Annonce:
Annonce:

Ventes at tilstå: Snagede i kendtes journaler

Den erfarne og nu fyrede sygeplejerske ventes at tilstå misbruget

Brian Sandberg havde ikke mistanke om, at der var snaget i hans journal, før han blev kontaktet af Region H i juli sidste år. Foto: Aleksander Klug
Brian Sandberg havde ikke mistanke om, at der var snaget i hans journal, før han blev kontaktet af Region H i juli sidste år. Foto: Aleksander Klug
Annonce:
Følg Krimi

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

En erfaren sygeplejerske ventes at tilstå, at hun har snaget ulovligt i flere patienters elektroniske journaler over en periode på to et halvt år.

Det fremgår af et brev, der er sendt fra anklagemyndigheden til eksrockeren Brian Sandberg, der er et af ofrene for misbruget.

Region Hovedstaden har tidligere oplyst, at den erfarne sygeplejerske, der arbejdede på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, havde foretaget 336 uberettigede opslag i 215 forskellige borgeres patientjournaler i en periode fra maj 2017 til januar sidste år.

Det fremgik ligeledes af et notat sendt fra Region Hovedstadens it-afdeling til regionsrådet, som Jyllands-Posten kom i besiddelse af, at der var tale om 215 kendte personer, fremtrædende politikere, børn og kolleger, der havde fået afluret deres patientjournaler.

Annonce:

I brevet til eksrockeren fremgår det, at kvinden er sigtet for at have slået ham og andre op i den elektroniske sundhedsportal i perioden fra 14. juni 2017 til 3. december 2019.

Kvinden er sigtet efter straffelovens paragraf 155,1. pkt., hvoraf det fremgår, at 'misbruger nogen, som virker i offentlig tjeneste eller hverv, sin stilling til at krænke privates eller det offentliges ret, straffes han med bøde eller fængsel indtil 4 måneder'.

Sagens anklager Anders Larsson oplyser, at retsmødebegæringen endnu ikke er forkyndt for den sigtede, og han kan derfor ikke kommentere Ekstra Bladets oplysninger.

Den sigtedes forsvarer Michael Juul Eriksen har ingen kommentarer til sagen pt.

Udover eksrockeren Brian Sandberg har også bloggeren Fie Laursen fortalt, at hun er blevet snaget imod.

Fie Laursen ulovligt overvåget: - Jeg fik kuldegysninger

Eksrocker ulovligt afluret

Sygeplejersken blev bortvist og senere fyret i forbindelse med sagen, fremgår det af notatet fra Region H til Regionsrådet, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

Sagen skal køre i Retten på Frederiksberg.

Tidligere hospitalsmedarbejder tjekkede kendtes patientjournaler

Tjek selv: Bliver dine oplysninger afluret

Du kan nemt finde ud af, om nogen har snaget i dine sundhedsoplysninger uden gyldig grund.

Under ’Log’ på din profil på sundhed.dk kan du se navnene på alle, der har foretaget opslag i din journal, og anmelde det, hvis du har mistanke om misbrug.

Noget tyder dog på, at det ikke er alle borgere, der er opmærksomme på denne mulighed. Det fortæller Morten Elbæk Petersen, direktør for sundhed.dk.

Mens sundhed.dk-platformen har hele 4 mio. besøg hver måned, er der kun knap 75.000 opslag på ’log’ i samme tidsrum.

– Så det er jo forsvindende lidt, siger direktøren.

Han opfordrer til, at man bruger redskabet og dermed er med til at holde øje med, at alting går rigtigt til.

For der er en risiko for, at der sker misbrug, når det er levende mennesker, der bruger systemerne.

– Men pointen er, at det bliver opdaget. Man sætter sig digitale spor. Og de forsvinder ikke, siger direktøren og fortsætter:

– Det er en sikkerhed, som faktisk er større, end da du i gamle dage kunne liste en papirjournal op af kælderen og liste den ned igen, uden at nogen så det.

Der bliver gennemført stikprøvekontrol af opslag i din journal, og kontrolsystemet opfatter som udgangspunkt alle opslag fra sundhedsfaglige i patienters sundhedsdata som ’suspekte’, indtil en relation er fastslået. Den sundhedsfaglige, der slår op i dine data skal altså bevise, at vedkommende har en relation til dig. Eksempel er din praktiserende læge eller speciallæge, der har tilset dig på et hospital.

I løbet af det sidst år har det været 63 henvendelser fra borgere, der havde mistanke om noget suspekt. Typisk viser det sig dog, at der eksempelvis er tale om en vagtlæge, der har slået op på Fælles Medicinkort, som borgeren ikke lige kune huske. 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
En formand, der gør, hvad der bliver sagt
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: