Veteran efter familiedrab: Kirsten kæmpede indædt kamp for Lars

Veteranalliancen har i flere år efterlyst mere hjælp til soldater hjemvendt fra krig

Lars Kragh har sammen med sine forældre været eftersøgt siden i torsdags. Politifoto
Lars Kragh har sammen med sine forældre været eftersøgt siden i torsdags. Politifoto
Følg Krimi

- Det kan ske igen næste år, om en måned, om en uge eller i morgen, hvis veteraner med PTSD ikke får hjælp.

Sådan siger Claus Stenberg, der er talsmand for Veteranalliancen, der er en paraplyorganisation grundlagt af tidligere udsendte i Kosovo, Bosnien, Afghanistan og Kroatien.

Fokuset på posttraumatisk stress syndrom, PTSD, kommer, efter 42-årige Lars Kragh tirsdag blev anholdt efter flere dages menneskejagt. I bilen, han kørte i, fandt man hans afdøde forældre, som den tidligere Balkansoldat nu er sigtet for drab på.

- Hvis vi ikke bruger resurserne på at hjælpe de her veteraner, så er det bare et spørgsmål om tid, inden der sker noget dramatisk igen, siger Claus Stenberg, der også selv har været udsendt i Balkan i start-90'erne.

Lars' soldaterkammerat: Vi oplevede mange voldsomme ting

Kirsten råbte om hjælp
Lars Kraghs mor, nu afdøde Kirsten Kragh, har i mange år vidst, at den var helt gal med veteransønnen. Derfor har hun også arbejdet indædt for at få politikere i tale og opmærksomhed på problemet med PTSD-ramte veteraner.

- Det er stadig et mysterium, hvordan hun har haft overskud til også at kæmpe for andre veteraner. Kirsten var der altid, og nogle af os har haft kontakt med hende i årevis og lyttet og støttet så godt, vi kunne, siger Claus Stenberg.

Igen og igen er veteranerne og Kirsten Kragh sammen med andre pårørende dog løbet ind i blindgyder, hvor der ikke var hjælp at hente.

- I et af hendes sidste opslag i vores veterangrupper klagede hun over, at hun havde skrevet et brev til Sundhedsministeren. Ministeren havde så brugt 147 dage på at svare, at det kunne der ikke gøres noget ved, men at Kirsten skulle skrive til Forsvarsministeriet i stedet. Så banker man jo virkelig hovedet ind i en væg, siger Claus Stenberg.

Artiklen fortsætter under billedet:

Krigs-veteran forsvundet: PTSD kan skade folk for livet

Lyt til de pårørende
Talsmanden for Veteranalliancen opfordrer til, at man allerede i dag begynder at lytte til de pårørende i stedet for eksperter.

- Det er jo de pårørende, der får fornemmelsen af, at noget er galt, allerførst. Men når man hele tiden bliver mødt af: 'Jamen vi er meget klogere end jer', så er det svært, siger Claus Stenberg.

Han fortæller videre, at der er masser af pårørende, der skriver til politikere og veterancentre uden at få hjælp.

- Men når man har regnet med 20 veteraner, der skal have hjælp årligt, og 60 i stedet står klar plus alle de nye flygtninge, så taber man folk på gulvet. Og så kan det være, at en hård, ærekær soldat i stedet vælger at bakke ud eller tage sit eget liv, siger Claus Stenberg, der ved fra egen krop, hvordan kampen mod PSTD føles.

En rapport fra Center for Selvmordsforskning viser, at i perioden fra 1992 til 2013 havde 43 Balkan-veteraner begået selvmord. Til sammenligning døde fem soldater i kamp under Balkan-missionerne, der strakte sig fra 1991 til 2009.

- Hvor mange lig skal der på bordet, før det bliver gjort noget ved det her?, spørger Claus Stenberg.

Oberst 'Bøllebank' om PTSD: Jeg troede, at der lå miner i græsplænen

Kom hjem i januar
Lars Kragh var blandt andet befalingsmand i Bosnien. Han kom hjem i slut-90'erne, og især inden for de sidste år har PTSD'en været tydelig.

- Han har flakket rundt i både Østeuropa og USA, uden at man kunne finde ham. Kirsten var ved at gå ud af sit gode skind, fordi der ikke var livstegn. Ikke en gang hans børn har haft kontakt, siger Claus Stenberg.

Lars Kragh er dog hjemvendt fra alle rejser, men det har ikke nødvendigvis givet ham mere overskud at være væk.

- Problemet er jo, at vi som soldater er uddannede til at være hårde. Det er utroligt svært for os at se, at det er os og ikke resten af verden, der har et problem.

- For Kirsten har det været et mareridt ikke at vide, hvordan Lars har haft det, og ikke at kunne gøre noget ved det, siger Claus Stenberg.

Lars Kragh vendte hjem fra sin sidste store rejse i januar. Siden har han hutlet sig gennem tilværelsen indtil den tragiske hændelse indtraf i slutningen af sidste uge.

Seneste nyt

Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.