Vidne: Drabstiltalt bad mig sende Hedigas hævekort til Tyrkiet

Hediga Morads kreditkort blev forsøgt brugt i Tyrkiet flere måneder efter, at den 34-årige mor til to forsvandt

34-årige Hediga Morad er blevet myrdet, mener politiet - selvom det endnu ikke er lykkedes at finde hendes lig. Privatfoto
34-årige Hediga Morad er blevet myrdet, mener politiet - selvom det endnu ikke er lykkedes at finde hendes lig. Privatfoto

Retten i Nykøbing Falster (Ekstra Bladet): I dagene efter Hediga Morads forsvinden ringede hendes 41-årige eksmand Helil Meme angiveligt til en ven og bad om en tjeneste:

Han ekskones Master Card skulle køres til Kiel i Tyskland, hvorefter det med tiden skulle sendes til Tyrkiet.

Hedigas hemmelige kæreste: Hvis du tager afsted, kommer du ikke hjem igen

Det fortalte vennen, som i dag aflagde forklaring i den usædvanlige drabssag uden lig, hvor Hediga Morads eksmand sidder tiltalt.

Den unge kvinde forsvandt sporløst 9. oktober 2015, kort efter at hun havde afleveret sine to børn på efterårsferie hos sin eksmand i Vordingborg.

Det er politiets teori, at hun der blev slået ihjel af sin eksmand. Den 41-årige nægter sig skylig.

Det indkaldte vidne kunne i dag fortælle, hvordan den tiltalte eksmand kørte til Kiel med kvindens Master Card blot tre dage efter Hediga Morads forsvinden.

Drabstiltalt: Hediga kan være i Syrien

- Jeg skulle køre med og på vejen fortalte han mig, at politiet havde talt med ham, fordi hans kone var taget til Syrien, og at politiet desuden havde fundet ud af, at familien levede på en falsk identitet i Danmark, forklarede vidnet, som ligesom sagens tiltalte og den formodede dræbte kvinde også er syrer, og derfor måtte vidne gennem en arabisk tolk.

Helil Meme er tiltalt for drabet på sin ekskone Hediga Morad. Han nægter sig skyldig. Foto: Bitsch/Politi
Helil Meme er tiltalt for drabet på sin ekskone Hediga Morad. Han nægter sig skyldig. Foto: Bitsch/Politi

Skulle bevise, at Hediga var i Syrien
Under sin forklaring måtte vidnet flere gange tage sig betænkningstid, inden han kunne svare på anklager Anne Marie Finks mange spørgsmål.

Anklageren dokumenterede blandt andet for retten, hvordan vidnet under en afhøring tidligere har fortalt til politiet, at Helil Meme bad om, at bankkortet skulle sende til Tyrkiet og videre til Syrien, så hustruen kunne få det, og så det kunne bevise, at hun var i Syrien. 

- Har du sagt sådan til politiet?, spurgte anklageren efterfølgende.

- Det husker jeg ikke længere, om han virkelig har sagt. Det er meget lang tid siden, og jeg har mine egne problemer, sagde vidnet, som heller ikke kunne give en forklaring på, hvorfor han gik med til at sende Hediga Morads Master Card ud af landet.

- Sådan nogle ting spørger man ikke ind til i min kultur. Men Helil har hjulpet mig, da jeg kom til Danmark, og derfor hjalp jeg også ham,forklarede vidnet.

Drabstiltalt: Jeg kørte Hedigas kreditkort ud af landet

Måske begravet ved Møns Klint
Under afhøringen kom det frem, at de to mænd også indgik en økonomisk aftale i forbindelse med forsendelsen af Hediga Morads Master Card. Ifølge vidnet lovede den drabstiltalte, at han ville betale for alle udgifter i forbindelse med turen til Kiel og den videre fragt af kortet til Syrien, hvis den unge ven ville hjælpe.

- Jeg skulle sende kortet til en ven i Tyrkiet, som skulle vente på, at en anden ville hente det. Og hvis Helil pludselig ikke kunne svarede mig og jeg ikke fik mine penge, så skulle jeg bare bede min ven i Tyrkiet om at hæve penge på kortet, forklarede vidnet.

Ifølge politiet blev der to måneder efter Hediga Morads forsvinden forsøgt hævet på Hediga Morads Master Card i Tyrkiet. Men kortet har siden kvindens forsvinden været spærret.

Politiet fandt grav i eftersøgningen af mor til to

Det er politiet teori, at kvinden blev dræbt allerede om eftermiddagen 10. oktober, og at hun formentlig er blevet skaffet af vejen et sted ved Møns Klint af sin eksmand.

I stedet har den tiltalte Helil Meme fortalt til retten, at hans kone frivilligt forlod sine to børn og livet i Danmark for at tage tilbage til Syrien.

- Hun har forladt os før på den måde, har den 41-årige mand forklaret til retten.

Drabssagen er berammet til syv retsdage med forventet dom i slutningen af Januar.