Annonce:
Annonce:

Vennerne chokerede: Teenager fik hjertestop af voldsom kørestrøm

Den 17-årige dreng klatrede op på et tog på Høje Taastrup station, hvor han var med tre kammerater

Den strøm, der kører gennem ledningerne er så kraftig, at man kan få livsfarlig strøm igennem sig uden at røre ved selve ledningerne (Video: Kenneth Meyer)
Annonce:
Følg Krimi

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller SMS/MMS på 1224 (koster alm. takst)

En 17-årig dreng fik hjertestop, da han kravlede op på et tog på Høje Taastrup station og blev ramt af højspænding fra en kørestrømsledning søndag morgen omkring klokken 6.24.

- Den kan sende en gnist på ret stor afstand, og det gør, at han får et meget, meget voldsomt stød. Han falder så ned af toget i forbindelse med det, siger Peter Grønbek, vagtchef ved Københavns Vestegns Politi og fortsætter:

- Han fik hjertestop, og der er foretaget noget genoplivning derude, hvor man får gang i hans hjerte, og så er han bragt ind på Rigshospitalets Traumecenter i kritisk tilstand. Mere,ved vi ikke nu.

Der var flere mennesker til stede, da den unge mand kravlede op på toget, og han var desuden sammen med tre kammerater. Det var dog kun ham, der kravlet op på toget.

Annonce:

- En af dem er i hvert fald vidne til selve ulykken, og dem har vi selvfølgelig lige til afhøring for at finde ud af, hvad der er sket. De er selvfølgelig chokerede alle tre, siger vagtchefen, der ikke kan sige noget om, hvorfor den 17-årige kravlede op på toget.

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer
 

Det er langt fra fra første gang, at personer er kommet slemt til skade ved at blive ramt af strøm fra køreledninger - som altså kan ske uden at man rører ved selve ledningerne. Det er i flere tilfælde endt med døden for, de ramte.

- Fokus omkring det her er, at det er altså forbundet med voldsom livsfare at klatre op på et tog. Det skal man holde sig langt væk fra, siger vagtchefen.

Vandet koger i kroppen

Ekstra Bladet talte med Banedanmark i forbindelse med, at en 16-årig dreng blev dræbt på Lunderskov Station i 2014. Her fortalte sektionschef for jernbanesikkerhed Thomas Gram Rasmussen hvor livsfarligt det er at være i nærheden af kørestrømsanlæggene.

Annonce:

- Der er et magnetfelt omkring en køreledning, og strøm er 'doven', så den tager altid den korteste vej til jorden. Der kan komme et 'overslag' eller en 'lysbue', så man bliver ramt af strømmen, selvom man ikke rører selve køreledningen. Det er ikke til at sige, om det er 25 centimeter, en meter eller en anden afstand, for det afhænger af flere faktorer, blandt andet luftfugtigheden, forklarede han.

Her kan du læse om, hvorfor kørestrømmen er så farlig.

Der er en spænding på 25.000 volt vekselstrøm i køreledningerne, men det er strømmen i ampere, der dræber. Hvis en person rører en køreledning og har jordforbindelse, bliver der typisk trukket 1500 ampere og det svarer til en energi på 37,5 millioner watt.

På S-banen bruger togene 1650 volt jævnstrøm med op til 1000 ampere.

Varmen får vandet i kroppen til at koge, og der er også øjenvidneskildringer om, at personers tøj bryder i brand, ligesom strømmen kan give øjeblikkeligt hjertestop

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

TILTALT FOR MIA-DRABET

TILTALT FOR MIA-DRABET

TILTALT FOR MIA-DRABET

TILTALT FOR MIA-DRABET

TILTALT FOR MIA-DRABET

Annonce:
Bandidos skal bekæmpes hårdt og med alle midler
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: