Vi anmelder forbrydelser som i 80'erne

Der var sidste år 337.062 anmeldelser om brud på straffeloven. Det er det laveste siden 1983

Politiet modtog færre anmeldelser sidste år end vanligt. Særligt indbrud er på vej ned.
Politiet modtog færre anmeldelser sidste år end vanligt. Særligt indbrud er på vej ned.

337.062 gange gik borgere til ordensmagten for at anmelde overtrædelser af straffeloven i 2014.

Det er et fald på 6,7 procent i forhold til 2013, og man skal faktisk helt tilbage til 1980'erne for at finde et tilsvarende lavt tal, oplyser Rigspolitiet.

- Vi skal tilbage til 1983 for at se så lave antal anmeldelser, så det er ret historisk, og det er en markant udvikling. Det kan have at gøre med, at ungdomskriminaliteten er faldet siden slutningen af 90’erne, og det slår igennem nu, siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg til Ekstra Bladet.

Nye tal afslører: Færre tyve på spil

Færre indbrud, få mistænkte
Det er ikke mindst indbruddene, der er stærkt på vej ned. Når det gælder indbrud i privat beboelse, skete der er et fald på godt 12 procent fra 2013 til 2014. Og indbrud i erhverv faldt tilsvarende med over 15 procent.

- Det er særligt indbrud og røverier, som falder. Specielt gaderøverier er faldet med over 40 procent siden 2009, og det handler om at kortlægge mønstre og analysere kriminaliteten, siger Jens Henrik Højbjerg.

Langt de fleste indbrud er dog stadig uopklarede. Og det er ikke blevet bedre i de seneste år, viser et svar til Folketingets Retsudvalg i januar.

36.866 indbrud blev anmeldt sidste år. Det gav 5139 sigtelser og en opklaringsprocent på 13,9.

- Indbrud er svære at opklare, hvis ikke der er spor, Men det vigtigste for os, det er, at antallet falder, selvom vi selvfølgelig prøver at stille så mange til regnskab som muligt, fortæller rigspolitichefen.

Anmeldelser er ikke det samme som antal reelle forbrydelser, da ikke alt landet på politiets bord. Men Rigspolitiet mener ikke, at det er store mørketal i statistikken.

- Vi anmelder for eksempel alle indbrud, fordi det kræves for at få udbetalt forsikring, så vi kan sige med stor sikkerhed, at det lave antal anmeldelser skyldes et reelt fald, siger Jens Henrik Højbjerg.

Indbrudstyve på flugt kørt ned af toget

Kortsvindel stiger
Bedrageri med stjålne dankort og databedrageri i form af svindel med hævekort og kontooplysninger går imod den faldende tendens.

- I løbet af 2015 vil vi opruste vores cybercrimecenter, NC3, yderligere. Det gælder både kompetencer og teknologi. På den måde kan Rigspolitiet støtte politikredsene i opklaringen af den svindel, der især foregår på internettet, siger rigspolitichefen.

Rigspolitichefen peger på, at udviklingen nu går den rette vej, når det gælder trick- og lommetyverier. Den form for forbrydelser har ellers været en udfordring især i de større byer.

Også på områder, hvor politiet traditionelt ikke modtager mange anmeldelser fra borgerne, skaber politiet selv skaber flere sager. Det gælder blandt andet for menneskesmugling.

Udviste kriminelle vender tilbage til Danmark inden et år

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter