Vidne: Tiltalt syrienkriger indkrævede gæld med sabel

Med trusler om tæv med en sabel indkrævede 24-årige Hamza Cakan ifølge vidne en gæld på 19.000 kroner

I fire måneder var en 24-årig dansk-tyrker medlem af Islamisk Stat, mener anklagemyndigheden. Han blev anholdt i marts sidste år, da han igen forsøgte at rejse til Syrien.
I fire måneder var en 24-årig dansk-tyrker medlem af Islamisk Stat, mener anklagemyndigheden. Han blev anholdt i marts sidste år, da han igen forsøgte at rejse til Syrien.

Retten i Glostrup (Ekstra Bladet): En ældre, svagelig mand i kørestol afgav i dag forklaring for retten i en sag, hvor 24-årige Hamza Cakan blandt andet er tiltalt for at lade sig hverve af Islamisk Stat.

Ifølge vidnet blev han i februar 2014 truet med hug med en sabel af den formodede syrienkriger, fordi vidnet skyldte den 24-årige 19.000 kroner. Gælden havde vidnet ifølge egen forklaring oparbejdet som flittig kunde på Hamza Cakans pizzaria i Tune tæt på Greve, hvor han i længere tid havde købt mad på klods.

24-årige Hamza Cakan er hovedpersonen i den første danske retssag mod en formodet syrienkriger. Men dagen i dag, som er sagens allerførste retsmøde, skal dog i stedet bruges på en lang række andre forhold, som den 24-årige dansk-tyrker også er tiltalt i.

Anklage: Tiltalt syrienkriger hyldede Omar

Blandt andet truslerne mod det ældre vidne, hvor 24-årige Hamza Cakan er tiltalt for at have presset vidnet til at udlevere sit mastercard. I en periode på flere måneder blev der efterfølgende hævet ikke mindre end 12.200 kroner ved syv forskellige lejligheder.

- Jeg lærte ham at kende gennem pizzeriaet, hvor han bragte mad ud til mig, forklarede vidnet i til retten.

- Han var meget flink i starten, men en dag ville han have mit mastercard for at hæve nogle penge. Og jeg blev nødt til at give ham kortet, for jeg var bange for ham, forklarede den ældre mand, som flere gange vævede lidt rundt i sin forklaring.

- Jeg husker ikke så godt.

Anklagemyndigheden viste senere en video optaget med en mobiltelefon, hvor vidnet og den 24-årige tiltalte sidder sammen i en bil. De to diskuterer på optagelserne vidnets gæld til den tiltalte.

- For fanden Poul, jeg har lyst til at skære dig i småstykker og lægge dig i en fryser på grund af min vrede, lyder det fra Hamza Cakan i videoen, som også truer med at skære i vidnets ekskone og kat.

14 syrien-krigere fængslet: Nu skal den første for retten

Ifølge anklagemyndigheden stoppede inddragelsen af gælden dog ikke der. Ifølge tiltalen mødte Hamza Cakan efterfølgende  op hos det ældre vidnes eks-kone, hvor den 24-årige som betaling for pizza-gælden stjal en HTC-mobiltelefon og en bærbar computer.

Ved dagens retsmøde vil anklagemyndigheden også gennemgå en sag om brandstiftelse. Her er den 24-årige tiltalt for at have betalt en bekendt for at brænde et rivaliserende pizzaria ned, angiveligt for at udslette konkurrenten til den tiltaltes eget pizzaria, som lå ikke langt derfra.

Der vil senere i dag blive indkaldt vidner til den del af sagskomplekset mod den 24-årige.

Hamza Cakans formodede tilknytning til Islamisk Stat vil blive gennemgået på næste retsmøde. Af anklageskriftet fremgår det dog, at den 24-årige mindst en gang har været i Syrien for at kæmpe.

Terrorsagen mod den 24-årige Hamza Cakan kan danne præcedens for retsforfølgelsen af 13 andre formodede syrienkrigere, som i øjeblikket enten sidder varetægtsfængslet eller er fængslet in absentia.