Annonce:
Annonce:

Unge snyder med ID: Risikerer plet på straffeattesten

Syd- og Sønderjyllands Politi har på det seneste haft flere oplevelser med unge under 18, der snyder med ID for at kunne gå i byen. Lad være med det, lyder rådet

Det kan koste dyrt at låne andres ID for at komme ind på beværtninger. Foto: Joachim Ladefoged
Det kan koste dyrt at låne andres ID for at komme ind på beværtninger. Foto: Joachim Ladefoged
Annonce:
Følg Krimi

Det virker måske ufarligt at ændre sit fødselsår i et dokument for at komme ind på byens værtshuse - og måske endnu mere uskyldigt at låne et kørekort af en ven eller veninde. Men det er kriminelt, og det har flere unge i den sydlige del af Jylland måttet sande på det seneste.

Trangen til at snøre danseskoene og komme ud og svinge hofterne efter pandemien har ikke kun ramt de myndige.

Det mærker Syd- og Sønderjyllands Politi, som på kort tid har set flere tilfælde, hvor unge har fiflet med deres legitimation eller på anden vis snydt for at komme ind på beværtninger. Og det kan have alvorlige konsekvenser.

Det skriver politikredsen i en pressemeddelelse.

Annonce:

Dokumentfalsk
18. september blev en 17-årig dreng afsløret i at have forfalsket sit pas for at kunne komme ind på et værtshus i Haderslev. En ansat fattede mistanke og kontaktede derfor politiet, som sigtede den 17-årige for dokumentfalsk.

Syd- og Sønderjyllands politi fortæller, at der ud over dén episode yderligere har været en i Haderslev, ligesom der også har været en sag fra Sønderborg og en fra Varde.

Ifølge politikredsen har der dels været tale om sager, hvor unge under 18 har fiflet med legitimationen, og dels har der været unge over 18, der har forsøgt at snyde sig ind, hvis de eksempelvis har haft karantæne fra stedet.

Giver langvarige tømmermænd
Ved at bruge andres legitimation eller ved at ændre et fire-tal til et to-tal i din dåbsattest overtræder du straffeloven, og det kan have alvorlige konsekvenser.

Dennis Holst, der er politikommissær hos Syd- og Sønderjyllands Politi, udtaler i pressemeddelelsen:

Annonce:

- Det er åbenbart for fristende for nogle af de helt unge at komme ud i nattelivet med andre unge over 18 år, og nok ikke mindst nu hvor samfundet åbner igen efter lang tid med covid-19.

- Men det giver langvarige tømmermænd at snyde med legitimationen. En ting er bøden, en anden ting er, at får man en plet på straffeattesten, kan det for eksempel blive sværere at få drømmejobbet.

Syd- og Sønderjyllands Politi opfordrer til, at forældre tager en dialog med deres unge mennesker om de konsekvenser, det kan have at begå dokument- og personelfalsk.

Læs mere om strafferammen i faktaboksen herunder.

Strafferamme

Dokumentfalsk
Forfalsker man sit ID, er der tale om dokumentfalsk. Strafferammen for dokumentfalsk enten bøde eller fængsel indtil to år. Syd- og Sønderjyllands Politi skriver, at en ung, der afsløres i dokumentfalsk, får en bøde eller en plet på straffeattesten i form af en betinget straf.

Personelfalsk
Låner man en venindes ID, kaldes det personelfalsk. Det er også en overtrædelse af straffeloven, og her er straffen en bøde eller fængsel indtil seks måneder.

Afsløres en ung i dét, koster det dem ligesom med dokumentfalsk en bøde eller en plet på straffeattesten i form af en betinget straf. Dette gælder også den person, der låner den unge sit ID, der gør sig medvirkende til forbrydelsen og derfor også kan drages til ansvar.

Bliver du sigtet for en kriminel handling, før du er myndig, bliver dine forældre underrettet, ligesom de sociale myndigheder i kommunen også bliver orienteret.

Kilde: Syd- og Sønderjyllands Politi

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

På Ekstra Bladet skyder vi på alle
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: