Video afslører: Ingen sikkerhed under cirkusartistens dødsfald

Chokerende billeder viser øjeblikket, hvor en artist i verdens største cirkus, Cirque du Soleil, falder i døden. ADVARSEL: Voldsomme billeder

Advarsel: Videoen indeholder voldsomme billeder. Video: Privat

Cirkusartisten Yann Arnaud døde lørdag aften under en cirkusforestilling i Tampa, da han mistede grebet om det reb, han hang i flere meter oppe i luften

Ulykken fandt sted, da 38-årige Yann Arnaud faldt ned under showet Volta. Den franske performancekunstner døde efterfølgende af sine kvæstelser på et nærtliggende hospital.

Yann Arnaud havde optrådt i Cirque du Soleil-shows i 15 år og blev anset for at være en af cirkussets mest erfarne artister. Det fortæller administrerende direktør i Cirque du Soleil Daniel Lamarre.

Yann Arnauds død er det tredje dødsfald i Cirque du Soleils 34 år.

- Det er skrækkeligt, når sådan noget sker. Både for dem, der har været øjenvidner, for cirkusset og familien, siger Klaus Jochumsen, der i 24 år har været turnéchef hos Cirkus Arena.

Vi ville lade ham gøre det
Ligeledes forklarer turnédirektøren, at artisterne generelt er meget forsigtige og omhyggelige med deres rekvisitter. Men når det kommer til sikkerhed, er artisterne ikke underlagt samme generelle krav og regler.

- For få år siden vedtog Folketingetsbeskæftigelsesudvalg, at artister (cirkusartister, red.) ikke er omfattet af arbejdsmiljøloven. Det betyder, at man ikke kan stille de samme krav til en artist, som man kan til en teltarbejder eller murersvend.

Trods den tragiske episode, synes Klaus Jochumsen ikke, at der skal strammes på sikkerheden.

- Der er jo en risiko forbundet med alting. Og generelt laver vi jo cirkus for at underholde andre mennesker. Ikke for at folk skal omkomme, siger han.

- Men det er farlige og halsbrækkende numre artisterne laver, men man skal huske på, at mange af dem er fra familier, hvor de har gjort det i tre-fire generationer, forklarer turnedirektøren.

Hos Cirkus Arena ville og vil man fremtidigt heller ikke have problemer med at lade artister udføre lignende opvisninger.

- Ja, det ville vi (lade en artist optræde i de højder uden sikkerhedswire). Det er artisten selv der afgør sikkerhedsniveauet - han er en selvstændig kunstner. Vi har flere gange for eksempel hyret et knivkasternummer, numre med økser og knive. Hvordan sikrer man sig mod deres numre? Eller en kanonkonge, der bliver skudt ud af et rør? spørger han retorisk.