om ugen

Folk med høj uddannelse, der opfører sig top-idiotisk

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.