Vidne om bord på lastskib: Ubåden var tæt på kollision

Peter Madsen er ud over de groveste anklager om drab, anden kønslig omgang end samleje og partering tiltalt for at have sejlet hensynsløst med sin 33 tons tunge ubåd med nærliggende risiko for kollision og fare for mandskabet på skibet

Siden anholdelsen har Peter Madsen flere gange ændret sin forklaring på hvad der skete ombord på ubåden. Få et overblik over hvad han har fortalt politiet her. Grafik/video: Mikkel Lund/Mikkel Cramon

Det var midt om natten, da Peter Madsens ubåd UC3 Nautilus krydsede lastskibet Ternvags rute omkring 30 meter foran skibet i Drogden gravede rende, ifølge anklageskriftet med nærliggende risiko for kollision og fare for mandskabet på Ternvags liv og førlighed.

Ekstra Bladet har talt med en fra besætningen på Ternvag, der fortalte om oplevelsen allerede to dage efter, ubåden blev fundet.

Han husker stadig tydeligt mødet med ubåden.

- Første reaktion var, at det var meget mærkeligt at se en ubåd krydse ruten på den måde midt om natten, især uden lanterner. Vi talte en del om det om morgenen dagen efter og grinte af, at vi så ubåden, der sank. Så skrev vi en mail til Aftonbladet. Det var, inden nogen vidste, at Kim Wall var forsvundet. Efter det lo vi ikke mere, siger han til Ekstra Bladet, efter anklageskriftet er offentliggjort.

Her er han ud over de groveste anklager om drab, anden kønslig omgang end samleje og partering tiltalt for straffelovens §252 ved at have sejlet hensynsløst med sin 33 tons tunge ubåd med nærliggende risiko for kollision og fare for mandskabet på skibet.

Tænkte russisk ubåd
Det mener ubådskaptajnen dog ikke er tilfældet.

- Han nægter overtrædelse af straffelovens § 252, fordi der ikke har været nogle personer, som har været i fare. Der skal være en konkret fare, og det er vores opfattelse, at det har der bestemt ikke været på den måde, han har sejlet den pågældende nat, siger Peter Madsens forsvarer.

Ifølge anklageskriftet havde han ikke monteret lanterner på ubåd, ligesom han i forbindelse med sejladsen i trafikeret farvand blandt andet om natten undlod at sikre behørig brovagt og udkig.

Foto: deadlinepress.dk
Foto: deadlinepress.dk
 

Besætningsmedlemmet har tidligere fortalt, at ubåden var helt mørkelagt, og at han kun så den takket være måneskinnet, hvilket besætningsmedlemmet reagerede skarpt mod det.

– Jeg tænkte på spion-ubåde fra Putin, men de er nok smartere end at at sejle i overfladen, har han tidligere sagt til Aftonbladet.

- Oplevede du, at det var en farlig situation?

- Ja, det var ekstremt farligt. Det var ikke langt fra en kollision, og det havde ikke været godt. Det er dårligt sømandskab, men den del virkede Madsen ikke til at være interesseret i, siger han.

- Hvad siger du til, at der nu er rejst tiltale for den del?

- Helt ærligt så føles det irrelevant med tanke på, hvad han har gjort mod Kim Wall. Der skete ingenting, men jeg håber, at han får så lang en straf som muligt, og kan det hjælpe til det, så er det bare godt, siger besætningsmedlemmet, der ikke ønsker at stå frem med navn.

Hans beskrivelse få dage efter ubåden blev lokaliseret stemmer dog overens med det, der nu fremgår af anklageskriftet.

Han gav sine oplysninger videre til dansk politi, men er ikke blevet bedt om at møde op for at vidne i sagen.

Anklager: Peter Madsens grusomme plan

Alt om sagen: Her er Peter Madsens vilde liv

Foto: Niels Hougaard/Polfoto
Foto: Niels Hougaard/Polfoto