Vekselkontor får bøde på 111 millioner kroner for hvidvask

Samtidig har Østre Landsret idømt en far og søn, som drev vekselkontoret, hver seks års fængsel.

Vekselkontoret Uni Travel & Exchange er torsdag i Østre Landsret blevet idømt en rekordstor bøde på 111 millioner kroner for omfattende hvidvask af penge.

Samtidig blev en far og søn, der drev vekselkontoret, idømt seks års fængsel.

Endnu et vekselbureau på Nørrebro i København er dømt for at have hvidvasket millioner af kroner. (Arkivfoto: Colourbox) Krimi Vekselkontor hvidvaskede 30 millioner sorte kroner

Dermed fik de ikke noget ud af at anke dommen fra Københavns Byret. Her lød bøden "kun" på 92 millioner kroner, mens fængselsstraffene var de samme.

Uni Travel & Exchange havde til huse på Nørrebrogade i København. Her dukkede en lind strøm af kunder op for at veksle millioner af kroner til euro.

I hjulkassen på en 66-årig kvindes bil lå syv millioner kr. i euro-sedler, da politiet stoppede hende. Nu sigtes en 53-årig indehaver af et veksel-burau for at have vekslet penge for 'Moneymaker-banden'. (politifoto) Krimi Bander bruger veksel-bureauer til hvidvask af hash-millioner

Når de særlige kunder kom ned i kælderen, sørgede faren, 67-årige Jamal Al-Din Alrudayni, for, at sporene blev slettet. Han dækkede overvågningskameraet til, så kunderne ikke blev fotograferet.

Såvel faren som sønnen, 34-årige Ali Alrudayni, blev som nævnt idømt seks års fængsel, hvilket er den maksimale straf for groft hæleri.

Politiets interesse for Uni Travel blev vakt, da de opdagede, at flere mænd involveret i den organiserede hashhandel på Christiania jævnligt valfartede til butikken på Nørrebrogade.

Uni Travel & Exchange er dømt for hvidvask af 184 millioner kr. Det var Nordea, der leverede de mange euro, som Uni Travel forbrugte. (Foto: Linda Johansen) Plus Sådan blev kriminelles million-formuer vasket hvide

Østre Landsret vurderer, at der i vekselkontoret blev vasket i alt 223 millioner kroner hvide.

Anklageren i sagen, Karina Ankergren fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - i daglig tale Bagmandspolitiet - kalder dommen hård og særligt vigtig.

- Det er enorme beløb, som den her sag handler om, og de to mænd har efter rettens vurdering ikke været i tvivl om, at pengene kunne stamme fra kriminalitet, siger hun i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Den her dom cementerer over for alle i vekselbranchen, at hammeren falder, hvis man bryder den tillid, som hvidvasksystemet bygger på.