Venner undsiger 17-årig, der stak Mads ihjel: Hans forklaring passer ikke

De to drenge, der ankom til Handelsskolen i Hillerød sammen med den 17-årige, der stak Mads Skjoldsøge ihjel, afviser den drabstiltaltes forklaring om gerningsvåbnet og sekunderne op til drabet

Mads Skjoldsøge blev dræbt 5. november sidste år. Privatfoto
Mads Skjoldsøge blev dræbt 5. november sidste år. Privatfoto

RETTEN I HILLERØD (Ekstra Bladet): Skaffede en 17-årig en kniv i sidste sekund før mødet med den jævnaldrende handelsskoleelev Mads Skjoldsøge, fordi han følte sig truet - eller havde han taget kniven med hjemmefra, fordi han havde til hensigt at dræbe?

Det er et af de spørgsmål, tre dommere og et nævningeting skal tage stilling til i drabssagen mod en 17-årig dreng fra Hillerød.

Mads Skjoldsøge blev slået ihjel 5. november sidste år i en cykeltunnel tæt ved Handelsskolen i Hillerød, hvor han var elev. Han fik et enkelt knivstik i hjertet som kulmination på nogle dages uenigheder med den drabstiltalte dreng.

Mads Skjoldsøge blev stukket ihjel i en tunnel tæt ved Hillerød Handelsskole, hvor han var elev. En 17-årig dreng erkender, at han førte kniven. (Privatfoto) Krimi 17-årig dræbte Mads: Derfor stak jeg ham

Selv har den 17-årige, som nægter drab, men erkender grov vold, forklaret, at de to drenge aftalte at mødes, og på vejen hen til skolen spurgte han en af sine kammerater, Y, om han havde en kniv, fordi han følte sig truet. Herefter fik han en kniv af Y, forklarede han.

- Jeg følte mig meget truet af Mads. Jeg havde hørt, at han var farlig - især når han var på stoffer. Og jeg havde hørt, at han ville stikke mig ned, forklarede den 17-årige.

Men forklaringen om, at vennen gav ham kniven ganske kort tid før drabet, passer ikke - i hvert fald ikke hvis man spørger kammeraten selv. Y forklarede i retten, at han ikke var blevet spurgt om en kniv, og at han ikke havde givet ham en.

Mads Skoldsøge blev dræbt ved Hillerød Handelsskole 5. november sidste år. (Privatfoto) Krimi Uhyggeligt alarmopkald efter dødeligt knivstik: - Han er helt væk

- Jeg vidste ikke, at han havde en kniv, og jeg har ikke givet ham en. Hvis jeg havde vidst, han havde en kniv, var jeg ikke gået med ham - eller jeg havde i hvert fald taget den fra ham, slog Y fast og tilføjede:

- Hvis jeg havde givet ham kniven, hvorfor var mine fingeraftryk så ikke på den?

Også H, en anden kammerat, som fulgtes med den drabstiltalte til Handelsskolen, undsagde den 17-åriges forklaring.

- Vi gik ved siden af hinanden, og jeg så ikke, at Y gav ham (tiltalte, red.) en kniv, forklarede H. Det ville han med sikkerhed have set, hvis det rent faktisk var sket, mente han.

Mads blev kun 17 år - onsdag starter sagen mod hans formodede drabsmand. (Privatfoto - bragt efter aftale med familien) Krimi Mads blev stukket ihjel: - Vi mangler ham hver eneste dag

Taler de to kammerater sandt, havde den 17-årige selv medbragt den kniv, der slog Mads Skjoldsøge ihjel. Om det var med hensigt til at slå den unge handelsskoleelev ihjel, er op til dommer og nævninge at vurdere.

På intet tidspunkt under de to kammeraters forklaring kiggede den drabstiltalte 17-årige mod vidneskranken. I stedet sad han vendt mod sin forsvarer med armene over kors og kiggede ned i bordet.

Den ene af vennerne, Y, som stod få meter fra den 17-årig og Mads Skjoldsøge, da sidstnævnte fik stikket i brystet, afviste også den 17-åriges forklaring om, at han blev truet.

Mads Skjoldsøge blev stukket ihjel i en tunnel tæt ved Hillerød Handelsskole, hvor han var elev. En 17-årig dreng erkender, at han førte kniven. (Privatfoto) Krimi 17-årig dræbte Mads: Derfor stak jeg ham

- Jeg spurgte ham tre gange, om han havde et problem. Han sagde noget med, at hans onkel var Bandidos, forklarede den 17-årige, som også - ifølge eget udsagn - flere gange blev kaldt neger og negersvin.

- Jeg følte mig presset af det han sagde. Og så spændte han sin knytnæve og gik et skridt frem imod mig. Jeg ville give ham en advarsel, så jeg stak ham i brystet, lød det - men sådan opfattede Y ikke situationen. Mindehøjtidelighed for Mads Skjoldsøge i den tunnel, hvor han blev dræbt. (Foto: Jan Unger) Krimi Tiltale: Stak Mads ihjel og gik amok i fængslet

- Jeg hørte ikke Mads sige noget lige før knivstikket, slog han fast. I minutterne inden havde de to drenge dog sagt en masse 'lort' til hinanden.

- Men de grinede begge to imens, forklarede Y.

Mads blev kun 17 år - onsdag starter sagen mod hans formodede drabsmand. Billederne er bragt efter aftale med familien. (Privatfoto) Krimi Skoleleder: Drabet på Mads har rykket eleverne tættere sammen