Ulve-dræber ødelægger vores troværdighed

ULVEN ER BLEVET EN VARM KARTOFFEL: - Den 66-årige mand, som nu er sigtet for at nedskyde ulv, gik langt over stregen, mener biolog

Det var denne hun-ulv - filmet af den 66-årige, sigtede mands søn fra en traktor på en mark på Stråsø Plantage mellem Ulfborg og Ørnhøj i Vestjylland - som kort efter disse optagelser, ifølge politiet, blev dræbt med et jagtgevær. Privatoptagelser

Tænk hvis alle danskere gjorde som manden, der i sidste uge, ifølge politiets sigtelse, tog sagen i egen hånd i Vestjylland og kørte ud og skød en ulv, selv om den betragtes som en truet dyreart og derfor er fredet af et EU-direktiv.

Det ville svare til, at andre personer flere andre steder i Danmark begyndte at skyde andre fredede dyr, fordi de på en eller anden måde generede nogle mennesker og deres interesser.

Som sådan udfolder biolog Jens Holm Kanstrup et af perspektiverne efter den heftigt debatterede nedskydning af en ung hun-ulv for halvanden uge siden på Stråsø Plantage mellem Ulfborg og Ørnhøj.

- Hvis alle opførte sig sådan, ville der til sidst være mange truede dyrearter i Danmark. På den måde mister vi jo fuldstændig vores troværdighed, når vi så samtidig appellerer til eksempelvis afrikanere eller indere om ikke at skyde elefanter og tigre, siger Jens Holm Kanstrup, der i sin egenskab af rådgiver for organisationen Verdens Skov i disse dage befinder sig i Bolivia.

- Jeg er selv fra Vestjylland og kan sagtens forstå de frustrerede fårehyrder og andre i områdets frustrationer og bekymringer, og derfor mener jeg også, at politikerne hurtigst muligt bør finde en løsning på problematikken, tilføjer biologen.

Muligt økonomisk motiv

Ekstra Bladet fandt allerede tirsdag i sidste uge frem til den 66-årige mand, som er sigtet for at have skudt den unge hun-ulv dagen inden på Stråsø Plantage.

Han afviste dog igennem sin hustru at udtale sig om sagen, blandt andet af hensyn til sine naboer og genboer. Vi tilbød ellers den 66-årige anonymt at svare på, hvorfor han på denne måde tog sagen i egen hånd, og om han har tænkt sig at gøre det igen. Vi ville også gerne høre, hvad han mener om, at han formentlig har brudt Jagtloven og overtrådt Artsfredningsbekendtgørelsen.

Præcis en uge senere forsøgte vi igen - nu ikke ved at stå på mandens dørtærskel, men ved at kontakte ham telefonisk. Hustruen afviste os desværre igen på sin mands vegne.

Den 66-årige nægter sig skyldig i sigtelsen, som ifølge Ekstra Bladets kilder tæt på sagen er rejst på baggrund af, at den 66-åriges søn var i gang med markarbejde fra en traktor på noget af den sigtedes jord, da hun-ulven blev ved med at følge efter traktoren.

Det fik sønnen til at ringe til faren, som straks kørte dertil i sin bil, hvorfra han ifølge politiet skød ulven med sit jagtgevær.

For lidt over et år siden udtalte den 66-årige, der ejer op mod 200 hektar jord i området, hvor hun-ulven blev skudt, sig til et lokalt dagblad om ulve-problematikken:

- Jagtlejen i områderne (den 66-åriges) ligger på 5-600 kroner pr hektar, og jeg tror, at min indtægt i de områder vil kunne falde til det halve.

Indfør ret til at skyde i nødværge

Den 66-årige mand sagde videre i den et år gamle artikel:

- Jeg bevæger mig tit rundt i mørket herude, og der bryder jeg mig da ikke om tanken om, at vi har den (ulven) vandrende omkring.

Fårehyrde Berit Kiilerich fra Lystbækgård har 1400 får, som græsser forskellige steder tæt på, hvor ulven blev skudt. Hun har i de seneste år mistet snesvis af får som følge af ulveangreb, og hun håber, at sidste uges ulvedrab kan skubbe til de ansvarlige politikere for at finde en løsning.

- Det er en følelsesladet debat, og indtil vi har hørt den sigtedes egne forklaringer på, hvorfor han handlede, som han gjorde, vil jeg afholde mig fra at mene noget om episoden.

- Men jeg håber i det mindste, at sagen kan føre til overvejelser om ligesom i flere af vores nabolande at indføre ret til at skyde i nødværge, siger Berit Kiilerich.

Forståelse for ulve-dræberen

Dyrene bliver skambidt: - Alle har vendt det blinde øje til os

Fakta om ulve i Danmark

En ulv blev i 2012 fundet død i Thy. Det markerede ulvens tilbagevenden til den danske natur efter 200 års fravær.

Forskere fra Aarhus Universitet har konkluderet, at mindst otte ulve med sikkerhed er indvandret fra Tyskland til Danmark siden 2012.

Forvaltningsplanen sikrer, at der kan udbetales erstatning til husdyrholdere, der får deres dyr angrebet af ulve.

Planen sikrer også, at der kan gives tilskud til etablering af ulvesikre hegn i et afgrænset område i Vestjylland.

Sidste år blev der i årets første 10 måneder konstateret 20 ulveangreb. Det udløste en erstatning på i alt 94.556 kroner.

Til sammenligning var der i hele 2016 seks dokumenterede ulveangreb, der tilsammen udløste en erstatning på 16.950 kroner.

Ulven er fredet af et EU-direktiv. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) siger, at han vil søge opbakning i EU, så der skabes mulighed for at regulere ulvebestanden.

Kilder: Aarhus Universitet, Miljø- og Fødevareministeriet, Ritzau, Avisen.dk.