Veksel-bureau tog imod tasker proppet med millioner af kroner

Ny sag om hvidvask for over 50 millioner kr. i hash-sag, hvor 19 er anholdt

Godt 50 millioner kroner fra hashhandel er omvekslet til 500 euro-sedler i et veksel-bureau på Nørrebro. I sidste måned blev indehaverne af et andet veksel-bureau sigtet for hvidvask af 104 mio. kr.  (Polfoto)
Godt 50 millioner kroner fra hashhandel er omvekslet til 500 euro-sedler i et veksel-bureau på Nørrebro. I sidste måned blev indehaverne af et andet veksel-bureau sigtet for hvidvask af 104 mio. kr. (Polfoto)

Endnu et veksel-bureau på Nørrebro i København er involveret i hvidvask af millioner af kroner fra hash-handel.

I november blev en far og søn, der driver et veksel-bureau, varetægtsfængslet for hvidvask og veksling af mindst 104 millioner kroner til euro. Pengene stammede, ifølge politiet, fra hashhandel blandt andet i Pusherstreet på Christiania.

I dag fremstilles en medarbejder fra et andet veksel-bureau i grundlovsforhør med krav om varetægtsfængsling efter politiets aktion i Danmark og Spanien, hvor 19 personer er anholdt for organiseret hashsmugling og handel.

Politiet mener, at veksel-bureauet på Nørrebro har vekslet for over 50 millioner kr. til 500 euro-sedler, som stort set er den eneste valuta bagmændene i Europa accepterer.

Sigtes for 2,5 ton hash
Politiet mener, at den dansk-spanske hashliga har omsat 2,5 ton hash, der skal være solgt til Pusherstreet på Christiania.

Bagmanden er ifølge politiet en dansker, der er på flugt fra en længere fængselsdom i Danmark, og som har skjult sig i Sydspanien i flere år. Han bliver nu begæret varetægtsfængslet i Spanien med henblik på udlevering til Danmark.

Derfor skal hash-millioner veksles: Bagmænd tager ikke danske kroner

Ved aktionen i Danmark og Spanien i går blev der fundet cirka 500 kilo hash og godt to millioner kr. Politiet har beslaglagt en lang række værdier i sagen.

Tasker med millioner af kroner
Politiet har haft veksel-bureauet på Nørrebro under observation i flere måneder. Penge-kurérer med tasker fulde af millioner af kroner er kommet for at få de danske kroner vekslet til 500 euro-sedler.

I et tilfælde ved politiet, at en kurér havde tre millioner kr. i tasken. Ellers er der vekslet omkring en million kroner af gangen.

Kæmpe narko-aktion i Danmark: 19 anholdt

- Det er et problem, når veksel-bureauer i den grad deltager i narko-hæleri ved ikke at indberette store vekslinger af kontanter til hvidvask-sekretariatet, som de har pligt til efter loven, siger vicepolitiinspektør Lau Thygesen, Organiseret Kriminalitet hos Københavns politi.

Her er de kriminelles yndlingsvaluta

Politiet ved fra den tidligere hvidvasksag om 104 millioner kr., at bagmændene til leverancerne af tonsvis af hash kræver betaling i euro - og kun i 500 eurosedler.

- Det er klart lettere at håndtere store beløb i 500 eurosedler end i danske kroner, der jo fylder meget mere, siger Lau Thygesen.

Fem anholdt i Spanien
Ud af de 19 anholdte i den store hashsag blev 14 anholdt i Danmark og fem i Spanien, tre af dem danskere.

I aftes blev seks varetægtsfængslet i lukkede grundlovsforhør i Københavns Byret, mens de sidste otte anholdte kræves fængslet i dag i byretten.

Fire personer, to danskere og to tyske chauffører, blev anholdt i går morges, da de var ved at omlade cirka 400 kilo hash i en lagerhal i Sengeløse vest for København. Foruden hash var der citroner i lastbilen.