Var den sidste i ubåden: Praktikant fortæller om indholdet i Nautilus

Praktikanten beskriver Peter Madsen som spændende og empatisk - men han undrer sig over, hvad sav, rørstykker og en ekstra kedeldragt gør om bord

I indslaget her over drøftes dagens retsmøde i sagen mod Peter Madsen. I indslaget nævnes at et kriminalteknisk vidner skal indkaldes, men det er en fejl fra Ekstra Bladets side. Senere indkaldes en ubådsteknisk ekspert

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): En ung mand, der var i praktik som maskinmester på Raket-Madsens Rumlaboratorium, var formentlig den sidste, der var om bord på ubåden 10. august, før Peter Madsen sejlede ud med Kim Wall.

Det vurderede han selv, da han afgav forklaring i dag.

Han havde været på værkstedet siden april 2017 og har gjort rent på ubåden kort før 10. august.

Han afviste, at de havde brugt en grøn vandslange, som er fundet på ubåden, efter den er blevet hævet, men brugte spand og vand.

- Har du haft grøn vanslange om ord på ubåden, spurgte anklageren.

- Nej, det husker jeg ikke, svarede han.

Rørstykkerne, som er blevet brugt til at tynge ligdelene ned, havde han set på værkstedet, men sagde, at de ikke havde en funktion på ubåden.

Anklageren fortalte, at der var fundet en ekstra kedeldragt i ubåden, og vidnet afviste, at der fast lå en ekstra kedeldragt i ubåden eller at han tidligere havde oplevet, at Peter Madsen tog en ekstra kedeldragt med.

Upraktisk med sav i ubåd
På anklagerens spørgsmål om, hvorvidt han havde set en sav med orange håndtag i ubåden, svarede han, at han vidste, der havde hængt sådan en på værkstedet, og at der ikke rigtig var noget af træ på ubåden, og der kun var to steder på ubåden, hvor der var træ. Men det var alt sammen færdiglavet.

- Er du bekendt med, at der var planer om at Peter Madsen skulle lave en hylde?

- Vi har snakket om, at der skulle laves en værktøjstavle, men hvis man skal save i noget, er det rimelig upraktisk  at stå nede i en ubåd. det ville give mening at tale måle

Anklageren tilføjer, at der heller ikke er fundet nogen træplader på ubåden.

- Hvis man nu skulle lave en hylde i ubåden, ville det så give mening at tage en sav med derned, spurgte anklagerne.

Så ikke spændstropper
- Som sagt ville det være besværligt at stå dernede og save. Vi har rundsave på værkstedet. Det vil jo også give savsmuld, og det er besværligt at støvsuge nede i ubåden, siger han og afviser, at Peter Madsen har sagt til ham 10. august, at han skulle lave en hylde.

Både anklager og forsvarer gik meget op i de stropper, der er fundet ved bunden af ubåden, og som retsteknikere mener stemmer overens med stroppedele, der er fundet på havets bund, og som anklagemyndigheden mener, har været brugt til at spænde Kim Wall fast i ubåden.

Peter Madsen har forklaret, at stropperne sidder på en stolpe og må være gledet ned i den tid, hvor ubåden har ligget på bunden af havet.

- Du har ikke set spændstropper i funktion i messen, spurgte anklageren.

- Nej, det tror jeg ikke, svarede vidnet, der afviste, at spændstropper skulle have en funktion mellem de skabe, eller at de er brugt til at spænde en stige op, som Peter Madsen har forklaret.

Han mente, at Peter Madsen havde købt 6-7 stropper ugen før, men på forsvarerens kontraafhøring, kunne han ikke afvise, om det reelt var to måneder før.

- Har du kigget op under bænkene, der hvor min klient siger, de stropper har siddet, spurgte forsvarsadvokaten vidnet.

- Nej, men jeg vil sige, at det ikke givet mening, at de stropper sidder der. Hvorfor gemme stropper i hjørnerne, sagde vidnet og tilføjede, at der er masser af skabe, hvor det ville give mere mening at opbevare stropperne.

- Nej, men giver alt, hvad Peter Madsen gør mening?, spørger advokaten.

Talte om krimibog
- Det vil jeg faktisk ellers mene, siger vidnet og griner lidt af det direkte spørgsmål.

Han fortalte ligeledes, at han kunne huske, at Peter Madsen under Copenhell læste bogen 'Man jager et bæst og fanger et menneske', fortalte han.

. Der var nogle billedlige beskrivelser af nogle drab. Jeg husker bare, at han nævnte den, og så spurgte jeg ind til, hvad det var for en bog. Jeg mener, vi har haft en samtale om et kapitel, hvor der er fundet rester af en krop i et afløb.

- Havde du indtryk af, om det var noget, han fandt interessant, spurgte anklageren.

 - Han læste jo bogen, så det går jeg ud fra.

Empatisk mand
Da forsvareren tog over, spurgte hun blandt andet til, hvordan han oplevede Peter Madsen som person.

- Var han struktureret, ville hun vide.

- Både og. Der var meget lidt arbejde ad gangen, fordi han gerne ville ind over det hele. Men når man kigger på værkstedet, er orden ikke ligefrem det første, der kom op. Han havde mange bolde i luften, og alligevel at kunne gribe dem var imponerende, siger han.

Omkring hans person svarede han:

- Jeg kunne godt lide ham. Vi kom rigtig godt ud af det med hinanden. Når man siger, at man kender Peter, så spørger folk, hvordan han er, og så har jeg beskrevet ham som rar og flink på trods af de anklager, der er. En meget passioneret mand, som er spændende at lytte til. Også en mand, som kan komme op i det røde felt. Men der har været overskrifter om, at han er faret i flint og været oppe at skændes med alt og alle. Det kan godt være, det var sådan ved Copenhagen Suborbitals, men det oplevede jeg ikke, sagde praktikanten og fortsatte:

- Han kunne sagtens blive sur, hvis noget ikke fungerede. Men ikke noget, hvor det blev personligt, sagde han og afviste, at han har oplevet ham som voldelig, men snarere empatisk.

Swipe rundt på billedet, og se retssalen fra Peter Madsens stol, når han skal vidne

Kom med om bord på Nautilus: Her er Madsens nye forklaring

Det er han tiltalt for

Peter Madsen er tiltalt for at have planlagt og udført drabet på Kim Wall på ukendt måde, men muligt ved kvælning eller halsoverskæring, andet seksuelt forhold end samleje af særligt farlig karakter og partering foruden at have forårsaget nærliggende fare for andres liv og helbred ved at sejle så uforsvarligt, at ubåden flere gange var tæt på at kollidere med andre skibe.

Ubådssagen dag for dag

Sagen om den hjemmebyggede ubåd "UC3 Nautilus" begyndte med en storstilet eftersøgning og er foreløbig endt med en fængsling af ubådsejeren Peter Madsen, kaldet "Raket-Madsen", for uagtsomt manddrab.

Her er et overblik over forløbet:

Torsdag d. 10. august:

Omkring klokken 19 sejler den 30-årige svenske journalist Kim Wall sammen med Peter Madsen ud fra Refshaleøen i ubåden "UC3 Nautilus". Vidner ser kvinden og ubådsejeren stå sammen i ubådens tårn.

Omkring klokken 22.30: Peter Madsen har oplyst, at det er omkring dette tidspunkt, at han satte kvinden af ved restaurant Halvandet på Refshaleøen i København.

Fredag d. 11. august:

Omkring klokken 02.30 kontakter kvindens kæreste Forsvarets søredningstjeneste, JRCC, efter at hun ikke er vendt tilbage fra prøvesejladsen.

Klokken 02.51 forsøger Lyngby Radio at kontakte ubåden, men der er intet svar.

Klokken 03.39 kontakter JRCC Københavns Politi og fortæller, at der er sket en mulig søulykke.

Klokken 07.11 udsender Lyngby Radio en alarm til skibsfarten i Øresund og den østlige Østersø om, at man skal holde udkig efter den savnede ubåd.

Klokken 10.14 får JRCC besked fra skibe og både i området syd for Drogden Fyr om, at ubåden befinder sig i Køge Bugt.

Klokken 10.30 er der radiokontakt med ubåden, og ejeren forklarer, at ubåden havde tekniske problemer, men at der ikke var nogen tilskadekomne. Ubåden sætter kurs mod havn.

Omkring klokken 11 ser et vidne på en båd Peter Madsen stå i ubådens tårn. Ubådsejeren går ned i ubåden i kort tid, hvorefter han kommer til syne igen. Herefter begynder ubåden at synke, og Madsen springer i havet. Kort efter er ubåden forsvundet under havoverfladen. Peter Madsen bliver reddet af en privat motorbåd, der sejler ham i land.

Omkring klokken 11.30 ankommer Peter Madsen til Dragør, hvor han forklarer, at der havde været problemer med ubådens ene ballasttank. Da han forsøgte at reparere problemet, gik det galt, og ubåden sank. Han siger, at han havde sat journalisten af.

11.36 bliver Peter Madsen anholdt og kørt til politiets Station City på Halmtorvet i København til søforhør.

Klokken 13.30 melder Københavns Politi ud, at de vil sende dykkere ned i ubåden, der ligger på syv meters dybde. Det er ikke muligt at komme ind i den, fordi den ligger ustabilt og rokker fra side til side.

Klokken 17.44 udsender Københavns Politi en pressemeddelelse om, at ubådsejeren er anholdt og sigtet for drab på den svenske kvinde. I forbindelse med anholdelsen sikrede man sig ubådsejerens tøj, som undersøges for spor, der kan hjælpe med opklaringen af sagen.

Lørdag d. 12. august:

Københavns Politi oplyser, at man vil tjekke overvågningskameraer på Refshaleøen for at se, om kvinden blev sat af torsdag ved 22.30-tiden, som ubådsejeren har forklaret.

Kort før klokken 10 begynder bjærgningen af ubåden.

Klokken 10 bliver Peter Madsen stillet for en dommer i Københavns Byret. Sigtelsen mod ham hævder, at han på ukendt måde og på et ukendt sted torsdag efter klokken 19 har dræbt Kim Wall. Han nægter sig skyldig.

Klokken 15 fortsætter grundlovsforhøret, efter at retten har været hævet for at behandle andre hastende sager. Dommer Kari Sørensen vælger at lukke dørene af hensyn til Kim Walls pårørende og politiets efterforskning.

Klokken 16.45 afsiger Kari Sørensen kendelse. Peter Madsen bliver varetægtsfængslet, men ikke for drab. Bag de lukkede døre har han afgivet forklaring, og anklager Louise Nielsen har rejst en underordnet sigtelse om uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder. Det er netop denne sigtelse, som danner grundlag for fængslingen.

Søndag d. 13. august:

Omkring klokken 2.30 bliver ubåden bragt i land. Efter at være blevet tømt for vand er den klar til at blive undersøgt af politiets teknikere.

Klokken 11.30 er de første undersøgelser af ubåden i gang. Vicepolitiinspektør Jens Møller fortæller på et pressemøde, at der ikke er fundet personer eller lig i ubåden. Den betragtes stadig som et muligt gerningssted, og Jens Møller siger, at det ser ud til, at ubåden er gået ned som følge af en bevidst handling.

Mandag d. 14. august:

Peter Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, oplyser, at hendes klient accepterer varetægtsfængslingen og ikke ønsker at kære afgørelsen til landsretten.

Københavns Politi konkluderer i en pressemeddelelse, at ubådens forlis ’angiveligt er sket som en bevidst handling’. Samtidig skriver politiet, at de tekniske undersøgelser stort set er færdige og ventes afsluttet i løbet af mandag.

Politiet meddeler, at man er ved at kortlægge ubådens rute og derfor har brug for oplysninger fra vidner, der kan have set ubåden torsdag aften og natten til fredag.

Eftersøgningen efter den forsvundne Kim Wall fortsætter. Det sker fra luften med fly fra Flyverhjemmeværnet.

Torsdag d. 17. august

Drabschef Jens Møller fra Københavns Politi opfordrer i en video-pressebriefing lystsejlere til at samle objekter op, som de sejler forbi i vandet, for at hjælpe politiet i efterforskningen.

Fredag d. 18. august

Kim Walls familie skriver i et brev, at de oplever de værste dage i deres liv. - Nu ser det ud til, at det værste er sket, konstaterer de i brevet.

Drabschef Jens møller fortæller, at de er i besiddelse af en mail mellem Peter Madsen og Kim Wall, som omhandler forberedelsen af en tur med ubåden med henblik på en reportage. Den er i en professionel form.

Mandag d. 21. august

Retten ophæver dele af dørlukningen fra grundlovsforhøret, og Københavns Politi fortæller i en pressemeddelelse, at Peter Madsen til politiet og i retten har forklaret, at der er sket en ulykke om bord på ubåden, som har medført Kim Walls død, og at han efterfølgende har begravet hende til søs på et ikke nærmere defineret sted i Køge Bugt.

Klokken 15.42: En mandlig cyklist opdager en kvindetorso på den sydvestlige del af Amager.

Klokken 20.30: På et pressemøde fortæller vicepolitiinspektør, Jens Møller, at der er blevet fundet en torso af en kvinde. Altså en krop uden arme, ben eller hoved. Det er endnu uvist om liget er af Kim Wall, siger Jens Møller. I de kommende timer og dage vil retsmedicinere fastslå identiteten.

Onsdag d. 23. august:

Drabschef Jens Møller fortæller, at der er dna-match mellem torsoen og Kim Wall. Han fortæller, at der er fundet skader på liget, der indikerer, at man har ønsket at lukke alle gasser ud, så liget ikke ville flyde, samtidig med at der var bundet metal omkring, så liget kunne synke til bunds.

Kim Walls familie skriver i en mail: - Omfanget af katastrofen, kan vi endnu ikke overskue, og vi har masser af spørgsmål, som vi mangler svar på. Tragedien har ikke bare ramt os men også den øvrige familie, venner og kolleger rundt i verden.

Torsdag d. 24. august:

Københavns Politi går ud og efterlyser Kim Walls tøj: En kraftig-orange bluse, en sort/hvid-mønstret nederdel, hvide tennissko, et mørkt hårbånd og nogle nylonstrømper

Peter Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark siger: - Min klient vil samarbejde med politiet. Selv om vi har det valg at kunne sige nej til afhøringer, er det mit klare indtryk, at han vil samarbejde også når det indbefatter afhøringer. Om det billede ændrer sig på et tidspunkt, det kan jeg naturligvis ikke vide. Han har selv den stærkeste interesse i at samarbejde. Han har ikke noget at skjule.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er Peter Madsen gået i frivillig isolation på Vestre Fængsel.

Fredag d. 25. august:

Anklagemyndigheden udvider sigtelsen mod Peter Madsen til foruden drab også at omfatte usømmelig omgang med lig ved partering. Peter Madsen nægter sig skyldig, ifølge hans forsvarer.

Torsdag d. 31. august:

Politiet fortæller, at de har et komplet radartrack på ubådens færden.

Tirsdag d. 5. september:

Fristforlængelsen af Peter Madsen sker for åbne døre. Her forklarer han, hvordan Kim Wall, ifølge hans forklaring, formentlig fik en luge i hovedet, da hun var på vej op i ubådens tårn, hvorefter hun faldt ned og blødte kraftigt fra hovedet. Han forklarede derefter, at han lagde sig for at tage en lur, hvorefter han kastede hendes lig over bord i hel tilstand.

Han bliver udspurgt om s/m-sex. Han svarer, at han interesserer sig i erotikkens mangfoldigheder og har været til et antal sexfester. Han siger, at han ikke havde nogle særlige seksuelle behov, før han skulle ud og sejle med Kim.

Han bliver fortsat varetægtsfængslet, hvilket kæres til landsretten.

Torsdag d. 7. september:

Østre Landsret afgør, at Peter Madsen skal blive bag tremmer

Fredag d. 8. september:

Peter Madsens elskerinde Deirdre King fortæller, at hun har dyrket sex med Peter Madsen om bord på Nautilus og skulle have været ude at sejle med ham om fredagen.

Mandag d. 18. september:

Peter Madsen har modsat sig frivillig mentalundersøgelsen, hvorfor dommeren afsagde kendelse om, at han så skulle tvangsindlægges. Men nu ændrer han holdning til det og går med til en frivillig undersøgelse.

Torsdag d. 21. september:

Drabschef Jens Møller siger, at de stadig ikke har en endelig dødsårsag.

Lørdag d. 30. september:

Raket Madsen Støttegruppe lukker ned

Tirsdag d. 3. oktober:

I fristforlængelsen kommer det frem, at der på Peter Madsens computer er fundet optagelser med tortur og drab på kvinder, og det er anklagemyndighedens opfattelse, at der er tale om ægte drab. Peter Madsen siger, andre har haft adgang til computer og harddisk. Han varetægtsfængsles fortsat.

Fredag d. 6. oktober:

Politiet gør et fund i Køge Bugt.

Lørdag d. 7. oktober:

Politiet bekræfter, at de har fundet Kim Walls hoved, hendes to ben og en pose med hendes tøj og en kniv i Køge Bugt. Der er ikke tegn på stump vold eller kraniebrud på Kim Walls hoved. Hovedet var lagt i en pose og tynget ned med metal. På benene var der ingen umiddelbare skader, men der var med strips fastsat metalstykker. Kim Walls tøj, blandt andet en blomstret nederdel, strømper og hendes sko, lå ligeledes i en pose tynget med metal sammen med en kniv.

Ifølge politiets oplysninger har Nautilus været dykket ned i Køge Bugt fra 04.40 til 08.45 om morgenen den 11. august. Herefter driver og sejler ubåden i 45 minutter. Og det er altså i de fire timer, at ubåden var under havoverfladen, politiet mener, at Peter Madsen har parteret Kim Wall.

Torsdag d. 12. oktober:

Politiet fortæller, at de har fundet en sav i Køge Bugt. Saven var ikke pakket ind.

Mandag d. 30. oktober:

Politiet fortæller, at Peter Madsen nu kommer med en ny forklaring om, at Kim Wall kan være død som følge af kulilteforgiftning om bord på ubåden, mens han selv var på ubådens dæk.

Han erkender nu også partering.

Tirsdag d. 21. november:

Dykkere finder en venstre arm i Køge Bugt nær det sted, hvor det i oktober lykkedes dem at finde hoved og ben. Den er tynget ned med strips og rørstykker.

Onsdag d. 29. november:

Politiet finder den sidste arm og har nu bjærget hele Kim Walls lig. Hendes og Peter Madsens mobiltelefoner mangler dog fortsat.

Fredag d. 29. december:

Forfatteren til bogen om Raket-Madsen, Thomas Djursing, udgiver en e-bog om Ubådsmysteriet på Saxo. Udgivelsen bliver dog trukket tilbage efter aftale mellem forfatteren og forlaget på grund af massiv kritik.

Fredag d. 5. januar:

De sidste store ting bliver transporteret væk fra Raket-Madsens Rumlaboratorium på Refshaleøen. Det er endegyldigt slut med raketdrømmene for Peter Madsen.

Fredag d. 12. januar:

Politiet meddeler, at de stopper eftersøgningen i sagen om Kim Walls død. De to mobiltelefoner mangler fortsat.

Tirsdag d. 16. januar:

Anklagemyndigheden rejser tiltale mod Peter Madsen. Han tiltales for planlagt og forberedt drab, usømmelig omgang med lig og andet seksuelt forhold end samleje af særlig farlig karakter mod den kvindelige svenske journalist Kim Wall. Han tiltales endvidere for to grove overtrædelser af lov om sikkerhed til søs.

Derudover oplyser anklagemyndigheden, at man vil kræve Peter Madsen idømt fængsel på livstid, sekundært påstand om forvaring.

Ubåden Nautilus kræves konfiskeret med henblik på destruktion.

Fredag d. 19. januar:

- Jeg undrer mig over anklageskriftets udformning. Min klient nægter sig skyldig i drab, og der er stadig ikke fremlagt nogle oplysninger om, hvad der er dødsårsagen, siger Peter Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, og tilføjer, at de ser frem til sagens behandling i retten.

Tirsdag d. 23. januar:

Det fulde anklageskrift udleveres til pressen. Her fremgår det, ifølge tiltalen, at Peter Madsen medbragte sav, kniv, tilspidsede skruetrækkere, stropper, strips og rør om bord på ubåden UC3 Nautilus, hvorefter han bandt Kim Wall ved hovedet, på arme og ben og mishandlede hende for til sidst at dræbe hende.

Torsdag d. 25. januar:

Kim Walls kæreste fortæller Station 2, at de havde planlagt en farvelfest for vennerne 10. august på Refshaleøen, før de skulle flytte til Kina sammen, da Kim Wall fik tilbuddet om at komme med på ubåden. Ifølge kæresten sendte Kim Wall flere beskeder til ham under de første timer af turen på udbåden. Her virkede alt fint, og hun gav ikke anledning til, at han skulle være utryg.

Men beskederne stoppede brat senere på aften. Det fik ham til at ringe til politiet klokken 01.43.

Tirsdag d. 30. januar:

Betina Hald Engmark oplyser, at Peter Madsen har fravalgt nævningeting og i stedet har valgt en domsmandssag, der består af en juridisk dommer og to domsmænd, der ikke har nogen juridisk baggrund.

Tirsdag d. 6. februar:

Peter Madsens forsvarer meddeler, at hendes klient er gået med til frivillig varetægtsfængsling frem til dom.

Torsdag d. 8. februar:

Peter Madsen anmoder retten om at ophæve den brev - og besøgskontrol, han har været underlagt, siden han blev fængslet, alternativt i forhold til en bestemt person, en kvinde, han har kendt i 19 år. Det afviser retten.