Ven: 'Bager-Ali' tilbød penge for at gå fri

Bageren Ali Parnian er blevet frifundet i byretten, men nu kører en ankesag i Østre Landsret. Ifølge den medtiltalte i sagen om brugstyveri og brandstiftelse, tilbød 'Bager-Ali', at hans far ville betale bøden, hvis vennen tog skylden

Ali Parnian har været en af ugens mest omtalte personer efter hærværk mod hans butik i Tingbjerg. Den unge bager er tidligere blevet pure frifundet i byretten i en helt anden sag om brandstiftelse, men anklageren har anket sagen
Følg Krimi

19-årige Ali Parnian blev landskendt, da han stod frem og fortalte, hvordan han var offer for afpresning, og at hans bagerforretning i Tingbjerg af flere omgange havde været udsat for hærvæk.

Videovervågning af maskerede hærværksmænd, der raserede bageriet, fik danskerne til lommerne, og der blev indsamlet knap 500.000 kroner til den hærværksramte bager.

I dag sidder Ali Parnian selv på anklagebænken i Østre Landsret. Statsadvokaten i København kræver 'Bager-Ali' idømt en fængselsstraf og en ubetinget udvisning af Danmark for forsætlig brandstiftelse af en hvid BMW 320i, der blev fundet udbrændt på en grusvej ved en juletræsplantage i Værløse den 10. november 2016.

I Retten i Lyngby blev Ali Parnian frifundet for brandstiftelsen. Hans dengang 20-årige ven, der også er iraner, tilstod brandstiftelsen og blev idømt seks måneders betinget fængsel med vilkår om samfundstjeneste og en betinget udvisning af Danmark.

Strid om forklaring
Da vennen i dag tog plads i vidneskranken i Østre Landsret retssal 14, bekræftede han store dele af forklaringen fra byretten. Han havde taget nøglerne til BMW'en og hentede Ali Parnian og et familiemedlem til den landskendte bager.

Familiemedlemmet var på daværende tidspunkt var under 15 år og er derfor ikke tiltalt i sagen. Begge var klar over, at bilen var stjålet, forklarede vennen. Sammen kørte de rundt på Nørrebro og til Roskilde.

De tre fik dog kolde fødder og diskuterede, hvad de skulle gøre med bilen. Ifølge forklaringen forslog Ali Parnian at sælge bilen, men de tre blev i stedet enige om at brænde bilen af. De indkøbte benzin og gazebind til en lunte, men før de fik konstrueret den, forsøgte Ali Parnians familiemedlem at sætte ild til bilens bagagerum. Initiativet mislykkedes og familiemedlemmet pådrog sig brandskader i ansigtet og på højre hånd.

Vennen forklarede, at han havde kendt Ali Parnian og familiemedlemmet siden marts 2013. Venskabet sluttede dog efter episoden med bilen.

- Det er ikke fair, at de siger, de ikke har været med, sagde 'Bager-Alis' tidligere ven, der også selv er iraner.

Han gav udtryk for, at han var bange og følte sig presset til at tage skylden for brugstyveriet og ildspåsættelsen. Ali Parnian havde også tilbudt, at hans far ville betale bøden, hvis vennen ville melde sig til politiet og tage skylden, forklarede han på gebrokkent dansk.

På det tidspunkt var vennen dog ikke klar over, at han ville få en fængselsdom.

Konverteret til kristendom
Ali Parnian var iført mørke bukser, lys skjorte og vest til dagens retsmøde. Med foldede hænder fulgte han med i forklaringen fra den forhenværende ven.

Selv fastholder han sin uskyld. De havde ikke talt om at brænde bilen af, forklarede Ali Parnian. Han troede nemlig, at vennen havde købt den for 5000 kr.

Ali Parnian forklarede, at familiemedlemmet, der blev forbrændt i ansigtet, havde fået forbrændingerne, fordi han havde leget med en spraydåse og en lighter.

Om Ali Parnians personlige forhold kom det frem i retten, at han rejste til Danmark i 2015, hvorefter han fik opholdstilladelse som uledsaget flygtningebarn. Han havde tidligere forsøgt at rejse til Danmark med sin far, men de var blevet sendt retur til Italien, hvor de i første omgang havde fået visum.

Ali Parnian er tidligere ustraffet og forklarede, at han ikke kan sendes tilbage til Iran, da han er konverteret til kristendom fra islam. Han afviste også, at det var en mulighed at genåbne bagerforretningen i Tingbjerg på grund af den seneste tids ballade. I stedet havde han samlet et hold ansatte, der kunne åbne forretning et nyt sted. 

Der forventes dom senere i dag.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+