Vandscooter-formand efter ulykke: Sådan skal de bekæmpes

Danmarks officielle vandscooter-union kræver skrappe regler for alle landets jetski-ejere

Vandscooter-formand efter ulykke: Sådan skal de bekæmpes

Sådan så det ud ved Langebro kort efter ulykken, hvor ambulancer drøner væk, og dykkere undersøger vandet. Video: Kenneth Meyer

Så skete ulykken, som mange blot havde ventet på, skulle ske. To omkom og flere blev kvæstet på grund af hasarderet vandvidssejlads i aftes i Københavns Havn.

Politiet advaret inden dødsulykke: Her er deres svar

- Det er mildt sagt tragisk -  og ganske grotesk og uhørt, at otte personer enes om at flygte fra gerningsstedet. Det er rystende, siger Jørgen Bitsch, formand for Danmarks Motor Union (DMU), som er parably-organisation for professionelle vandsports-entusiaster i ’powerboat og aquabike’.

Her anholder politiet gerningsmændene, der var stukket af. Video: Kenneth Meyer

- Vi kan ikke tage afstand nok fra det, men der findes desværre nogle, som udgør en helt uoverskuelig fare, når de uden respekt for andres liv og førlighed sejler ræs i eksempelvis Københavns Inderhavn, så sikkerheden skal højnes, siger formanden.

Her undersøger politiet døds-båden

- Og det arbejder vi på. Derfor har vi netop i den forgangne uge iværksat et arbejde, der skal påvirke myndighederne til, at der indføres nummerplader på alle jetski i Danmark. Det er der ikke i dag, så man aner ikke, hvem, der fører disse farlige motorbåde. Der skal et ID-nummer på alle, så man kan se, hvem der ejer bådene, siger Bitsch.

- Nummerplader vil have en trafikregulerende adfærd modsat i dag, hvor de kan sejle anonymt rundt i høj fart og udgøre en fare for andre, uden at man kan identificere dem, siger han.

Ifølge reglerne, skal førere både førere af speedbåde og vandscootere erhverve sig et speedbådscertifikat, hvis de sejler i det offentlige rum.

DMU arbejder på også at få indført et obligatorisk kursus med bevis for alle, som sejler vandscooter-løb i  lukkede baner.

Vidne: Vandscooter sejlede i fuld fart mod båd med unge piger

Flere personer blev anholdt i Brøndby Havn. Foto: Mathias Øgendahl
Flere personer blev anholdt i Brøndby Havn. Foto: Mathias Øgendahl
 

Otte personer bliver senere i dag fremstillet i grundlovsforhør i dommervagten. De flygtede alle efter ulykken, og de blev anholdt i Brøndby Havn.

-  En er sigtet for uagtsomt manddrab, og de syv andre er sigtet for overtrædelse af paragraf 252, som går ud på, at personer der for vindings skyld, af grov kådhed eller på lignende hensynsløs måde volder nærliggende fare for nogens liv eller førlighed, siger politiets Jens Jespersen.

Drukneulykke ved Langebro efter sammenstød