Ulrik og vennerne gav førstehjælp efter vandscooter-tragedie: Politiet vasker hænder

Ulrik Birch og vennerne var lige bag den Go Boat, der lørdag aften blev torpederet af en vandscooter i Københavns Havn. De er målløse over myndighedernes håndtering af dødsulykken

Få en detaljeret gennemgang af ulykken her. (Foto/optagelser: Kenneth Meyer, Mathias Øgendal, Læservideo. Grafik: Frans Wej Petersen, Mikkel Lund. Redigering: Kristian Hansen)

Ved du noget? Send os dit tip på 1224@eb.dk eller SMS 1224 (alm. takst)

Lørdag aften omkring klokken 19.40 bragede en 24-årig mand med høj fart ind i en lille udlejningsbåd fyldt med unge kvindelige udvekslingsstuderende i Københavns Havn.

Ved ulykken blev to unge kvinder dræbt, hvor efter en større gruppe vandscootere efterfølgende flygtede fra stedet.

Mange københavnere var vidner til ulykken, der skete på en solbeskinnet og smuk maj aften.

Politiet gjorde intet
Blandt andet Ulrik Birch og hans australske venner, der befandt sig omkring 100 meter bag den påsejlede udlejningsbåd i en båd af samme type og blev de første på ulykkesstedet.

- Vi sejler bag den Go Boat(populær udlejningsbåd, red.) der bliver ramt. Vandscooterne sejler fra syd mod nord og kommer forbi os i høj fart. Længere oppe af havnen, oppe ved Operaen, har vi tidligere set politiets båd med tryk på Marinehjemmeværnet. Det virkede på ingen måde som om, de forsøgte at gøre noget i forhold til vandscooterne, der sejlede meget voldsomt, fortæller Ulrik Birch til Ekstra Bladet.

Kæmpe maskine bag dødsulykke: - I virkeligheden er det en lille speedbåd

Mor til dræbt amerikaner: Min datter elskede København

Da vandscooterne kommer op i nærheden af båden fra Marinehjemmeværnet, vender de om og sejler mod syd igen. Om det er på grund af marinehjemmeværnsbåden vides ikke, men på dette tidspunkt er der ingen tegn på aktion fra politiets side mod vandscooterne.

Kort tid efter sker den fatale ulykke ved Langebro.

- Vi befinder os omkring 200 meter fra ulykken, da den sker. Længere bag vores båd, sejler politiets båd. Da vi ser ulykken, kan vi se den er helt gal. Vi sejler direkte derover, samtidig med vi prøver at alarmere politifolkene. Det virker ikke til, at de rigtigt opdager, hvad der er sket eller hvor alvorligt det er, siger Ulrik Birch.

Politiet har anholdt otte personer i en havn syd for København efter ulykken. Flere vandscootere undersøges af politiet. Foto: Mathias Øgendal
Politiet har anholdt otte personer i en havn syd for København efter ulykken. Flere vandscootere undersøges af politiet. Foto: Mathias Øgendal
 

Virkede handlingslammede
Til sidst går det op for politifolkene, hvor alvorlig ulykken er og marinehjemmeværnsbåden overhaler drengenes langsomme Go Boat. Men da Ulrik og drengene kommer op til den ramte Go Boat, har politifolkene endnu intet gjort.

- De kredser bare rundt om båden. Jeg ved ikke, om det er fordi, de ikke kunne komme indtil den med deres større båd.

Da drengene når over til de hårdt sårede piger, hopper tre af dem over i båden. En kvinde ligger hårdt såret i bunden af båden, mens en anden med svære hovedskader sidder op.

Pape indkalder til møde om vanvidssejlads: Åben for forslag

Familie efter tragisk vandscooter-ulykke: Vi er alle knuste

Drengene forsøger, at give dem første hjælp og stoppe de voldsomme blødninger. Timer senere dør begge piger af deres kvæstelser.

- Der er stor forvirring. Vi snakker i munden på hinanden indtil, vi får gjort det åbenlyst for dem, at der altså skal ske noget og vi skal ind til kanten, fortæller Ulrik Birch.

Advaret flere gange
Efterfølgende har han læst flere artikler om, hvordan myndighederne gennem længere tid og fra mange sider er blevet advaret og opfordret til at skride ind overfor dødsmaskinerne i havnen.

Han er dybt fortørnet over, at der intet er sket og sidder samtidig tilbage med en følelse af, at politiet forsøger at fralægge sig et ansvar i forlængelse af den tragiske dødsulykke.

- Folk har tydeligvis gjort opmærksomme på problemet i årevis og jeg kan simpelthen ikke forstå, at der ikke er sket noget. Jeg ved ikke, om de havde mulighed for at stoppe dem, men jeg kan bare konstatere at jeg på intet tidspunkt oplever udrykning eller anden aktion fra politiets side i forbindelse med de mange henvendelser.

- De forsøger at vaske hænder
Ulrik og vennerne er langt fra de eneste, der denne dag bemærker de voldsomme scootere i havnen.

Tidligere har Ekstra Bladet beskrevet, hvordan politiet var advarede inden ulykken. På dagen for ulykken har flere vidner henvendt sig til politiet og advaret om dødssejlladsen.

Til det svarede politiinspektør Jens Jespersen fra Københavns Politi søndag:

- Det er rigtigt, at vi havde fået en del henvendelser, og det var derfor vi var på havnen i går i en båd, da ulykken skete. Men hvis folk, og det gælder både i trafikken, men også på vandet, insisterer på at opføre sig dumt, så kan myndighedernes kontrol ikke bringe det til ophør. Vi var på vandet, og vi gennemførte kontroller, og alligevel skete ulykken.

- Vi har tidligere været i dialog med foreninger og interesseorganisationer om havnen, og der er gjort rigtig meget for at gøre noget ved det, men at forhindre ulykker, når folk insisterer på at opføre sig dumt, er svært, lød det fra Jens Jespersen.

Men den udmelding, giver Ulrik Birch og vennerne ikke meget for:

- For mig at se, forsøger de at vaske hænder og det synes jeg er respektløst og forkert. Politiet må tage deres del af ansvaret. De var ikke på vej til at jage eller anholde de her personer på vandscootere. De lå og tøffede passivt rundt.

Københavns Politi: Farligere at jagte dem
Hos Københavns Politi beklager man, hvis politifolkenes indsats fra udefra kommende kan have virket passiv. Herfra lyder det i et skriftligt svar.

- Hvordan forholder i jer til anklagerne om passive politifolk i forbindelse med redningsaktionen efter ulykken?

- Det er selvfølgelig altid ærgerligt hvis nogen ikke oplever politiets indsats som tilstrækkelig, men vi bestræber os altid på at yde det bedste i situationen, siger chefpolitiinspektør Jørgen Skov.

- Forsøgte I at stoppe vandscooterne i havnen på dagen? 

- At jagte Jetski og Vandscootere i en havn fyldt med bl.a. småbåde, badende og andre brugere vil skabe endnu flere farlige situationer, og netop derfor valgte vi at opsøge gerningsmændene i de havne de søgte imod, hvilket jo som bekendt førte til at de blev anholdt.

- Hvad skal der ske fremadrettet?

- Vi fortsætter samarbejdet med By og Havn, interessenter, Københavns Kommune og andre myndigheder om at skabe et trygt og sikkert miljø i havnen, lyder det fra chefpolitiinspektøren.

Ved du noget? Send os dit tip på 1224@eb.dk eller SMS 1224 (alm. takst)