Annonce:
Annonce:

Uskyldigt frihedsberøvet af staten i 18 måneder: - Et stort problem

Forsvarsadvokat råber vagt i gevær: Det er en skandale, at personer, der har rettens ord for deres uskyld, bliver afvist, når de søger erstatning i sager om fejlagtig varetægtsfængsling

Forsvarsadvokat råber vagt i gevær: Det er en skandale, at personer, der har rettens ord for deres uskyld, bliver afvist, når de søger erstatning i sager om fejlagtig varetægtsfængsling

Advokat Jan Schneider mener, at retssystemet svigter borgere som Thair Darwish.
Annonce:
Følg Krimi

12. februar 2021 kunne Thair Darwish endelig lægge armene om sin kone og sine fire børn igen som en fri mand.

Efter at have siddet indespærret 23 timer i døgnet i en lille fængselscelle i 602 dage blev familiefaren pure frifundet i Vestre Landsret.

Så skulle man tro, at en erstatning for de mange måneder, den aarhusianske mand havde siddet uskyldigt varetægtsfængslet, var en selvfølgelighed.

Det skulle i stedet vise sig at blive endnu et sejt opgør med retssystemet, og Thair Darwishs historie er langtfra enestående, fortæller hans advokat.

Artiklen fortsætter under billedet ...

De mange dage bag tremmer har taget hårdt på Thair Darwish. Efter fængslet har han det bedst i ensomhed, fortæller han til Ekstra Bladet. Foto: Ernst van Norde
De mange dage bag tremmer har taget hårdt på Thair Darwish. Efter fængslet har han det bedst i ensomhed, fortæller han til Ekstra Bladet. Foto: Ernst van Norde

Skændes med konen
Selvom der er gået præcis to år, siden Thair Darwish sagde farvel til det lange ophold bag tremmer, er han stadig hårdt plaget af det traume, som hans anholdelse og efterfølgende fængsling har skabt.

Annonce:

- Jeg kommer ikke udenfor. Jeg tør ikke gå udenfor længere. Hvis der sker noget ude på vejen, og jeg er der, kan jeg jo bare blive dømt igen. Jeg er bange for at blive anholdt igen. Nu skændes jeg med mine kone hver dag, fordi hun vil have, at jeg skal gå ud og finde et arbejde, men det tør jeg ikke, for jeg blev anholdt, mens jeg arbejdede sidst, fortæller han til Ekstra Bladet fra hjemmet i Aarhus-forstaden Risskov. 

Thair Darwish blev først dømt i byretten, men så senere frifundet ved landsretten i en sag om våbenbesiddelse, hvor han ifølge eget udsagn blot befandt sig på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. 

Erstatningen kom dog først lang tid senere.

Ekstra Bladet har tidligere sat fokus på de absurde ventetider, der hersker ved domstolene. Læs mere herunder ...

Domstolskollaps: Læs flere artikler her

Her kan du læse et uddrag af, hvad Ekstra Bladet har skrevet om de absurde ventetider ved de danske domstole:

Domstolskollaps: Ventetider er eksploderet

Ventetiderne ved domstolene er eksploderet de seneste år. 25-årige Mahmoud blev revet ud af pædagoguddannelsen og sad uskyldigt varetægtsfængslet i næsten to år, mens han ventede på domstolene.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde

Michella blev kørt ihjel: Dødsbilist kører videre på tredje år  

Michella Wendelbo Larsen blev kørt ihjel i et frontalsammenstød for snart tre år siden. Og mens familien venter på domstolene, så de kan komme videre med deres liv, kører den anden bilist stadig frit rundt i samfundet.

'Dybt uretfærdigt', lyder det fra Michellas bedstefar Poul. Foto: Emil Agerskov
'Dybt uretfærdigt', lyder det fra Michellas bedstefar Poul. Foto: Emil Agerskov

Uskyldigt frihedsberøvet af staten i 18 måneder: - Et stort problem

Forsvarsadvokat råber vagt i gevær: Det er en skandale, at personer, der har rettens ord for deres uskyld, bliver afvist, når de søger erstatning i sager om fejlagtig varetægtsfængsling. Thair Darwish kæmpede for erstatning efter at være blevet uskyldigt frihedsberøvet i 18 måneder

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde
 

Total nedsmeltning: Ingen tider før 2024

Kalenderen er fyldt indtil 2024 hos Retten i Glostrup. Advokater har aldrig oplevet noget lignende. Retspræsident efterspørger flere penge, så den utilfredsstillende situation kan forbedres.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Foto: Rasmus Flindt Pedersen

 

Alvorlige ventetider for forældre: - Kan sidestilles med tortur

Rikke Thomsen har mistet retten til at se sin søn og fået helbredsproblemer efter flere års kamp i det familieretlige system.

Foto: Jonathan Damslund
Foto: Jonathan Damslund
 

Domstolskollaps: Så galt står det til hos dig

Ekstra Bladet har samlet de væsentligste statistikker om domstolenes ventetider. Gå på opdagelse i statistikken og find landets sløveste domstole.

 

Alvorlige ventetider: Går glip af datters opvækst

Martins familiesag kører på tredje år. For hver dag han venter på domstolene, mister han dyrebar tid med sin datter.

Foto: Jonathan Damslund
Foto: Jonathan Damslund
 

Minister efter kollaps: - Det er helt uholdbart

Interview med justitsminister Mattias Tesfaye (S), der kalder problemet en af sine 'absolutte topprioriteter'. Han foreslår blandt andet som noget nyt at inddrage Folketingets partier til forhandling om domstolenes økonomi.

Foto: Jonathan Damslund
Foto: Jonathan Damslund
 

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde
 

Afslag på erstatning
Med landsrettens dom i hånden krævede forsvarsadvokat Jan Schneider nemlig at få udbetalt en erstatning til sin klient, men det afviste Statsadvokaten i Viborg prompte.

Dermed skulle man ud i en opslidende kamp med retssystemet. En kamp, som Jan Schneider i november 2022 vandt efter halvandet år, hvorefter Thair Darwish fik udbetalt godt en halv million kroner i erstatning. 

Annonce:

- Det er et stort problem, og jeg har ført rigtig mange sager ved domstolen om lige præcis det her problem, hvor statsadvokaten siger nej ud fra nogle betragtninger om egen skyld, som ikke holder. Så vidt jeg kan huske, har jeg aldrig tabt en sag om erstatning efter forkert varetægtsfængsling, fortæller advokaten.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Landet over ser man, at fængsler og arrester er fyldt til bristepunktet. I Viborg arrest har man været nødt til at inddrage mødelokalet, så de indsatte ikke kunne få deres krav på besøg opfyldt

Velkendt problem
Derfor undrer det også advokaten, at staten, der i forvejen er presset af utrolig lange sagsbehandlingstider, vælger at afvise krav om erstatninger i disse type sager. Det er både spild af skatteborgernes penge og urimeligt over for den, der har siddet uskyldigt bag tremmer, pointerer han:

- Det er simpelthen ikke okay. Hvis man behandlede borgere på den her måde i hvilket som helst andet offentlige system, ville der lyde et ramaskrig. Men der er ikke stemmer i at tale om bedre vilkår og hurtigere proces for varetægtsfængslede. Derfor sker der bare ingenting, og det har enorme økonomiske og personlige konsekvenser.

Klar førsteplads i Norden

Ekstra Bladet har tidligere talt med Kriminalforsorgen, som bekræfter, at man kører med en overbelægning i samtlige danske fængsler.

Her er det især varetægtsfængslede, som fylder i cellerne, viser tal fra Europarådets seneste rapport om fængselsforhold.

Heri lyder det, ifølge Advokat Samfundet, at hele 41,3 procent af de fængslede i Danmark sidder i varetægt.

Til sammenligning sidder der varetægtsfængslet 20,7 procent af de indsatte i Tyskland, 23,3 procent i Norge og 27,7 procent i Sverige.

Danmark er samlet set på tiendepladsen over lande i Europa med flest varetægtsfængslede i forhold til indsatte. Lande som Albanien, Armenien, Monaco, Schweiz og Holland topper listen.

Kilde: Europarådets Space I rapport 2022

Annonce:

Overfyldte fængsler
I en række artikler har Ekstra Bladet blandt andet beskrevet, hvordan Danmark har nordisk rekord i at varetægtsfængsle sine borgere. Samtidig er ventetiderne ved domstolene så lange, at mange sidder potentielt uskyldigt fængslet i måneder eller år.

- Det er jo et kæmpe problem. Når de kommer ud efter så lang tid varetægtsfængsling, har de ofte mistet deres bolig, de har ikke noget forsøgelsesgrundlag, og hvis de havde et job, har de helt sikkert også mistet det. De står helt på bar bund og har typisk et krav mod staten på mange hundredtusind kroner, som de så også skal kæmpe for at få.

Jan Schneider mener derfor, at man bør hæve kravene til opretholdelse af varetægtsfængslede, jo længere tid der går med efterforskningen.

Ekstra Bladet har tidligere talt med justitsminister Peter Hummelgaard, der afviser at kigge på at ændre reglerne for varetægtsfængslinger i Danmark.

Justitsminister minister Peter Hummelgaard (S) mener ikke, der er problemer i, at Danmark varetægtsfængsler dobbelt så mange årligt som både Tyskland og Sverige

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: