Vild stigning i hæleri: Vi bestiller indbrud hos hinanden

Et indbrud hvert kvarter: Mange har ingen skrupler, når det kommer til at købe hælervarer - og nogle bestiller tilmed designermøbler hos indbrudstyve

I Jagten sættes der en 'varm' stol til salg på nettet. Konfrontationen bliver derfor heftig, når indbrudstyvene kommer tæt på. Se en lille teaser i indslaget

Cirka fire gange hver eneste time døgnet rundt bryder en indbrudstyv ind i et dansk hjem - ofte med økonomisk gevinst til følge. Således begås der hvert år omkring 33.000 indbrud i Danmark, hvilket gør os til et af de hårdest plagede lande i Europa.

Men faktisk er 'indbrudsbranchen' ikke forbeholdt gemene kriminelle. Mange ellers lovlydige borgere er villige til at købe hælervarer - nogle bestiller tilmed selv et indbrud for at få fat i lige den designerstol eller lampe, der mangler hjemme i stuen.

Det afslører Ekstra Bladet og TV3 i dokumentaren 'Jagten: Indbrud på bestilling', som sendes på TV3 i aften klokken 21.

I programmet fortæller en tidligere indbrudstyv blandt andet, hvordan han arbejdede - herunder at han primært gik efter dyre designermøbler, som var nemme at afsætte.

Kan være din nabo
- Som regel havde jeg en køber, inden jeg hentede noget, for jo længere tid jeg havde varerne, jo større sandsynlighed var der for, at jeg blev knaldet med dem, siger Jesper Jespersen, der har flere end 100 indbrud på CV'et.

Jespersen stoppede karrieren som indbrudstyv for tre år siden, fortæller han.

- Hvem købte de ting, du stjal?

- Det var ganske almindelige danskere med en ganske almindelig løn, som godt kunne tænke sig en fed stol til billige penge, siger Jesper Jespersen og fortæller, at Arne Jacobsens populære designstol 'Ægget' typisk gav mellem 15.000-20.000 kroner i kassen, mens PH-lampen 'Koglen' var omkring 10.000 kroner værd på det sorte marked.

Fra ny koster de to designervarer - henholdsvis stolen og lampen - omkring 37.000-95.000 kroner og 50.000-64.000 kroner.

- De stjålne varer er langt under markedspriserne, og så er det pludselig alle folk, der har råd. Det benytter mange sig af, siger Jesper Jespersen og påpeger, at 'det kunne være din nabo'.

På en god aften kunne den tidligere indbrudstyv efter eget udsagn tjene op mod 75.000 kroner.

I kø til stjålet stol
En påstand fra en tidligere kriminel kan selvfølgelig ikke stå alene, og derfor har Ekstra Bladet og TV3 selv efterprøvet påstanden om danskernes villighed til at købe designervarer, der i princippet kunne være stjålet fra deres nabo eller bekendte.

Således blev der indkøbt en brugt - og ganske lovlig - Arne Jacobsen-stol af mærket 'Ægget', som blev sat til salg på DBA for 13.000 kroner, hvilket er langt under markedspris for selv en brugt stol. Og da henvendelserne begyndte at vælte ind, blev alle interesserede gjort opmærksom på, at den var 'varm' - altså stjålet.

Alligevel var der 20 forskellige danskere, der på de tre dage, stolen lå på nettet, meldte sig klar til at købe den - herunder en familiefar fra Fyn, som Ekstra Bladet og TV3 mødes med og konfronterede.

Straffen for hæleri

I Danmark straffes hæleri på samme måde som tyveri. Der er altså ikke forskel på, om du selv stjæler eller køber stjålne varer.

Hæleri straffes med en bøde eller fængsel i op til 1,5 år - alt afhængigt af omfanget og hvorvidt der er tale om førstegangs- eller gentagelsestilfælde. I særligt grove tilfælde kan straffes dog hæves til op til seks års fængsel.

I et andet forsøg fik TV-holdet adgang til en Facebook-gruppe fyldt med hælervarer og bestilte herigennem et indbrud af den førnævnte Arne Jacobsen-stol i et lokale, som var lejet til formålet.

Bestillingstyverier som dette er langt fra sjælne. Der findes ikke tal for, hvor mange der selv har bestilt et indbrud, men ifølge seneste tal fra Danmarks Statistik rejste politiet sigtelse for hæleri i 3107 gange i 2014. Det er mere end en fordobling siden 2008, hvor tallet lød på 1280 sigtelser. En person kan godt stå for flere sigtelser.

Se hele programmet på TV3 i aften klokken 21.

Sådan gjorde vi

Ekstra Bladet og TV3 afslører i dokumentaren 'Jagten: Indbrud på bestilling', hvor nemt det er at bestille hælervarer på nettet, og hvordan ganske almindelige danskere benytter sig af den mulighed.

I forbindelse med dokumentaren købte journalister fra Jagten-redaktionen Arne Jacobsen-stolen 'Ægget' (med en værdi på omkring 40.000 kroner) - lovligt og med kvittering - og satte den i første omgang til salg på nettet til en pris under markedsprisen for at give indtryk af, at der var tale om hælervarer.

Ved efterfølgende henvendelser blev interesserede købere gjort opmærksom på, at stolen var stjålet for at afdække, hvor mange der alligevel var interesserede i at købe stolen.

Efterfølgende oprettede redaktionen en undercover-profil på Facebook og fik adgang til en gruppe, hvor der bl.a. blev handlet med hælervarer. På et opslag fra et medlem, der efterlyste bestillinger på indbrud, bestilte journalisterne et indbrud i et til formålet lejet lokale, hvor 'Ægget' blev placeret. I lokalet blev der opsat overvågning.

Ekstra Bladet og TV3 konfronterede tyveknægten og hans medsammensvorne, da de mødte op for at sælge stolen på en adresse på Amager.

Mændene har også efterfølgende fået mulighed for at forholde sig til deres ulovlige handling, men har afvist at kommentere.

Du kan læse mere på eb.dk/jagten eller på vores Facebook.