Video indsamlet i ubådssag

Videoovervågning og videomateriale indsamlet i ubådssag - politiet vil stadig gerne have henvendelser i sagen, hvor Kim Wall døde omborg på ubåden Nautilus

Refshaleøen, som ubåden Nautilus stævnede ud fra på den sejlads, som blev fatal.  Foto: Stine Tidsvilde
Refshaleøen, som ubåden Nautilus stævnede ud fra på den sejlads, som blev fatal. Foto: Stine Tidsvilde

Ved du noget? Send os en sms/mms til 1224 (alm. takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.

Københavns Politi har fået omkring 700 henvendelser i forbindelse med efterforskningen af drabet på den 30-årige svenske journalist Kim Wall.

Ubådsbygger og iværksætter Peter Madsen, som torsdag den 10. august stævnede ud med journalisten fra Refshaleøen på ubåden Nautilus, er mistænkt og varetægtsfængslet i sagen, som har sendt rystelser verden rundt.

Ekstra Bladet har de forgangne dage været på Refshaleøen, hvor Raketmadsens Rumlaboratorium ligger, og hvor Peter Madsen i årevis har været en kendt og populær skikkelse.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger har flere erhvervsdrivende på øen haft besøg af politiet, som har spurgt til Peter Madsens færden op til den fatale sejltur for knap tre uger siden. Flere har desuden udleveret videoovervågning.

En række personer har, ifølge Ekstra Bladets oplysninger, lagt mærke til Peter Madsen i timerne op til afgangen fra Refshaleøen og fortalt politiet om den 46-årige iværksætters adfærd.

Jens Møller, vicepolitiinspektør i Københavns Politi bekræfter, at de har modtaget en masse videomateriale.

- Det er både videooptagelser og videoovervågning. Det kigger vi selvfølgelig igennem. Og vi vil stadig gerne have flere henvendelser, siger han.

Peter Madsen er sigtet for drab på Kim Wall, men nægter sig skyldig. Her er han på vej væk, efter han blev undersøgt på Retsmedicinsk Institut. Foto: Kenneth Meyer
Peter Madsen er sigtet for drab på Kim Wall, men nægter sig skyldig. Her er han på vej væk, efter han blev undersøgt på Retsmedicinsk Institut. Foto: Kenneth Meyer

Hvad skete der før sejlads?
Refshaleøen i Københavns Havn, der i 124 år var hjemsted for skibsværftet Burmeister & Wain, har i årevis været i rivende udvikling og huser nu bl.a. række virksomheder som restauranter, gallerier, strandbarer, ejendomsselskab og lagerbygninger, ligesom flere bor langs kajen i deres husbåde.

Peter Madsen er sigtet for drab på Kim Wall, men nægter sig skyldig. Her beskriver han i et uddrag fra en minidokumentar, hvor helt alene, han føler sig i en ubåd. (Foto/redigering: Copenhagen Suborbitals/Mikkel Cramon)

Cyklede til og fra øen
En tidligere ven, som har kendt Peter Madsen i omkring ti år, men ikke ønsker sit navn frem i forbindelse med ubådskaptajnen, fortæller, at han så ham og ubåden før sejladsen - han mener ikke at have set Kim Wall i området.

Ifølge ham cyklede Peter Madsen fra Christianshavn til Refshaleøen og var ’svær kontaktbar’. De to havde ikke kontakt, men vennen insisterede heller ikke på at hilse på Peter Madsen, som tilsyneladende talte i telefon.

- Han har sådan en boble rundt om sig, der siger ’kontakt mig ikke, jeg er i min egen verden, lad mig være’. Det kan også være, han talte med sig selv. Men det så ud som om, der var en samtale, siger manden, som uddyber, at Peter Madsens adfærd var som så mange gange før.

Vidner så Kim og Peter Madsen timer før afgang

Manden har aldrig været ude at sejle med 'UC3 Nautilus', men en af Peter Madsens tidligere ubåde. Vennen fortæller, at han på ingen måde kan få det, som politiet mistænker Peter Madsen for at have udsat Kim Wall for, til at stemme overens med den 'geniale, dybt dedikerede, omend koleriske' iværksætter, som han i årevis havde bl.a. politiske og filosofiske samtaler med.

- For den rationelle Peter, jeg også kender, som kan lave beregninger og tage ansvar for folks sikkerhed i forhold til at tage folk med ned (i ubåden, red.) og tage ansvar for deres sikkerhed i hans konstruktion, giver ingen mening i forhold til det, der er sket nu.

Madsens tidligere raket-ven: Vi savner ham absolut ikke

- Hele det ansvarlighedsled er også udtryk for en slags empati – godt nok teknisk empati, tilføjer vennen, som aldrig har været utryg ved at sejle med Peter Madsen, som ifølge den forhenværende ven nu har sat hele sit projekt over styr.

Raketmadsens skilt forsvundet
Hangaren, hvor Peter Madsen har brugt timer og atter timer på sine projekter, står stadig. Ved siden af troner skibet The Ship of Fools, mens en række remedier, som synes at være en del af rumlaboratoriets inventar, ligger på grunden.

Nogen har dog nu pillet skiltet med teksten ’Raketmadsen’s Rumlaboratorium’ ned. Om nedrivningen af skiltet siger en ung mand i kedeldragt, som er i gang med at bære ting ud af hangaren og ind i en hvid varevogn, vredt:

’Det kan du selv tænke dig til’.

Et skilt med teksten 'Raketmadsen's Rumlaboratorium' er nu blevet fjernet fra værkstedet. Foto: Christina Ehrenskjöld
Et skilt med teksten 'Raketmadsen's Rumlaboratorium' er nu blevet fjernet fra værkstedet. Foto: Christina Ehrenskjöld
 

Fra nabobygningen – et actioncenter, som danner ramme om f.eks. paintball og i lørdags også en polterabend – strømmede det ud med glade gæster, der ladede deres vand rundt om og op ad raketlaboratoriet.

Peter Madsen er sigtet for drab på Kim Wall og usømmelig omgang med lig, men nægter sig skyldig.

Ved du noget? Send os en sms/mms til 1224 (alm. takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.