Vidne: Tiltalt syrienkriger bestilte brandstiftelse

For 3000 kroner blev en ung mand fra lokalområdet hyret af Hamza Cakan til at brænde et rivaliserende pizzaria ned, fortæller vidne

24-årige Hamza Cakan, tidligere kendt som Enes Cifti, er tiltalt for at have rejst til syrien og kæmpet for Islamisk Stat. Foto: AP
24-årige Hamza Cakan, tidligere kendt som Enes Cifti, er tiltalt for at have rejst til syrien og kæmpet for Islamisk Stat. Foto: AP

Retten i Glostrup (Ekstra Bladet): For en hyre på 3000 kroner betalte den formodede syrienkriger Hamza Cakan angiveligt en bekendt for at brænde et pizzaria på Vestegnen ned til grunden.

Det kom frem under dagens vidneforklaring fra det udbrændte pizzariaes ejer, en middelaldrende tyrkisk mand.

24-årige Hamza Cakan, der tidligere hed Enes Cifti, er tiltalt for at have ladt sig hverve af Islamisk Stat, men derudover har anklagemyndigheden tiltalt dansk-tyrkeren for en række tilfælde af trusler, afpresning og brandstiftelse, som i dag gennemgås ved retten i Glostrup.

Ifølge anklager Nathalie Lindberg skulle pizzariaet i Tune Bycenter tæt ved Greve brændes ned, fordi Hamza Cakan ville have pizzamarkedet for sig selv.

Vidne: Tiltalt syrienkriger indkrævede gæld med sabel

Vi var gode venner
Brandstiftelsen skete 15. august 2014 og en uge før, at bycenteret skulle holde et såkaldt 'open by night'- event.

- Det var en vigtig aften at holde åbent på, fordi der var udsigter til en god omsætning, forklarede ejeren af det udbrændte pizzaria til retten i Glostrup. Han vurderede, at der på den aften ville komme mellem 2-3000 mennesker.

Selv forklarede vidnet, at han i starten ikke troede, at det var den 24-årige Hamza Cakan, tidligere kendt som Enes Ciftci, som stod bag afbrændingen. De to havde tvært imod et godt indbyrdes forhold, fordi de begge drev pizzaria i lokalområdet.

- Vi lånte til hinanden, hvis vi f.eks. manglede nogle ting i butikken, forklarede vidnet.

Sagen om brandstiftelse blev i første omgang henlagt af politiet, og derfor besluttede pizzaria-ejeren i stedet at undersøge sagen selv. Det ledte ham på sporet af den 24-årige nu formodede syrienkriger.

- Der gik snak om, at han havde betalt en for at gøre det, forklarede vidnet, som efterfølgende opsøgte en ung mand, som indrømmede at han var blevet betalt 3000 kroner for at hælde benzin udover pizzariaet og antænde det. Han har senere fået en dom for afbrændingen ved en separat sag.

Selv nægter den 24-årige Hamza Cakan sig skyldig i at have bestilt brandstiftelsen.

Den tiltaltes eget pizzaria har dagen igennem været omdrejningspunktet i flere af de ulovlige forhold, som anklagemyndigheden tiltaler dansk-tyrkeren for.

Anklage: Tiltalt syrienkriger hyldede Omar

Rejste til Syrien i 2013
Tidligere i dag fortalte et andet vidne, hvordan han i februar 2014 angiveligt var blevet truet af den 24-årige tiltalte til at tilbagebetale noget af en gæld på 19.000 kr. Gælden havde vidnet oparbejdet ved at spise på klods i den tiltaltes pizzaria.

24-årige Hamza Cakan er hovedpersonen i den første danske retssag mod en formodet syrienkriger. Hans formodede tilknytning til Islamisk Stat vil blive gennemgået på sagens tredje retsmøde, men af anklageskriftet fremgår det, at den 24-årige mindst en gang har været i Syrien for at kæmpe i 2013.

Han blev anholdt 18. marts sidste år i Københavns Lufthavn, hvor han ifølge anklagemyndigheden igen var på vej til Syrien.

Terrorsagen mod den 24-årige Hamza Cakan kan danne præcedens for retsforfølgelsen af 13 andre formodede syrienkrigere, som i øjeblikket enten sidder varetægtsfængslet eller er fængslet in absentia.

Næste retsmøde er tirsdag 17. maj.

 

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.