Ungechef afviser kritik: Kundby-sagen kommer bag på alle

Chef for ungeindsatsen i Holbæk Kommune afviser forsvarer Mette Grith Stages påstand om, at Kundby-pigen blev svigtet

Holbæk Kommune var opmærksomme på den 17-årige Kundby-pige, da hun i efteråret 2015 konverterede til islam og hurtigt gennemgik den radikaliseringsproces, som nogle måneder senere gjorde, at hun blev anholdt og sigtet for forsøg på terror.

Det fortæller chef for afdelingen Uddannelse til Alle Unge i Holbæk Kommune, Julie Becher, over for Ekstra Bladet.

Tirsdag blev Kundby-pigen kendt skyldig i forsøg på terror og i at have overfaldet en mandlig pædagog på den institution på Djursland, som hun sad varetægtsfængslet i. Under retssagen argumenterede forsvarer Mette Grith Stage for, at pigen i stedet for en straffesag burde have været en social sag for Holbæk Kommune. Hun mente også, at pigen skulle have været tilbudt et antiradikaliseringsforløb på et tidligere tidspunkt.

Men Julie Becher er af den opfattelse, at den sociale indsats over for pigen har været tilstrækkelig.

- Man kunne selvfølgelig altid argumentere for, at man kunne have gjort mere. Men vi er tæt inde over denne sag fra starten. Min vurdering er, at vi agerer meget konsekvent og intensiverer indsatsen i takt med, at den bliver mere alvorlig, siger Julie Becher.

Havde flere samtaler
Fordi det er en personsag vil hun ikke gå i dybden med, hvad det konkret er, man har gjort over for Kundby-pigen.

I retten er det imidlertid kommet frem, at der blev holdt flere bekymringssamtaler med pigen forud for hendes anholdelse. Blandt andet med deltagelse af politi og en repræsentant fra PET.

- Der foregår hele tiden en vurdering af, hvad det er for en socialfaglig indsats, der skal til. Det er det, vi vurderer. Politiet tager sig af den sikkerhedsmæssige vurdering, forklarer Julie Becher.

Kundby-pigens forsvarer efter afgørelse: Hun er meget ked af det

Julie Becher fortæller, at det generelt handler om at lægge mærke til forandringer i den unges væremåde. Helt fra nogen udviser interesse for et eller andet, og indtil de ændrer adfærd. Eksempelvis ved at få nye venner. Ved at ændre adfærd på de sociale medier.

- Det er kombinationen af observationer - hvornår det er noget, man flirter med, og hvornår det er mere alvorligt - som danner grundlag for en samlet vurdering. Vi har været ret konsekvente i forløbet og har videregivet oplysninger til politiet hele tiden, forklarer Julie Becher.

Flere ting overrasker
Der kan komme alt fra samtaler til anbringelser på tale alt efter den vurdering, som kommunens socialfaglige medarbejdere når frem til.

Trods Julie Bechers klare afvisning af Mette Grith Stages kritik, så erkender hun, at flere ting overrasker i Kundby-sagen.

- Jeg tror, sagen kommer bag på alle, siger hun.

Det usædvanlige i sagen er ifølge Julie Becher, at der er tale om en ung, dansk pige. Og så den kendsgerning, at radikaliseringsprocessen alene har været på et par måneder, fra hun konverterer til islam 17. oktober 2015 og frem til hendes anholdelse 13. januar 2016. Anholdelsen skete, efter at pigens mor havde fundet kemikalier til fremstilling af plastsprængstof i kælderen.

Men Julie Becher mener ikke, at det usædvanlige har været med til at skygge for sagens alvor, da kommunen i efteråret 2015 foretog en række konkrete vurderinger.

- Nej, det har de ikke gjort, siger hun til Ekstra Bladet.

Dømt for forsøg på terror
Kundby-pigen blev i retten kendt skyldig i at have haft til hensigt at bombe både Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København. Det var ifølge et enigt nævningeting alene på grund af en manglende ordre, at pigen undlod at forsøge at bombe Sydskolen. Anholdelsen gjorde, at et planlagt angreb på Carolineskolen ikke blev til noget.

Dommer til Kundby-pigen: Din forklaring er utroværdig

- Der er masser både vi og andre kan lære af denne sag. Tempoet. At det er en pige. At hun er så ung, som hun er, siger Julie Becher.

Holbæk Kommunes erfaringer i sagen deles i det samarbejdsforum, som danske kommuner har med politiet i en konstruktion, der kaldes for Infohuset, oplyser Julie Becher.

Kundbypigen i brev til terrordømt: Intet kan knække os

Der falder endelig dom i sagen torsdag eftermiddag. Anklageren kræver forvaring på ubestemt tid. Forsvareren mener, at straffen skal være seks til otte års fængsel.