Annonce:
Annonce:

Vidne: Hvis søfolkene var ansat hos Mærsk, var de kommet hurtigt hjem

Jørgen Ejbøl fra JP/Politikens Hus er formand for kendt sikkerhedsfirma. Han forstår ikke, at gidsel-krisen tog så lang tid

Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn kræver hver en halv million kr. i erstatning af Ekstra Bladet for omtalen af gidselsagen. (Foto: Jens Dresling/Polfoto)
Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn kræver hver en halv million kr. i erstatning af Ekstra Bladet for omtalen af gidselsagen. (Foto: Jens Dresling/Polfoto)
Annonce:
Følg Krimi

 

Københavns Byret, Ekstra Bladet:

Hvis Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez havde været søfolk hos Mærsk, så var de kommet hjem fra Somalia meget hurtigere.

Det sagde Jørgen Ejbøl, der var formand for bestyrelsen for JP/Politikens Hus, da Ekstra Bladets kampagne for løsladelse af gidslerne kørte for fuldt tryk, da han i dag vidnede i Københavns Byret.

Jørgen Ejbøl, der i dag er næstformand for bestyrelsen, undrede sig over, at gidseltagningen havde varet over 500 dage, da Ekstra Bladet startede kampagnen 'Skal Søren og Eddy rådne op i Somalia?'.

- Det var en nødvendig kampagne, fordi de to søfolk havde siddet alt for lang tid. Ekstra Bladet handlede ansvarligt, men det kan man jo altid drage i tvivl efterfølgende, når først sagen er endt lykkeligt, sagde Jørgen Ejbøl.

Annonce:

- En enkel sag at løse
Han er også formand for sikkerhedsfirmaet 'Guardian', der har stor erfaring i at håndtere gidselsager:

- En 'normal' gidselsag er løst på 8-14 dage, og gidselsagen i Somalia var enkel at løse på den måde, at det udelukkende drejede sig om penge - om at finde frem til et beløb, som man var enige om, sagde Jørgen Ejbøl, der med sin vidneforklaring indirekte kritiserede den måde, som rederiet ShipCraft og forhandlerne håndterede gidselsagen på.

Eddy: Kampagne kostede os et halvt år mere i Somalia

'Søfartens Ledere' har på vegne af Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez også sagsøgt Ekstra Bladets ejer og udgiver JP/Politikens Hus, men Jørgen Ejbøl afviser, at udgiverne har noget ansvar for gidselkampagnen.

Ekstra Bladets kampagne blev aldrig diskuteret internt i bestyrelsen, og Jørgen Ejbøl drøftede eller rådgav heller aldrig chefredaktør Poul Madsen.

Annonce:

- Vi har ikke udgiver-ansvar her i landet. De ansvarshavende chefredaktører er alene ansvarlige for indholdet af de enkelte udgivelser, og bestyrelsen blander sig ikke i indholdet, sagde Jørgen Ejbøl.

- Hvis der blev indført udgiver-ansvar, så skulle alle indholdsmæssige beslutninger forelægges bestyrelsen, og så ville vi ikke længere have en fri presse, sagde han.

Det er som Hjallerup Marked
- Gidselsager er som 'Hjallerup Marked'. Piraternes pris går og og ned, og så finder man et beløb, som man er enige om. Som læser af Ekstra Bladet kan man undre sig over, at gidselsagen skulle tage så lang tid, når den udelukkende handlede om penge

Gidsel: - Piraterne tvang mig til at spille døende

Jørgen Ejbøl fortalte, at Ekstra Bladet i forbindelse med gidseltagningen af freelance-fotografen Daniel Rye, der var gidsel hos Islamisk Stat i Syrien i 398 dage, ligesom øvrige medier tav om gidseltagningen, fordi Islamisk Stat havde truet med, at hvis sagen kom frem i offentligheden, ville gidslet blive henrettet.

Annonce:

Ekstra Bladet udviste meget stor ansvarlighed på alle leder og kanter, sagde Jørgen Ejbøl, der afviste, at han har magt til at 'lægge låg på Poul Madsen':

- Jeg ved ikke om andre kan, men jeg kan ikke, sagde Jørgen Ejbøl.

Han afviste advokat Heidi Steen Jensens påstand om, at Ekstra Bladet i Søren og Eddy-sagen drev 'hensynsløs sensationsjournalistik'.

- Det er slet ikke et billede, jeg kan genkende, sagde den tidligere bestyrelsesformand.

- Ekstra Bladet gjorde et stort arbejde, som ingen andre ville påtage sig, sagde Jørgen Ejbøl.

- Det var hjælpsomt og rigtigt, at få gidslerne hjem.

Eddy og Sørens advokat: Rederiet gjorde ikke nok for at få dem løsladt

Også den nuværende formand for bestyrelsen Lars Munch blev afhørt i byretten i dag, hvor advokat Heidi Steen Jensen spurgte, om kampagnen havde haft nogen betydning for Ekstra Bladets økonomi?

Annonce:

Ingen sager flytter oplag i dag
Det afviste Lars Munch: - Der er ingen enkeltsager, der flytter oplag eller trafik på nettet varigt. Det er mange år siden, man kunne rykke på oplaget. Det er klart, at oplaget har været faldende gennem 20 år. Det kompenseres så til en vis grad gennem flere digitale læsere.

Ekstra Bladet udgav også en E-bog om gidselsagen: - Den har solgt bekymrede lidt og i øvrigt så skulle et eventuelt overskud gå til gidslerne, sagde Lars Munch.

Søren og Eddy kræver en million kr. af Ekstra Bladet

Bestyrelsesformanden mente, at Ekstra Bladets kampagne viste Ekstra Bladet, når avisen er bedst, nemlig når man tager de svages side:

- Ekstra Bladet tog en sag op, hvor to mennesker var glemt i Somalia, sagde Lars Munch.

Retssagen fortsætter torsdag eftermiddag med afhøring af chefredaktør Poul Madsen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: