Vekselkontor hvidvaskede 30 millioner sorte kroner

Strenge straffe til bagmænd og anpartsselskaber i hvidvasksag. Nordea leverede igen valuta til lyssky vekselkontor

Endnu et vekselbureau på Nørrebro i København er dømt for at have hvidvasket millioner af kroner. (Arkivfoto: Colourbox)
Endnu et vekselbureau på Nørrebro i København er dømt for at have hvidvasket millioner af kroner. (Arkivfoto: Colourbox)

Endnu et vekselkontor på Nørrebro i København er blevet dømt for at have hvidvasket millioner af kroner, der formodes at være udbytte fra kriminalitet.

Københavns Byret har i dag dømt den 55-årige Mohammed Almakses  og den 47-årige Dirgham Ateya for at stå bag anpartsselskaberne 'Dancash Investments' og 'Dan-Cash', der drev vekselkontor på Nørrebrogade 218, hvor uidentificerede kriminelle fik vasket deres penge ved at veksle kroner til euro.

Ifølge dommen blev der hvidvasket 30 millioner kr.

Mohammed Almakses blev idømt fire års fængsel, mens Dirgham Ateya fik tre års fængsel. Deres to anpartsselskaber blev idømt bøder på 10.500.000 kr. til Dancash Investment og 4.500.000 til Dan-Cash.

De to dømte har under retssagen nægtet sig skyldige, og de ankede straks til frifindelse. Også advokaten for anpartsselskaberne ankede dommen til frifindelse.

Uni Travel & Exchange er nu under opløsning og der er næppe penge til at betale bøden på 92 mio. kr. (Foto: Linda Johansen) Krimi Nordea solgte valuta for trekvart milliard kr. til central for hvidvask

Mohammed Almakses har siddet varetægtsfængslet indtil i dag, men han blev løsladt efter dommen.

Dirgham Ateya har været på fri fod, og bagmandspolitiets anklager John Nielsen fik ikke medhold i, at de to dømte skulle varetægtsfængsles under ankesagen.

Til gengæld fulgte dommer Karen Duus Mathiesen anklagerens påstand om, at alle de penge, der var beslaglagt af politiet hos anpartsselskaberne, nu kan anvendes til delvis betaling af bøder og sagsomkostninger. Der er tale om flere millioner kroner i forskellige valutaer.

I januar i år blev en 66-årig far og hans 33-årige søn hver idømt seks års fængsel for at have hvidsvasket 184 millioner 'sorte' kroner på familiens vekselkontor Uni Travel & Exchange Aps på Nørrebrogade 63 i København.

Storbanken Nordea var leverandør af enorme mængder 500 euro-sedler både til Uni Travel og til Dan-Cash.

Nordea har efterfølgende valgt ikke længere at sælge 500 euro-sedler, som er den foretrukne pengeseddel til hvidvask, fordi den har et meget højt pålydende.

Derfor er 500 euro-sedlen populær hos kriminelle, der kan transportere store kontante summer uden at de fysisk fylder så voldsomt.

Uni Travel & Exchange er dømt for hvidvask af 184 millioner kr. Det var Nordea, der leverede de mange euro, som Uni Travel forbrugte. (Foto: Linda Johansen) Plus Sådan blev kriminelles million-formuer vasket hvide

Under retssagen mod Dan-Cash kom det frem,, at kunder hos vekselkontoret optrådte i regnskabet under besynderlige navne som 'bosnieren', 'en mand med en slikbutik', 'en bilforhandler' og 'friend with long hair'.

Mohammed Almakses har blandt andet forklaret, at navnene var fri fantasi og bare blev brugt, fordi han øvede sig på sin computer.

226 millioner sorte kroner fra kriminalitet blev vekslet i et københavnsk bureau ifølge tiltalen. Retten satte beløbet til 184 mio. kr. (Arkivfoto: Colourbox) Krimi Far og søn idømt seks års fængsel og bøde på 92 millioner kr.

Teknisk set er de to bagmænd blevet dømt for 'forsøg på hæleri'. Det skyldes, at det ikke er klarlagt, hvilke forbrydelser, som de hvidvaskede millioner kroner er udbytte fra.

De to dømte blev ved dommen også frakendt retten til at deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed samt til at drive erhverv med valutaveksling.

Dancash Investment aps blev erklæret konkurs den 18. maj i år.

I hjulkassen på en 66-årig kvindes bil lå syv millioner kr. i euro-sedler, da politiet stoppede hende. Nu sigtes en 53-årig indehaver af et veksel-burau for at have vekslet penge for 'Moneymaker-banden'. (politifoto) Krimi Bander bruger veksel-bureauer til hvidvask af hash-millioner