Annonce:
Annonce:

Unge spritbilister er årsag til hver tredje alvorlige spiritusulykke

En ny undersøgelse viser, at en større andel af unge mellem 17 og 24 år har kørt spirituskørsel sammenlignet med andre bilister

Billede fra alvorlig trafikulykke ved Asnæs i februar 2020, hvor en 28-årig kvinde afgik ved døden. En 24-årig mand, der var spirituspåvirket under ulykken, blev senere dømt for trafikdrab.  Foto: Presse-fotos.dk/Ritzau Scanpix
Billede fra alvorlig trafikulykke ved Asnæs i februar 2020, hvor en 28-årig kvinde afgik ved døden. En 24-årig mand, der var spirituspåvirket under ulykken, blev senere dømt for trafikdrab. Foto: Presse-fotos.dk/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Krimi

Har du selv haft oplevelser med spritkørsel, eller er du i den pågældende aldersgruppe og en af dem, der har kørt med spiritus i blodet, hører Ekstra Bladet gerne fra dig. Send en sms til 1224 (alm. sms-takst), eller kontakt journalisten her.

Unge spiritusbilister i aldersgruppen 17 til 24 år er årsag til hver tredje dræbte eller alvorligt tilskadekomne i spiritusulykker.

I alt udgør de unge i aldersgruppen kun ti procent af befolkningen, hvilket betyder, at de er 'markant overrepræsenterede' i spritulykker, hvor der er dræbte eller alvorligt tilskadekomne.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Wilke for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden.

Mellem 2017 og 2021 sad unge i aldersgruppen bag rattet i 189 af i alt 523 spiritusulykker, hvor der var dræbte eller alvorligt tilskadekomne. Det viser tal fra Vejdirektoratets ulykkesstatistik.

Annonce:

Tre gange så mange
I den nye undersøgelse har 12 procent af de adspurgte 17- til 24-årige svaret, at de inden for det seneste år har kørt spirituskørsel.

'Til sammenligning gælder det for fire procent af bilisterne i alderen 25+. Der er altså tre gange så mange unge, som svarer, at de har kørt spritkørsel', skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

- Det er helt afgørende, at man selv tager ansvar for, at man ikke ender som spritbilist. Før man skal til et socialt arrangement, hvor der serveres alkohol, skal man være sikker på, hvordan man kommer hjem', siger René Højer, projektchef i TrygFonden, i pressemeddelelsen.

Promillegrænse på 0,2
- Ser man en ven, som måske har fået for meget at drikke, er det også vigtigt, at man siger fra, tilbyder at splejse til en taxa eller foreslår en overnatning på sofaen. I sidste ende bør man tage bilnøglerne, for de fleste vil takke en dagen efter, hvis man forhindrede dem i at blive spritbilist, lyder rådet fra projektchefen.

Annonce:

Af pressemeddelelsen fremgår det også, at Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at man indfører en promillegrænse på 0,2 procent for nye bilister.

- Det ville gøre det klart, at man ikke skal drikke alkohol og efterfølgende køre bil, siger Morten Wehner, som er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Værst i landkommunerne
Det er i landkommunerne, det står værst til med unge, der kører spirituskørsel.

49 procent af landets 17- til 24-årige bor i hovedstaden og i 'storbykommunerne', men det er blot 15 procent af spiritusulykker med dræbte eller alvorligt tilskadekomne, hvor spirituspåvirkede unge i aldersgruppen sidder bag rattet, der sker i de kommuner.

17 procent af de unge i aldersgruppen bor i landkommunerne, men det er der, 41 procent af ulykkerne med alvorligt eller fatalt udfald finder sted.

I Rådet for Sikker Trafiks pressemeddelelse skriver de, at den store forskel kan skyldes, at unge i landområderne ikke har samme gode muligheder for at tage offentlig transport som de unge i hovedstaden og de større byer, hvorfor de ofte har egen bil.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Inflation er den største ødelægger af almindelige menneskers økonomi
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: