Uwes første dag i friheden: Mærkeligt at gå frit på gaden

Den tidligere Fremskridtsparti-mand er fri efter 12 års fængsel i USA. Nu skal han vænne sig til frihed – og er på lejlighedsjagt

Ekstra Bladet mødte Uwe Jensen, da han efter 12 års fængsling i Texas, blev løsladt søndag. (Foto: Jonas Olufson)

HOUSTON, TEXAS, USA (Ekstra Bladet): Det er første gang i over 12 år, at 78-årige Uwe Jensen sover i en rigtig seng. Fredag morgen sagde han endeligt farvel til underkøjen i den firemandselle, hvor han har tilbragt sine nætter bag tremmer igennem det sidste halve år.

- Det var dejligt at sove på en rigtig madras med en rigtig dyne. Jeg sov faktisk hele natten, fortæller den tidligere politiker og handelsmand dagen efter sin løsladelse, hvor Ekstra Bladet mødte ham som en fri mand.  

Ingen vil huse en storbryder
Uwe Jensen, tidligere MF’er, EP’er og FN-delegeret, blev i 2006 idømt 14 års fængsel i en gigantisk sag om narko-for-våben handel i USA, hvor han har boet siden 1982.

Uwe Jensen slæber her hele sit liv ud af fængslet i Houston, hvor han fredag blev løsladt efter 12 års fængsel. 
(Foto: Jonas Olufson) Krimi Efter 12 år i amerikansk fængsel: Tidligere MF’er Uwe Jensen løsladt i Texas

Selvom der ikke stod nogen velkomstkomité foran udslusningshjemmet i Houston, fik den dømte storforbryder i sidste øjeblik mulighed for at få husly et par dage hos sin ældste søn. 

Men den gestus varer kun et par dage, for familien er generelt ikke meget for at have kontakt med det dømte familiemedlem. 

Uwe Jensen er dermed nu på desperat jagt med at finde en ny bolig, hvor han kan slå sig ned med sine få ejendele og til en pris, som ifølge hans egen beregning de sociale ydelser på knap 1000 $ om måneder kan klare.

- Jeg har skam haft en god dag. Men jeg fokuserer meget på reglerne i forsøget på at afgive mit amerikanske statsborgerskab og få mit danske tilbage.  Det vigtigste for mig er at finde et sted at bo. Problemet er bare, at ingen er særlige ’felon-friendly’. Ingen vil leje til en dømt, forklarer Jensen i en pause fra lejlighedssøgningen.  

Skal ikke længere se sig over skulderen
Selvom fokus ligger på at finde en ny bolig, har han dog alligevel haft tid til at nyde og sætte pris på sin ny vundne frihed. Igennem sine år bag tremmer har han tilbragt adskillige måneder blandt andet i isolation på grund af trusler på livet – i sikkerhed fra de andre fanger.

- Det vigtigste var den første dag i friheden. Det er mærkeligt, at man nu også kan gå frit rundt på gaden. Det er helt nyt. Men det bedste er, at jeg ikke længere skal vende mig om, for at se, om nogen er efter mig. I fængslet skal man altid se sig over skulderen. Så jeg er meget glad for at være ude, siger han med overbevisning i stemmen og tilføjer straks:

- Og jeg kommer heller ikke tilbage!

1 af 3 Efter 12 års fængsel og stemplet som storforbryder er der ikke mange, der ønsker at leje ud til Uwe Jensen. (Foto: Jonas Olufson)
2 af 3 - Jeg skal finde et lille billigt sted tæt på bus og tog og supermarked, så jeg let kan komme rundt, siger den nu løsladte Uwe Jensen. (Foto: Jonas Olufson)
3 af 3 Uwe Jensen er på intens lejlighedsjagt i Houston ved hjælp af annoncer gennem The Apartment Finder'. (Foto: Jonas Olufson)