Vil stoppe falske Facebook-konkurrencer

Forbrugerombudsmanden vil stoppe falske konkurrencer på Facebook og giver råd til, hvordan man kan spotte dem

(Foto: Thomas Borberg)
(Foto: Thomas Borberg)

'Tøm en elektronikbutik på fem minutter' eller 'Vind en iPhone 6'.

Den slags opslag har Facebook-brugere i gennem længere tid oplevet, når de har scrollet igennem deres newsfeed. Men konkurrencerne er falske, og der er ingen præmier. 

I virkeligheden vil bagmændene bare have lokket likes, delinger og kommentarer ud af brugerne, og nu vil Forbrugerombudsmanden have de falske konkurrencer stoppet. Det seneste halve år har man fået henvendelser om omkring 50 Facebooksider, der kan indeholde falske konkurrencer, oplyser man i en pressemeddelelse.

Jan Nielsen (tv.) og Verner Petersen (th.) troede bare, at de deltog i en iPhone-konkurrence, som kostede fem kroner. Det gjorde de ikke. (Privatfoto/screendump) Krimi Jan og Verner snydt på nettet: Regning blev 100-doblet

Den nye iPhone 6s er en eftertragtet telefon. Derfor er det ofte den, som bliver brugt, når uvidende brugere skal lokkes til at indgå abonnementer. (Foto: AP) Krimi iPhone-fælder på nettet: Så smarte er bagmændene

- Der sidder desværre nogle mennesker, som samler på 'likes' på en række falske sider med konkurrencer, som de opretter til lejligheden. Dem, der 'liker' konkurrencerne, vinder dog aldrig noget, siger Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

- Bagmændene kan senere sælge siderne videre og tjene penge på dem, fordi de har fået mange ”likes”. Det skal stoppes, og derfor opfordrer jeg forbrugerne til at være opmærksomme, når de er på Facebook.”

Forbrugerombudsmanden har taget kontakt til Facebook, som har oplyst, at selvom det er ophavsmanden til en konkurrence, der som udgangspunkt har ansvaret for lovligheden af konkurrencen, tager Facebook falske konkurrencer meget seriøst, da de underminerer brugernes oplevelser.

Falsk konkurrence fra H&M florerer på Facebook. (Screenshot fra Facebook) Samfund Tusindvis af danskere er hoppet i fælden: H&M advarer mod fup-konkurrence

Sådan spotter du en falsk konkurrence

Der er forskellige tip til at finde ud af, om en Facebookprofil er ægte eller falsk:

- Kig under punktet ”om” på profilen. Hvis den er tom, så kan det være tegn på, at profilen er fals

- Tjek om der er negative kommentarer på ”væggen”

- Er der gamle opslag på profilens ”væg”, eller er der kun daggamle opslag, kan ejeren have slettet negative kommentarer fra folk, som undrer sig over en manglende vinder

- Hvis du ser et blåt flueben på en side eller en profil, betyder det, at Facebook har bekræftet, at der er tale om en autentisk side eller profil for den pågældende offentlige person, medievirksomhed eller varemærke. Hvis du ser et gråt flueben på en side eller en profil, betyder det, at Facebook har bekræftet, at der er tale om en autentisk side fra den pågældende virksomhed eller organisation.