Vidne om knivdrama i københavnsk moske: Politiet fik ingen hjælp

Et vidne i moskeen i Rovsingsgade i København siger, at nogle unge forsøgte at hjælpe kniv-manden mod politiet

- Der har nok været 70-100 mennesker på vej ud ad moskeen, da jeg kørte forbi. Der stod også mange mennesker omkring politibilerne og kiggede, ligesom trafikken i den ene retning næsten var spærret, fordi politiet holdt ude på vejen, siger Caterina Andersen, der var på vej hjem med bussen 4A, da hun kom forbi moskeen, fortæller øjenvidnet Caterina Andersen til Ekstra Bladet. Arkivfoto: /ritzau/Ditte Valente
- Der har nok været 70-100 mennesker på vej ud ad moskeen, da jeg kørte forbi. Der stod også mange mennesker omkring politibilerne og kiggede, ligesom trafikken i den ene retning næsten var spærret, fordi politiet holdt ude på vejen, siger Caterina Andersen, der var på vej hjem med bussen 4A, da hun kom forbi moskeen, fortæller øjenvidnet Caterina Andersen til Ekstra Bladet. Arkivfoto: /ritzau/Ditte Valente
Følg Krimi

Fredag eftermiddag ved 15-tiden rykkede en stor politistyrke ud til Københavns Stormoské på Rovsingsgade på Nørrebro.

Stor politiaktion i københavnsk moske

Det viser sig, at en tilsyneladende psykisk syg mand teede sig aldeles upassende og truende midt under fredagsbønnen.

Ekstra Bladet har bedt en af tilstedeværende muslimer give sin version af, hvad der skete.

- Gerningsmanden kom omkring kl. 14.30 spadserende ind i moskeen midt under fredagsbønnen, hvor imamen talte om vigtigheden af ramadan – om, hvor vigtigt det er at faste - og hvor vigtigt det er, at forstå budskaberne med ramadan, forklarer øjenvidnet, en familiefar, som ønsker at være anonym.

Han fortæller, at vedkommende satte sig ned blandt de øvrige bedende oppe foran - nærmest imamen.

- Men pludselig rejste han sig op og smed sin jakke på et aircondition-anlæg. Det er ikke god skik at rejse sig under en fredagsbøn, så en person i moskeen signalerede, at han skulle sætte sig ned.

Kontroversiel Københavner-moske fik hemmelige millioner

Det fik ifølge vidnet manden til at blive truende over for den mand, som forsøgte at sætte skik på ham.

Fremviste stor kniv
- Han trak sin trøje op og viste ham en stor kniv, der var placeret i en hjemmelavet anordning. Samtidig truede han - ved at føre en hånd for sin hals – med at vedkommende skulle halshugges. Det var klart en dødstrussel. Helt klart, siger vidnet, som vurderer, at han bliver upopulær i muslimske kredse, hvis han fortæller om hændelsen.

Derfor ønsker han at være anonym.

Nu forlod en mand moskeen for at alarmere politiet, mens imamen fortsatte sin prædiken.

I de første minutter var det udelukkende de bedende forrest i moskeen, som opdagede den truende mand, vurderer vidnet.

Vantro stikkere
- Men pludselig begyndte han at tale højt og gå i rette med det, som imamen sagde, hvilket selvfølgelig er helt uhørt og totalt chokerende. Han talte både dansk og perfekt arabisk: Han påstod, at moskeen var fyldt med vantro stikkere. Han udbrød, at han var klar til at slå alle ihjel. Samtidig løftede han op i trøjen for at signalere, at det skulle ske med den lange kniv.

Ifølge vidnet fik manden nu besked på at holde sin kæft.

- Man han fortsatte med at stå deroppe og være truende med sit våben. Nogle var bange, andre var bare vrede. En anden person løb nu ud for at ringe til politiet, som endnu ikke var dukket op selv om der var gået en del minutter siden gerningsmanden ankom, siger vidnet.

Tragikomisk fortsættelse
Vidnet fortæller, at imamen fortsatte sin fredagsbøn på trods af, at en mand stod og forsøgte at jage skræk i livet på publikum.

Det virkede tragikomisk, at bønnen ikke blev afbrudt. Den forsatte som om intet var hændt.

- Nu gik manden mod moskeens udgang, hvor han begyndte at skifte tøj, hvilket i allerhøjeste grad er upassende i en moske – og i øvrigt også besynderligt i en situation, hvor han har signaleret, at han er parat til at kæmpe. I sådan en situation begynder man ikke at skifte tøj. Der stod det klart, at han var meget psykisk syg.

Frygtede attentat
Mens han skiftede tøj stod han ifølge vidnet og spredte endnu flere ringeagtsytringer mod moskeen og de fremmødte.

- Vi var alle vantro, sagde han mens han stod i undertrøje. Han sagde, at vi skulle have samme tur som folk i en moske, han forinden havde besøgt, så det fik mig til at frygte, at han havde begået et attentat mod en anden moske. Omsider kom politiet og truede med at give ham peberspray, hvis ikke han lystrede.

Truede betjente
- De lagde ham i håndjern og fjernede kniven. Han beskyldte nu politiet for at holde med de vantro. Han truede med at slå deres (betjentenes, red.) familier ihjel og sprænge hele moskeen i luften. Han sagde, at de (betjentene, red) ville få den samme tur, som den Omar gav, siger vidnet med henvisning til terroristen Omar Abdel Hamid El-Hussein, som 15. februar 2015 i København dræbte Finn Nørgaard, Dan Uzan, samt sårede seks politifolk.

- Politiet har oplyst, at der var tale om en dansk mand, men du har oplyst, at han talte arabisk. Hvad var hans baggrund?

- Han var dansk-araber på omkring 30 år. Næsten to meter høj: Altså dansker med anden etnisk baggrund. Han talte både godt dansk og godt arabisk.

Vidne: Unge advarede ham mod politiet
- Er han kendt på Nørrebro?

- Nej. Nogen påstod, at han var fra Hizb ut-Tahrir, men andre sagde, at det var han slet ikke dannet nok til at være. Men hør her: Nogle helt fucked-up unge mennesker forsøgte inden politiet ankom, at advare gerningsmanden om, at politiet var på vej. Sikke da nogle idioter, at de står og forsøger at hjælpe en person, som truede med at myrde os alle – inklusiv disse unge fjolsers egne familier. Der er tale om uintelligente mennesker, som tror, det handler om, at muslimer skal stå sammen mod Danmark og danske autoriteter – her politiet. Det er sådan nogle typer, som føler sig mere knyttet til sådan en iditiot (Knivmanden, red.) – end de gør til politiet, der kommer for at hjælpe, vurder vidnet.

- Tænk sig; nogen i moskeen advarede kniv-manden mod politiet?

- Ja, nogle 18-20-årige mænd. Måske lidt ældre. De er helt blæst. Det er sådan nogle typer, der ikke har forældre til at opdrage dem.

- Var der andre i moskeen, som ikke bifaldt politiets arbejde?

- Ja, desværre. Den mand, som indledningsvist blev truet af knivmanden oppe foran, ville ikke afgive forklaring til politiet. Jeg er noget chokeret over, at der manglede opbakning til politiets arbejde. Det vel at mærke politifolk, som kommer og risikerer livet ved at pacificere en galning med en slagterkniv. Han er sådan en type, som man kan sammenligne med de psykopater, som går amok og myrder i London. Ingen i moskeen ville hjælpe politiet. Det var mit indtryk, men jeg kan have gået glip af noget, erkender vidnet.

Jesper Beuschel, politikommissær, Københavns Politi, forklarer, at han ikke kender til at politiet blev modarbejdet.

- Vi fremstiller den pågældende i morgen lørdag med henblik på varetægtsfængsling. For vi vurderer, at der er begået en straffelovsovertrædelse: Trusler.

Han fortæller, at den sigtede er kendt af politiet i forvejen.

Der har fredag ikke været muligt for Ekstra Bladet at få telefonisk kontakt med moskeens ledelse for en kommentar.

Så vild er den nye moske

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller