Vi modtog Brønderslev-børnene

MISHANDLINGEN DER RYSTEDE DANMARK: Fem år efter Brønderslev-sagen om vold, vanrøgt og sexmisbrug mod søskendeflok på 10 ser plejeforældre tilbage på dagene, da de tog imod de forhutlede børn

Ann og Frank Zenas fra Dybvad i Nordjylland glemmer aldrig de måneder i foråret 2010, da de var akut-plejeforældre for hele den forhutlede børneflok fra den grufulde Brønderslev-sag. Foto René Schütze
Ann og Frank Zenas fra Dybvad i Nordjylland glemmer aldrig de måneder i foråret 2010, da de var akut-plejeforældre for hele den forhutlede børneflok fra den grufulde Brønderslev-sag. Foto René Schütze

'Mine fødder stikker'.

Ordene faldt fra en af de yngste drenge i børneflokken på ni, som akut var blevet anbragt hos Frank og Ann Zenas på ægteparrets gård uden for landsbyen Dybvad i Nordjylland. Det var en kold vinterdag den 25. februar 2010, da børnene fra den berygtede Brønderslev-sag klagede deres nød over sult, kulde (deraf de stikkende fødder) og - for nogle af børnene - savn til de forældre, som i timerne inden var blevet anholdt og sigtet for vold, vanrøgt og seksuelle overgreb mod deres egne børn.

Sulten blev blandt andet understreget af, at de syv drenge og to piger i alderen fra ni måneder til 19 år gammel ved deres første måltid hos akut-plejeforældrene tilsammen havde spist 70 kartofler.

I disse dage er det fem år siden, at Brønderslev-sagen blev afsløret i al sin grusomhed ved Retten i Hjørring. Men selv om der er gået mere end et år længere - seks år og fire måneder siden modtagelsen af børneflokkken - så husker Frank og Ann Zenas ganske tydeligt synet, lydene og, ikke mindst, lugten i de første dage som børnenes plejeforældre.

- Det er svært at beskrive med ord. De lugtede ikke bare af urin og afføring. Stanken ledte også tankerne hen på død og råddenskab, fortæller Frank Zenas og understreger, at denne erindring overhovedet ikke skal forstås som et udtryk mangel på respekt for børnene, men som et stærkt, sanseligt minde om, hvad disse ni uskyldige små og lidt større mennesker kom fra.

Uvidende om banale ting
Frank og Ann blev, efter at politiets tekniske undersøgelser var overstået, bedt om at køre med hen og kigge på det hus i Serritslev få kilometer nord for Brønderslev, som plejebørnene kom fra. For dermed bedre at kunne forstå, hvilken enorm opgave, de havde sagt ja til som akutplejeforældre.

- Nogle af mine første tanker var, at det ville blive uhyre svært at få nogle børn, der kom fra det hus, til at blive velfungerende. Synet af huset gjorde kun det hele endnu mere forfærdeligt. Men min skepsis forsvandt hurtigt, da vi lærte børnene at kende. Flere af dem var på trods af deres oplevelser meget kvikke, velopdragne og tillidsfulde, og de gik ind i os med træsko på, fortæller Frank.

Ann supplerer:

- Børnene var langt mere velfungerende, end man skulle tro. Vi mødte ikke en flok kuede, spolerede mennesker, men de var nok lidt uvidende om banale ting, som andre børn på deres alder vidste alt om.

Det må aldrig ske igen
Frank og Ann nåede i alt at være plejeforældre i 15 år, inden de stoppede for nylig. Ifølge ægteparret har det også været en hjertesag hele vejen – ikke mindst med de vanrøgtede børn fra Serritslev-huset, som for længst er blevet jævnet med jorden.

- Det var hårdere at skulle aflevere dem, end da de kom hertil. Man kan ikke undgå at blive følelsesmæssigt involveret. Der opstår altid et tomrum, men den her oplevelse var selvfølgelig speciel, lyder det samstemmende fra Ann og Frank.

Ann, der for første og eneste gang i sin tid som plejemor måtte opsøge psykologhjælp efter samværet med Brønderslev-børnene, fortsætter:

- Jeg mener stadig, at børnene burde være blevet sammen. Om ikke her, hvor der var nogle praktiske og professionelle udfordringer, så måske et andet sted.

De første fire i søskendeflokken på ni flyttede i slutningen af april, mens de sidste fire fulgte efter i juni 2010, hvor de blev spredt på forskellige institutioner og hos en ny plejefamilie for tre af børnene. Den næstældste, drengen M. på dengang 19 år, blev som den eneste hos Frank og Ann i yderligere knap to år.

- Alle begår fejl, også plejeforældre og kommuner. Læren af den her sag må så bare være, at det aldrig må ske igen, siger Frank.

Læs i EKSTRA, hvordan børnene har det i dag fem år efter den chokerende sag om vold, vanrøgt og misbrug.

Ægteparret Frank og Ann Zenas oplevede på tætteste hold, hvordan ni børn fra den berygtede Brønderslev-sag var blevet vanrøgtet og misbrugt. Zenas-parret var akut-plejeforældre for hele børneflokken i de første måneder efter, at børnenes forældre var blevet anholdt og fængslet i en af de forfærdeligste sager af sin art i dansk kriminalhistorie. Foto René Schütze Krimi Plejeforældre fem år efter Brønderslev-sagen: Børnene lugtede af død og råddenskab