Vilde rygter om mystisk mafia-flammehav: Hævn, benzin-katte og grisk pengespil

En række skovbrande hærger store dele af den sydlige del af Italien, og myndighederne ved stadig ikke hvorfor. En række spektakulære rygter florerer, og mafiaen får skylden

Italiens brandvæsen har frigivet optagelser af slukningsarbejdet. Se det her
Følg Krimi

En række voldsomme skovbrande har de seneste dage hærget i den sydlige del af Italien.

Området omkring Vesuv syd for storbyen Napoli, Calabria i den sydligste del af fastlandet og øen Sicilien har alle oplevet, at et flammehav har overtaget store dele af de tørre områder.

Fredag kunne myndighederne melde ud, at selvom der har været uhyre varmt med op til 40 grader og ingen regn over en længere periode, så mistænker de, at brandene er påsat af kriminelle herunder mafiaen.

Det skriver flere internationale medier.

- Jeg har ikke nogen beviser, men det virker ikke til at være en isoleret handling eller hændelse. Tre arnesteder (på Mount Vesuvius red.) er for mange til at det kan være et resultat af uforsigtighed eller forbrænding, har den italienske miljøminister Gian Luca Galletti sagt til Corriere della Sera ifølge Nyhedsbureauet AP.

Det samme fortæller Siciliens guvernør Rosario Crocetta.

Her er den magtfulde italienske mafia - og den spreder sig

- Vi har endnu ikke noget bevis, men vi tror, der er kriminelle interesser bag de her brande. Det skræmmer mig, at kriminelle på Sicilien vil sætte ild til nationalparker og århundreder gamle skove, men der er spekulative interesser bag brandene, siger han ifølge The Independent.

Brændende katte og hævn
Men hvad er egentlig mafiaens motiv til at sætte ild til deres lokalområde?

Ekstra Bladet har talt med den danske mafia-ekspert og Italien-kender Morten Beiter, der er manden bag flere bøger om mafiaen og har boet i Italien i mange år.

Han fortæller, at der florerer adskillige rygter i de italienske medier, men ingen ved med sikkerhed, hvad der sker.

Ifølge Morten Beiter så er brandene ved Vesuv opstået i nationalpark-område, hvor der ikke er nogen økonomiske interesser. Den normale interesser for mafiaen ved at brænde noget af er, at de kan få lov til at bygge noget nyt.

Skovbrande hærger Italien: Mafiaen mistænkt for at stå bag

Men nu er der en lov i Italien om, at der ikke må gives byggetilladelse i 15 år efter sådan en type brand. Den blev indført for at undgå, at man bare satte ild til ting for at tjene penge på det efterfølgende. En lov især rettet mod mafiaen.

- Alligevel bliver der talt om organiseret kriminalitet, fordi der jo er nogle økonomiske interesser i forbindelse med sådan en park. Derfor kan der være nogle klaner, der har følt sig forbigået, og nu brænder de de af i en form for hævn. Men det er ren spekulation.

Artiklen fortsætter under billederne

 

- Jeg tror dog, at en anden teori er mere sandssynlig. Inde i det område, er der en del ulovligt opførte huse, som myndighederne har besluttet skal rives ned. Derfor er der blevet talt om, at ejerne har valgt at tage en form for hævn og så sige: 'Hvis vi ikke kan få lov til at bo der, så sætter vi ild til lortet', siger Morten Beiter til Ekstra Bladet.

Samtidig fortæller han, at der i flere medier både i Italien og internationalt har været interessante teorier om, hvordan mafiaen har sat disse brande i gang.

- Der har været mange fantasifulde rygter om, hvordan de her ildebrande er blevet påsat. Blandt andet har der været spekuleret i, at mafiaen har sat ild til en klud og sat den fast på en kat, der så skulle sprede branden. Det er dog blevet afvist af myndighederne, siger Morten Beiter til Ekstra Bladet, og understreger, at der også kan være andre grund til, at mafiaen har sat ild til lokalområdet.

- Men det handler uden tvivl om penge. Det gør det altid med mafiaen, selv om der mange historier om ære og andre ting, siger Morten Beiter til Ekstra Bladet.

Skraldekonflikt?
På sin Facebook-side har den italienske journalist/forfatter og mafia-ekspert Robert Saviano lagt en video ud, hvor han også spekulerer i motiverne bag brandene nær Napoli. Han mener blandt andet, at brandene kan være startet, fordi kriminelle har brændt skrald af i områderne på ulovlige lossepladser, eller fordi de har villet blokere for byggeprojekter på jorden.

Men den køber Morten Beiter ikke nødvendigvis.

- Der er ingen lossepladser i det område. Der hvor man taler om ulovligt skrald og illegale lossepladser er nord for Napoli, og brandene er opstået syd for. Det vil sige, at der er meget langt imellem dem. Samtidig er der ingen tvivl om, at de her brande er påsatte og har et formål. De skal ødelægge så meget som muligt. Derfor giver det ikke meget mening, at det er sket ved en fejl, siger Morten Beiter.

- Flere medier har i kølvandet af brandene på Sicilien skrevet, at mafiaen vil brænde det hele ned, så de kan tjene penge på, at det skal bygges op igen. Hvad tænker du om den teori?

- Det lyder meget plausibelt. Der bliver ikke sat ild til sådan noget, og du skal altid tænke penge ind i ligningen. For mafiaen handler alt om penge. Som du beskriver det, at de simpelthen siger 'Vi skaber en katastrofe her, og så tjener vi på håndteringen'. Det har vi også set i Napoli, hvor de ikke ønsker, at skraldekonflikten bliver løst, fordi de kan tjene på den, siger Morten Beiter til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billederne

 

Men trods rygterne og spekulationerne om skovbrandene foregår på alle planer, så har myndighederne fortsat ingen håndfaste beviser på, at mafiaen står bag. Indtil videre har to mennesker mistet livet.

Alligevel har Italiens indenrigsminister, Angelino Alfano, lovet, at der vil være hårde straffe til dem, der står bag brandene. Samtidig er både politiet og Carabinieri på sagen.

Skovbrandene er især gået ud over områder omkring Messina, Milazzo, Giardini og Gaggi. Mens der på fastlandet er udbrudt brand nær vulkanen Vesuv tæt på Napoli samt i Calabria i den sydligste del af fastlandet.

På Sicilien er det mafiaen 'La Cosa Nostra', der tyranniserer befolkningen, mens N'drangheta sidder på det i Calabria og La Gamorra har styringen i Napoli og omegn. 

Du kan læse alt om grupperingerne her

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+